fbq
TVUlkolinja: Kiina iski ilmastonmuutoksesta kärsivään Jäämereen – taustalla sotilaallisia tarkoitusperiä? 
Ulkolinja: Kiina iski ilmastonmuutoksesta kärsivään Jäämereen – taustalla sotilaallisia tarkoitusperiä? 

Vuonna 2013 Yong Shen -laiva teki historiaa. Se oli ensimmäinen kiinalainen rahtialus, joka saapui Eurooppaan Arktiksen kautta. Alus purjehti myyttisen meritien, jonka Peking nimesi jääsilkkitieksi. Nimi heijastelee Kiinan pyrkimyksiä Arktiksella. 

– Kiina pitää täydestä syystä itseään suurvaltana. Se haluaa olla läsnä maapallon joka kolkassa, Ulkolinja: Kiina valloittamassa Jäämerta -dokumentissa todetaan. 

Torstaina 30.6. TV1-kanavalla nähdään Ulkolinjan dokumentti, jossa perehdytään Kiinan tarkoitusperiin Arktiksella. Ilmastonmuutos sulattaa Jäämerta ja se on antanut Kiinalle tilaisuuden avata uusi jääreitti. Pohjoinen silkkitie kulkisi Venäjän pohjoispuolelta länteen, ja sen kautta Kiina pääsisi hyödyntämään pohjoisen mineraali- ja kaasuvaroja.

Kiina on sijoittanut alueelle ja perustelee tilannetta ilmastosyillä. Kiina on investoinut laajasti jo muun muassa Huippuvuorille sekä lähentynyt useita Jäämeren alueen valtioita. Ilmastonäkökulma on perusteltu, muttei se ole koko totuus Kiinan arktisista aikeista. 

Lue myös: Uutuusdokumentti vie keskelle Ukrainan sodan hirveyttä – nainen laukoo pommisuojassa suorat sanat: ”Putin kuuluu kellariin hirtettynä omista munistaan”

t
Jäätiköiden sulaminen uhkaa Kiinan itärannikon megapolia, Shanghaita. Maan finanssipääkaupungissa tulvii usein. Ilmastonmuutoksen seuraukset havaitaan yhä selvemmin. 

Onko projekti taloudellinen vai liittyykö siihen sotilaallisia tarkoitusperiä? 

Asiantuntijan mukaan Kiinalla on kolme painopistettä arktisilla alueilla. Ensimmäinen on turvallisuus, sekä perinteisessä että nykyaikaisessa mielessä. Toinen on luonnonvarat hyvin laajasti määriteltynä. Kolmas painopiste on tiede, etenkin strateginen tiede. 

Ulkolinja: Kiina valloittamassa Jäämerta torstaina 30.6. klo 22.05 TV1-kanavalla. Katsottavissa myös Yle Areenassa. 

Artikkeliin liittyvät aiheet:
30.06.2022 15:15 | Teksti: Jasmin Vainio | Kuvat: Yle

Seuraa meitä somessa