fbq
TVVanhoillislestadiolaiset Eeva ja Oliver antavat Jumalan päättää lapsiluvun: ”Mekin ollaan syntisiä ihmisiä, mutta…”
Vanhoillislestadiolaiset Eeva ja Oliver antavat Jumalan päättää lapsiluvun: ”Mekin ollaan syntisiä ihmisiä, mutta…”

Perjantaina 27.1. Yle Perjantaissa pohditaan hengellisyyttä. Sean Ricksin vieraina ovat piispa Mari Leppänen ja mediapersoona Arman Alizad. Lähetyksessä nähdään myös Meri Lantelan ohjaama Perjantai-dokkari Luojan lapset, jossa seurataan vanhoillislestadiolaisen perheen elämää Revonlahdella Pohjois-Pohjanmaalla. 

20-vuotiaat Eeva ja Oliver Kangastie odottavat toista lastaan syntyväksi kuukauden sisään. Heillä on ennestään vuoden ikäinen poika. 

Pariskunta on kiitollinen, että on saanut lapsia. Tulevaa lapsimäärää pari ei kuitenkaan ole suunnittelut.

– Luotetaan siihen, että Jumala tietää sen oikean määrän. Otetaan vastaan kaikki, mitä meille annetaan, mutta ollaan myös tyytyväisiä tähän, jos ei saada enempää lapsia kuin nämä kaksi, Eeva sanoo.

Eevalle äitiys on aina ollut iso haave. Hän kertoo pitävänsä raskaana olemisesta, se on tuntunut hänestä luontevalta.

– Monesti paheksutaan, että naisen rooli on vaan synnyttää. Jokainen kuitenkin elää sillä tavalla kuin itse haluaa ja tekee omat valinnat, Eeva sanoo.

– Tykkään mää ehkä omasta kropastakin enemmän raskaana, hän jatkaa. 

Lue myös: Palkittu näyttelijä Petri Poikolainen Yle Perjantaissa lokeroinnista: "Vaikka olen vaikeavammainen pyörätuolimies, niin olen jokatapauksessa ihminen"

Synnit anteeksi 

Eeva ja Oliver elävät vanhoillislestadiolaisten arvojen mukaan. Heidän kodissaan ei ole televisiota, he eivät käytä alkoholia tai kuuntele populaarimusiikkia. Pariskunta pyrkiikin pohtimaan tekemisillään, viekö se lähemmäs vai kauemmas Jumalasta. 

– Tanssiminenkaan ei meidän arvomaailmaan ehkä sisälly, Oliver sanoo. 

Moni lestadiolainen elää keskenään samannäköistä elämää. Perheet ovat usein isoja, ja vapaa-aikaan kuuluu seuroissa käyminen ja muu yhteisöllisyys. Oliverin mukaan lestadiolaiset ovat arvoiltaan samankaltainen joukko ihmisiä. Usko tuo pariskunnalle turvaa ja onnellisuutta. Oliverin mukaan lestadiolaiset ovat ”tosi onnellinen joukko”. 

Lestadiolainen saa syntinsä anteeksi. 

– Ajatellaan, että mekin ollaan syntisiä ihmisiä, mutta ollaan armahdettuja syntisiä. Saadaan uskoa synnit anteeksi ja antaa toisille anteeksi. Sydämestään uskova ihminen ei oikein tee, että tekee viikon syntiä ja sunnuntaina uskoo kaikki synnit anteeksi. 

Lestadiolaisiin liittyy kuitenkin myös oletuksia, jotka eivät pidä paikkansa. Lapsuudessa Eevan luokkatoveri esimerkiksi ihmetteli syntymäpäivillä, kun Eevan perheellä onkin aivan tavallinen koti. On myös väitetty, ettei lestadiolaisilla saisi olla ikkunallista pesukonetta tai mikroa. 

– Me olemme ihan tavallisia ihmisiä, vaikka haluammekin uskoa niin kuin Raamattu opettaa ja elää sen mukaan, Oliver sanoo.

Lue myös: Isä tarjosi huumeita 6-vuotiaalle Iron man -tähdelle – uutuusdokumentti paljastaa karuja faktoja Hollywood-staran lapsuudesta

Provosoivia kirjoituksia 

Molemmilla on myös sukulaisia ja perheenjäseniä, jotka eivät ole lestadiolaisia. He ovat pariskunnalle yhtä rakkaita. 

– Samat pullat leivotaan niille, ja samat tarjoilut on. 

Pariskunta kokee, että mediassa lestadiolaisista kirjoitetaan provosoivasti. 

– Jos siihen tilalle laitettaisiin muu uskontoryhmä tai joku muu vähemmistö, niin ei sillä tavalla kirjotettaisi. Tuntuu, että se on jotenkin oikeutettua. Tuntuu, että sitä nousisi aika iso meteli, jos siinä olisi joku muu. 

Luojan lapset -dokkari julkaistaan Yle Areenassa perjantaina 27.1. ja esitetään TV1:ssä Yle Perjantain Mihin tarvitsemme hengellisyyttä? -lähetyksessä 27.1. klo 21.05. 


 

27.01.2023 10:15 | Teksti: Jasmin Vainio | Kuvat: Yle

Seuraa meitä somessa