fbq
TVKirsti Somersalo nousi kansainväliseksi leffatähdeksi ja katosi julkisuudesta – ”Kauhean paljon mieluummin jäisin tuntemattomaksi”
Kirsti Somersalo nousi kansainväliseksi leffatähdeksi ja katosi julkisuudesta – ”Kauhean paljon mieluummin jäisin tuntemattomaksi”

Teema & Fem esittää jälleen spagettiwesternin Trinity ratsastaa jälleen vuodelta 1971. Kyseessä on jatko-osa edeltävänä vuonna tehdylle Nimeni on Trinity – paholaisen oikea käsi -elokuvalle.

Suomalaisittain Trinity ratsastaa jälleen -elokuvasta tekee mielenkiintoisen se, että Terence Hillin rinnalla naispääosassa nähdään Helsingissä syntynyt ja nuoruutensa elänyt Kirsti Somersalo. Malli- ja filmiurallaan hänet tunnettiin nimellä Yanti Somer.

Ylen Kulttuuricocktailin artikkelissa vuodelta 2020 kerrotaan, kuinka taidemaalari Jaakko Somersalon ja graafikko Minna-Maarit Larvan tytär Kirsti muutti lukion jälkeen vuonna 1968 Pariisiin. Siellä hän päätyi mallin töihin, joiden kautta hänelle myös annettiin alan piireihin paremmin sopiva nimi Yanti Somer.

Trinity ratsastaa jälleen
Terence Hill ja Bud Spencer elokuvassa Trinity ratsastaa jälleen.

Lopulta tie johti myös elokuva-alalle. Kirsti on kertonut sen olleen vahinko. Vähitellen Kirsti alkoi saada yhä suurempia rooleja. 1970-luvun alussa Kirsti muutti elokuvabuumia eläneeseen Italiaan.

Juuri Trinity ratsastaa jälleen oli Kirstin ensimmäinen projekti Italiassa. Enzo Barbonin ohjaustyö oli valtava menestys useassa maassa. Esimerkiksi kotimaassaan siitä tuli kaikkien aikojen tuottoisin italialainen elokuva. Vielä tänäkin päivänä Trinity ratsastaa jälleen on Saksan kaikkien aikojen kahdeksanneksi katsotuin elokuva.

Trinity-menestys poiki Kirstille lisää töitä. Jo seuraavana vuonna hän näytteli uudestaan Terence Hillin kanssa toisessa italialaisessa lännenelokuvassa Mies idästä.

Lue myös: Elokuvaesittely: The Harder They Fall on monellakin tapaa poikkeuksellinen lännenelokuva

Kaikki Kirstin jatkotyöt eivät olleet suuren rahan elokuvia. Esimerkiksi 1970-luvun lopulla hän oli pääosassa Alfonso Brescian alias Al Bradleyn neljässä pienen budjetin tieteiselokuvassa (Cosmos: War of the Planets, 1977, Battle of the Stars, 1978, War of the Robots, 1978 ja Star Odyssey, 1979). 

Lopulta perheen perustaminen sai Kirstin jättämään viihdeuran 1980-luvun alussa. Nykyisin hän asuu yksin Italian maaseudulla ja antaa hyvin harvoin haastatteluja.

– Kauhean paljon mieluummin jäisin tuntemattomaksi. Niin, ettei niistä ajoista puhuttaisi ollenkaan, Kirsti kertoi Ylen Kulttuuricocktailin haastattelussa vuonna 2020.

Tämän jutun lähteenä on käytetty Ylen Kulttuuricocktailin artikkelia "Suomalainen Kirsti Somersalo oli lännenelokuvien tähti, mutta sitten hän katosi – Kulttuuricocktail jäljitti Yanti Somerin, josta harva on kuullut".

Trinity ratsastaa jälleen esitetään Teema & Femillä tiistaina 9. elokuuta kello 22.20.

EDIT, 13.9.2022. Juttuun liitetty liitetty Ylen Kulttuuricocktailin artikkelin linkki ja maininta käytöstä lähteenä.

Star Odyssey
Kirsti Somesalo tähditti vuoden 1979 italialaista tieteiselokuvaa Star Odyssey.

 

03.08.2022 10:15 | Teksti: Toni Keränen | Kuvat: Yle

Seuraa meitä somessa