fbq
TVUlkolinja: Saman sukupuolen välisestä seksistä voi saada jopa 14 vuotta vankeutta Keniassa – taustalla ikiaikainen laki
Ulkolinja: Saman sukupuolen välisestä seksistä voi saada jopa 14 vuotta vankeutta Keniassa – taustalla ikiaikainen laki

Tänä vuonna valmistuneessa, torstaina 28.7. Ylellä esitettävässä dokumentissa kurkistetaan seksuaalivähemmistöjen elämään Keniassa. Heidän asemansa maassa on tukala, mutta toivo paremmasta elää. Dokumentissa tavataan seksuaalivähemmistöjen oikeuksia ajavien järjestön edustajia sekä uskonnollisessa yhteisössä eläviä kenialaisia LHBTIQ-ihmisiä, jotka kertovat arkensa kamppailuista.

Keniassa pohditaan homoseksuaalisuuden laillistamista. Vanha laki on perintöä Britannian siirtomaa-ajoilta. Ne säädettiin Kenian valloituksen jälkeen 1800- ja 1900-lukujen taitteessa. Pykälät 162 ja 165 määrittelevät ”lihallisen yhteyden luontoa vastaan” rikokseksi. 

Lue myös: Onko terroristeilla ihmisoikeuksia? "Paholaisten" asianajajat pääsevät ääneen Ulkolinjan dokumentissa: Mielenterveys on ajanut saarnamiesten käsiin

Nyt saman sukupuolen välisestä seksistä voi saada jopa 14 vuotta vankeutta, ja esimerkiksi sukupuolenkorjaushoidot ovat laittomia. Seksuaalivähemmistöjen edustajien elämään Keniassa liittyy syrjintää ja turvattomuutta, eikä väkivallan uhriksi joutuminen ei ole harvinaista. 

Kenian LHBTIQ-yhteisön johtaja, homoseksuaali Ishmael Bahati uskoi kasvaessaan siihen, että hänessä kaikki on väärin. Hän tunsi olevansa virheellinen ja syntinen.

 – Tulen seudulta, jossa ei puhuttu homoseksuaalisuudesta, ja siksi olin ainoa tietämäni homo. Minulle ei ollut paikkaa yhteisössä, ja se johtui uskonnosta. 

T
Kuvassa 27-vuotias transmies Faith Blessing.

Bahati kertoo, että järjestö syntyi ikävän tapauksen seurauksena. 

– Järjestö syntyi tilanteessa, jossa nuori homomies sairastui ja lopulta kuoli. Yritimme ottaa yhteyttä hänen perheeseensä, mutta perhe ei halunnut olla tekemisissä hänen kanssaan. Siksi perustimme tukiryhmän homomiehille, hän kertoo.

Transmies Faith Blessing haluaisi korjata sukupuolensa, mutta sellainen on laitonta Keniassa. Hän ei pysty elämään niin kuin haluaisi.

– Seksuaalisuudestani huolimatta uskon Jumalaan ja siihen, että tällä identiteetilläkin voi olla kunnon kristitty, hän toteaa. 

Dokumentin ovat ohjanneet Liselott Lindström ja Hanna Nordenswan

Kenian sateenkaaren alla torstaina 28.7. TV1-kanavalla kello 22.20. Katsottavissa myös Yle Areenassa.

Artikkeliin liittyvät aiheet:
28.07.2022 10:45 | Teksti: Jasmin Vainio, Elina Korvola | Kuvat: Yle

Seuraa meitä somessa