fbq
TVMitä miehet katsovat oikeasti tv:stä? Tulos yllättää 
Mitä miehet katsovat oikeasti tv:stä? Tulos yllättää 

Katson kolumnisti Jupe Tuomola päätti tehdä oman pikatutkimuksen miesten tv-tottumuksista. 

Suomalaiset viettävät ruudun ääressä keskimäärin lähes neljä tuntia vuorokaudessa, kun lasketaan mukaan lineaarinen töllö sekä suoratoisto- ja videopalvelut. 

Katsojalukuja ja television katselua seuraavan Finnpanelin alkuvuodesta julkaiseman tutkimuksen mukaan eniten televisiota katsovat yli 65-vuotiaat, ja heistä 97 % tykkää katsella nimenomaan perinteistä televisiota – ja katsovat sitä paljon, lähes kuusi tuntia vuorokaudessa. 

Tätä toki selittää sekin, että ikäryhmän edustajat ovat pääsääntöisesti eläkkeellä, eli aikaakin on ainakin lähtökohtaisesti enemmän käytettävissä kuin työssäkäyvillä.

Nuoremmissa ikäryhmissä katseluaika tippuu roimasti sen ollessa esimerkiksi 25–44-vuotiailla enää 2 tuntia 44 minuuttia vuorokaudessa. Tästä ajasta 36 % menee Turun Sanomien tutkimuksesta julkaiseman artikkelin mukaan suoratoistoa kytätessä. Puhelimesta ruutua tuijottavat eniten 3-14-vuotiaat.

Tulokset eivät juurikaan yllätä, mutta se ehkä yllätti ainakin itseni, että tv-sisällöt katsotaan edelleen kaikissa ikäryhmissä selkeästi mieluiten perinteiseltä tv-laitteelta eikä esimerkiksi tableteilta tai läppäriltä, ja eniten katsotaan vieläkin live-lähetyksiä. Tähän tietysti vaikuttaa paljon iäkkäämmän ikäryhmän katselutottumusten hurjat prosentit.

Lue myös: Tätä Netflix-hittiä on katsottu yli 600 miljoonaa tuntia!

Älytelevisioiden erilaiset interaktiiviset toiminnot äänestyksistä vaikkapa online-tv-shoppailuun ovat vielä suomalaisten keskuudessa alkutaipaleella, mutta suuntaus on vahvasti nousujohteinen.

Keski-ikäisenä miehenä – vaikka alalla olenkin – koen olevani suhteellisen perinteinen television ja suoratoistojen käyttäjä. Tosin en istu ikiaikaiseen kliseeseen siitä, että suomalainen mies katsoo lähinnä vain urheilua ja uutisia raapien samalla etumustaan. Onko tämä edes totta enää nykyaikana – tai toisaalta, tykkäävätkö miehet vain antaa itsestään sen kuvan, että ajankohtaispainotteinen ja jollain tavalla “järkevä” sisältö kiinnostaa heitä?

LOTR
Taru sormusten herrasta: Mahtisormukset on maailman kalleimpia tv-sarjoja.

Tämä alkoi yhtäkkiä kiinnostaa niin paljon, että päätin suorittaa aiheesta pienimuotoisen kvalitatiivisen tutkimuksen, joka onnistui helposti reilun 10 hengen N-ryhmällä ihan vain puhelimeni WhatsApp -ryhmiä hyväksikäyttämällä. 

Pääasiassa keski-ikäisistä turjakkeista koostuva Syvis-ryhmä (en paljasta ryhmän nimen taustaa, luonnetta tai tarkoitusta muuten kuin kertomalla, että aktiivisia poikia ovat) oli avainasemassa kvasitieteellisessä tutkimuksessani. 

Kysyin yksinkertaisesti mitä katsotte mieluiten televisiosta ja suoratoisto vai televisio? Seuraavanlaisia kommentteja sikisi:

“Luonto-ohjelmia, uutisia ja pojan kanssa Marvel-sarjoja”.

The Blacklist, Good doctor, Mahtisormukset. Urheilusta vain isoimmat kisat Olympialaisista MM-kisoihin”.

“Suoratoistoja lähes pelkästään. Vain elämää ja The Voice of Finland, mutta vain ilman mainoksia”.

TVOF
The Voice of Finland -kausi on parhaillaan menossa.

The Mandalorian ja kaikki mahdolliset luontodokkarit etenkin, jos sijoittuvat veden alle. Suoratoistoa pelkästään, perinteinen telkkari päällä vain Pikku Kakkosen aikaan”.

“Suoratoistosta pelkästään luonto- ja sotadokkareita. Areenasta uutiset ja muuten tubea. Lineaaritelkkaria en muista edes avanneeni vuosiin”.

Yellowstonea ja sen spin offeja ja Last Kingdomia. Kaikki Therouxin ohjelmat ja Armanin ristiretket”.

Ei siis oikeastaan ollenkaan live-telkkaria ja lähes pelkästään suoratoistoa. Merkillepantavaa on sekin, että vaikka tutkimusryhmän miehet ovat vähintään jonkin verran urheilullisia ja isänmaallisiakin, niin urheilun sekä tulos- että kilpailulähetykset loistavat poissaolollaan. Netti ehkä sitten ravitsee tulostiedonjanon. Kaikki vastaajat ovat pääasiassa myös verraten ihan normaaleja yksilöitä. 

Omassa lähipiirissäni tykätään siis dokkareista, menestyssarjoista ja etenkin luonto-ohjelmista. Pallien raapimisesta en kysynyt, mutta veikkaan sen olevan klisee, joka elää ja hengittää tässäkin ryhmässä.

Lue myös: Näkökulma: Miksi samat naamat juontavat kaikki tv-ohjelmat? – Siihen on hyvä selitys

Artikkeliin liittyvät aiheet:
19.03.2023 19:15 | Teksti: Jupe Tuomola | Kuvat: Paramount Network, Disney, Nelonen

Seuraa meitä somessa