fbq
TVRatsastuksen MM-kisat selostava Marko Björs kritisoi lajin arvostusta Suomessa: Ruotsissa asiat ovat paremmin
Ratsastuksen MM-kisat selostava Marko Björs kritisoi lajin arvostusta Suomessa: Ruotsissa asiat ovat paremmin

Ratsastuksen ammattivalmentaja Marko Björs on ollut laajasti esillä tänä keväänä, kun hän tähditti TV5-kanavalla pyörinyttä Rakkauden seikkailu -realityohjelmaa.

Televisiossa työskentely ei ollut Markolle vierasta, sillä hän on ollut jo kuusi vuotta ratsastuskisojen asiantuntijana Ylellä. Marko on nähty  tv:ssä niin juonto- kuin selostajatehtävissä. 

Lue myös: Marko Björs iloitsee rakkausohjelmansa vaikutuksista: ”Opettajat katsovat kouluissa oppilaiden kanssa”
 
Marko selostaa myös 6.8. alkavat ratsastuksen MM-kisat, jotka järjestetään Tanskassa. Kisat kestävät 10.8. saakka, ja niitä pystyy seuraamaan suorana Yle Areenasta. Koosteet nähdään TV2:lla. 
 
Markosta on tärkeää tuoda lajia koko kansan tietoisuuteen. Suomessa ei Markon mukaan nimittäin riitä tarpeeksi arvostusta lajia kohtaan. 
 
– Saksassa on viisi miljoonaa ratsastuksen harrastajaa, Ruotsissa miljoona, ja Suomessa puhutaan sadasta tuhannesta.

–  Ruotsissa on yleisöäänestyksessä valittu kolme kertaa vuoden urheilijaksi ratsastaja. Olemme aika kaukana siitä arvostuksesta, Marko toteaa Katson haastattelussa.

Arvostuksen puutteelle yksinkertainen syy

Markon mukaan Suomesta löytyy huipputähtiä, kuten vastikään junioriratsastajien Euroopan mestaruuden voittanut 14-vuotias Joni Illi. Marko kuvailee nuorta lahjakkuutta ratsastuksen Kalle Rovanperäksi

– Kun näitä uusia tähtiä tulee, niin kiinnostavuuskin nousee.

Syy lajin arvostuksen puuttumiselle on yksinkertainen. Tukea ei tule valtiolta ja kunnilta tarpeeksi. 
 
– Suomessa valitettavasti ei saa samanlaista tukea kuin vaikkapa jääkiekossa ja jalkapallossa. Ratsastusta pidetään jopa hieman elitistisenä lajina. 
 
– Suomessa ratsastuskoulut ovat pääosin yksityisomistuksessa, joten kustannukset ovat ilman tukia kovempia, ja se näkyy myös kuluttajalle. Sen vuoksi kaikilla ei ole varaa harrastukseen, Marko jatkaa. 

Ruotsissa asia on ratkaistu ihanteellisemmin. 
 
– Siellä kaupungit ja kunnat ovat rakentaneet maneeseja ja tiloja ja vuokraavat niitä ratsastusseuroille. Siellä puhutaan 10 euron ratsastustunneista, Marko kertoo. 

Ratsastuksen MM-kisat TV2:lla 6.8. alkaen. 

Artikkeliin liittyvät aiheet:
30.07.2022 10:15 | Teksti: Jasmin Vainio | Kuvat: All Over Press

Seuraa meitä somessa