fbq
TVNäkökulma: Maamme-raiskaajat - Haloo Helsingin kohuttu esitys jääkiekon MM-kisoissa paljasti ruman tosiasian
Näkökulma: Maamme-raiskaajat - Haloo Helsingin kohuttu esitys jääkiekon MM-kisoissa paljasti ruman tosiasian

Sosiaalinen media on upea asia. Se antaa meille kaikille mahdollisuuden kertoa mielipiteemme, no, ihan kaikesta. Pari vuotta somekansa on saanut nauttia tuhansien virologien asiantuntevista kannanotoista liittyen koronaan, rokotteisiin tai maskeihin sekä siihen, onko koko pandemia näkymättömän eliitin masinoima valtava salaliitto vai todellinen uhka kansanterveydelle. Vai jopa molempia?

Hauskaa tässä on, että kovin moni asiantuntijoista ei ole päivääkään opiskellut lääketiedettä tai sen enempää taloustieteitä. 

Ukrainan tilanne on puolestaan nostanut somessa esiin vankan rivin sotatieteilijöitä. 

Nato-kantaa – puolesta ja vastaan – on perusteltu vähintäänkin värikkäin esimerkein ja sotahistoriallisin argumentein.

No, nämä ovat vakavia asioita ja on vain luonnollista, että ihmiset kanavoivat pelkoaan, epävarmuuttaan ja suhteellisen todennäköistä tietämättömyyttään ympäristöönsä.

Pyhäinhäväistys?

Mutta se, että Haloo Helsinki -yhtye meni television suorassa MM-lätkälähetyksessä versioimaan Maamme-laulua. Siitähän syttyi suorastaan somen sisällissota. Bändiä haukuttiin sävellyksen raiskaamisesta ja suorastaan pyhäinhäväistyksestä – semminkin, että nykyinen kappale itsessään on jo versio alkuperäisestä, joka on siis Runebergin ruotsiksi kirjoittama runo.

Toinen puoli kehui Haloo Helsingin esitystä, mutta tuli samalla haukkuneeksi perinteisen Maamme -laulun näivettyneeksi kyseenalaistaen sen institutionaalisen aseman ja merkityksen suomalaiselle kulttuurille ja aikaisemmille sukupolville. 

Näistäkin Leijona-faneista monella on mielipiteitä somessa.
Näistäkin Leijona-faneista monella on mielipiteitä somessa.

 

Mikä ihme siinä on, että kaikesta pitää tapella – ja mennä jopa henkilökohtaisuuksiin vastapuolisen näkemyksen edustajia kohtaan? Mitä väliä sillä edes isossa kuvassa on, että Maamme-laulusta tehtiin rock-henkinen versio? Eikö taiteen tarkoitus olekin herättää tunteita, uudistua ja resonoida ristiriitaa? Kaikki eivät tykkää kaikesta, tai oikeastaan kaikki eivät tykkää mistään. Paitsi ehkä olympiakultaa tuoneista keihäänheittäjistä.

Sitähän tuo somekeskustelu toki onkin, eri mielipiteiden ilmaisua. Ikävä vaan, että nykyään se menee helposti överiksi. Etenkin, jos se näkyy televisiossa.

Kunpa palaute tulisi kirjeellä

Televisio ja some sekä totta kai keskustelupalstat ovat keskenään vaarallisen voimakas yhdistelmä. Kuten todettua, meillä kaikilla on somessa ääni ja millainen ääni se on, riippuu pitkälti kokemusmaailmastamme, asenteista ja arvoista, ehkä elämänkokemuksestakin. Some heijastelee kansakunnan tilaa ja toki globaalisti paljon laajemminkin, koko maailmantilaa. Meillä on kanava, jossa voi suhteellisen turvallisesti olla eri mieltä tai omaa mieltään aika painavaankin äänensävyyn.

Haloo Helsinki esitti rohkean version Maamme-laulusta.
Haloo Helsinki esitti rohkean version Maamme-laulusta jääkiekon MM-kisojen avausottelussa Suomi-Norja.

 

Telkkariohjelmia tai niissä tapahtuvia asioita ja esiintyviä henkilöitä on aina arvosteltu, mutta ennen someaikakautta niistä aika harvoin saatiin suoranaista riitaa aikaiseksi.

Joskus kaipaa sitä aikaa, jolloin katsojapalaute suunnattiin kirjeellä tai myöhemmin lankapuhelinsoitolla vaikkapa Maikkarin ohjelmapäivystykseen. Ja kun suurin syytös oli se, että maikkarilaiset olivat estäneet Brooken ja Ridgen avioliiton.

Jupe Tuomola on tuottaja, käsikirjoittaja, esiintyjä ja nuortenkanava Inezin sisältöjohtaja. Jupe pureutuu viikoittain mediamaailman koukeroihin ja ilmiöihin erityisesti televisiokulmalla.

18.05.2022 16:15 | Teksti: Jupe Tuomola | Kuvat: All Over Press

Seuraa meitä somessa