fbq

Arvostelu: Rakastitko, Vesku on hyvä kuunnelma, mutta oliko se tarpeen?

Yli miljoona kuuntelukertaa kerännyt audiodraama viihdyttää, vaikka Vesa-Matti Loirista on tehty jo elämäkertoja sekä dokumenttielokuva.

Yli 1,1 miljoonaa kertaa kuunneltu Yle Areenan audiodraama Rakastitko, Vesku? kertoo taiteilija Vesa-Matti Loirin (4.1.1946–10.8.2022) elämästä ja teoista radioteatterin keinoin.

20-osaisessa sarjassa Vesku (äänenä Pyry Kähkönen) muistelee elämäänsä kesällä 2010. 

Rakastitko, Vesku? –audiosarja on saanut yli 1,1 miljoonaa käynnistystä Yle Areenassa

Vesku sai sodankyläläisessä hotellissa sairauskohtauksen, josta hänet vietiin aluksi teho-osastolle ja sitten Rovaniemelle Lapin keskussairaalaan. Muistelun lomassa käydään läpi taiteilijan uraa aina Mikko Niskasen Pojat-elokuvasta (1962) 2010-luvulle, unohtamatta Uuno Turhapuroa, musiikkia ja naissuhteita.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy
Pyry Kähkönen kuulostaa ilmetyltä Vesa-Matti Loirilta ilman parodiamaisuutta.
Pyry Kähkönen kuulostaa ilmetyltä Vesa-Matti Loirilta ilman parodiamaisuutta.

Audiodraaman keskiössä on myös Loirin suhde selvännäkijä Aino Kassiseen (1900–1977), jota näyttelee Seela Sella. Selvännäkijän vastaanotolla kävivät ainakin marsalkka Mannerheim ja Suomen viides presidentti Risto Ryti. Loiri oli kiinnostunut Kassisesta, sillä hän uskoi jälleensyntymään ja halusi neuvoja. Muissa rooleissa ovat muun muassa Iikka Forss (Spede Pasanen) ja Anna-Maija Tuokko (Riitta Loiri).

Kähkönen kuulostaa niin paljon Loirilta, että kulttuurilegendan voisi luulla itse olevan äänessä. 28-vuotias näyttelijä tuo tulkinnassaan esiin Loirin herkän, koomisen ja vakavankin puolen, eikä kyseessä ole mikään hupaisa imitaatio. Loiria ei käsitellä silkkihansikkain ja ylistetä maasta taivaisiin vaan esille tuodaan myös kipukohtia kuten naisseikkailut, taloushuolet ja perheen pakoilu.

Anna-Maija Tuokko on kuunnelmassa Riitta Loiri, Vesa-Matti Loirin (Pyry Kähkönen) entinen vaimo.
Anna-Maija Tuokko on kuunnelmassa Riitta Loiri, Vesa-Matti Loirin (Pyry Kähkönen) entinen vaimo.

Jaksoissa kuullaan Loirin kappaleita, muun muassa Lapin kesä ja Tuomittuna kulkemaan. Ne toimivat hyvin, sillä biisit liittyvät jaksojen teemoihin ja vievät tarinaa tunnelmallisesti eteenpäin.

Rakastitko, Veskussa ei ole mitään valittamista, vaan se on hyvää jatkoa sekä Ylen aiemmalle audiodraama-tuotannolle (mm. Gösta Sundqvist, Armi Aavikko, Kikka, Dingo ja Nylon Beat) että Loirin elämäkerroille ja Uuno-teokselle (Jari Tervo: Loiri, Tuomas Marjamäki: Uuno on numero yksi, Tuttujen kesken Vesku).

Loirista on vielä kuunneltavissa 12-osainen kuunnelma Kirjeitä Veskulle, ja syksyllä hänet nähdään Aku Sipolan näyttelemänä elokuvassa Spede. Kysymys kuuluukin, että onko myyttistä Loiria käsitelty jo tarpeeksi?

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy
Rakastitko, Vesku -kuunnelman on ohjannut Juhana von Bagh (oikealla), tunnetun elokuvahistorioitsija Peter von Baghin poika.
Rakastitko, Vesku -kuunnelman on ohjannut Juhana von Bagh (oikealla), tunnetun elokuvahistorioitsija Peter von Baghin poika.

Loirin ura oli todella ainutlaatuinen, eikä hänen kaltaistaan monitaituria löydy heti suomalaisesta kulttuurimaailmasta. Veskun elämä on kuitenkin käsitelty jo edellä mainituissa kirjoissa, dokumenttielokuvassa (Vesku, 2010), nyt audiodraamassa ja onpa Vesku ollut mukana pikselöitynä Commodore 64 -pelissä Uuno muuttaa maalle (1986).

Tänään tv:ssä: Vesku Loiri esiintyi Ruisrockissa

Veskun perintö siis elää musiikissa, elokuvissa, kuunnelmassa, kirjallisuudessa ja videopelissäkin, joten ehkä hänet voisi jo jättää rauhaan.

Seuraa meitä somessa