fbq
TVSamuli Putro oppi luottamaan ihmisiin: ”Mediassa esiintyminen jännitti uran alussa kamalan paljon”

Samuli Putro oppi luottamaan ihmisiin: ”Mediassa esiintyminen jännitti uran alussa kamalan paljon”

Nelosen uuteen Suomi Soi -sarjaan osallistuva Samuli Putro nousi valtakunnan julkisuuteen Zen Café -yhtyeen laulaja-kitaristina vuosituhannen vaihteessa. Menestystä alkoi tulla kuitenkin vasta kolmannen albumin, vuoden 1999 Ua Uan, myötä.

– Mediassa esiintyminen jännitti uran alussa kamalan paljon, koska en luottanut ihmisiin. En ollut siis epäluottavainen pelkästään mediaa kohtaan, vaan laajemminkin kaikkia ihmisiä kohtaan, Samuli kertoo.

– Vuosien myötä minulla on ollut kuitenkin toistuvasti kokemuksia, joissa olen huomannut, että ihmiset ovat yleensä hyväntahtoisia ja luottamuksen arvoisia. Sen myötä olen varmasti rentoutunut, enkä esimerkiksi enää hirveästi puntaroi sitä, mitä julkisuudessa sanon.

Lue myös: Pate Mustajärvi tarttui vihdoin tv-pestiin Suomi soi -sarjan myötä – ”Olen kategorisesti kieltäytynyt kaikista tarjouksista”

Vuonna 2008 Zen Café vetäytyi tauolle, joka on kestänyt tähän päivään asti. Samuli on sen jälkeen toiminut omien projektiensa parissa ja tehnyt kahdeksan soololevyn lisäksi esimerkiksi elokuva- ja televisiomusiikkia, muun muassa Kaikki synnit -sarjaan. 

Suomi Soi -ohjelmaideaan kuuluva käännöskappaleiden tekeminen oli jälleen uudenlainen kokemus.

– Kun minua pyydettiin mukaan noin vuosi sitten, aloin välittömästi kääntää niitä biisejä, joita oli omalla toivomuslistallani noin parikymmentä kappaletta. Eli tavallaan tein kolminkertaisen työn, kun lopullisessa sarjassa jokainen meistä esittää kuusi kappaletta, Samuli kertoo.

– Toimin tällä tavalla ihan vain sen takia, että halusin harjoitella uudenlaista työtehtävää kunnolla. Ja kyllä ne alkupään käännökset olivatkin helvetin paljon huonompia kuin loppuosan saavutukset, joita sitten myös käytettiin ohjelmassa.

Suomi Soi
Suomi Soi -sarjaan osallistuvat Mira Luoti, Pate Mustajärvi, Jonna Tervomaa, Samuli Putro ja Olavi Uusivirta. Kuvassa on myös sarjan juontaja Heikki Paasonen.

Samulille ei ollut uutta pelkästään se, että hän tekee käännöskappaleita.

– Esimerkiksi Zen Cafén alkuaikoinakaan emme edes soittaneet cover-versioita muiden kappaleista. Sellainen ei käynyt edes mielessä. Se oli alusta asti omia sävellyksiä ja sanoituksia.

– Kyse oli tavallaan sellaisesta tervehenkisestä pohjoissuomalaisesta typeryydestä, että jos kerta on bändin laulaja, niin senhän pitää sitten varmaankin tehdä itse omat kappaleensa ja sillä selvä. Ja ne yhtyeet, joita ihailimme, kuten Sielun veljet tai Eppu Normaali, olivat aina esittäneet leimallisesti vain omaa materiaalia.

Lue myös: Tästä syystä Jonna Tervomaa on pysytellyt poissa julkisuudesta – tekee nyt harvinaisen poikkeuksen musiikkiohjelmassa

Suomi Soi -sarjaan Samuli valitsi lainakappaleita avoimin mielin.

– Tärkeintä oli ottaa sen kummemmin miettimättä mukaan kappaleita, joista aidosti pidän. En pohtinut genrerajoituksia, uskottavuustekijöitä tai muuta vastaavaa.

Suomi Soi alkaa Nelosella perjantaina 5. toukokuuta kello 20.00.

Artikkeliin liittyvät aiheet:
24.04.2023 18:15 | Teksti: Toni Keränen | Kuvat: Matti Matikainen, Nelonen

Seuraa meitä somessa