fbq
TVKatja Ståhlin tähdittämään Arktinen retkikunta -ohjelmaan otettiin vain hyviä tyyppejä: ”Se on ihan konkreettisella tasolla tärkeää selviämisen kannalta”
Katja Ståhlin tähdittämään Arktinen retkikunta -ohjelmaan otettiin vain hyviä tyyppejä: ”Se on ihan konkreettisella tasolla tärkeää selviämisen kannalta”

TV5:n uutuussarjassa Arktinen retkikunta kuusi tunnettua suomalaista matkustaa Grönlantiin, jossa he näkevät ja kokevat ilmastonmuutoksen vaikutukset omakohtaisesti. Retkikunnan jäsenet ovat Roni Back, Ina Mikkola, Sauli Koskinen, Kaisa Mäkäräinen, Katja Ståhl ja Markku "Mato" Valtonen.

Suomesta käsin katsottuna ilmastonmuutos on arjessa niin hidasta, että sitä voi olla vaikeaa käsittää. Paikka, jossa vaikutukset konkretisoituvat parhaiten, on arktinen Grönlanti. Jäätiköt sulavat sitä vauhtia, että vauhdin näkee jo yhden vierailun aikana.

Retkikunnan johtajana toimii Patrick ”Pata” Degerman. Hän on viimeisen 25 vuoden ajan luotsannut useita retkikuntia ympäri maailmaa.

Lue myös: Nämä julkkikset matkaavat Grönlantiin uudessa selviytymisrealityssä Arktinen retkikunta 

Katja Ståhl päätyi mukaan ohjelmaan tutustuttuaan Patrickiin ja Matoon töidensä puolesta. Mieskaksikko julkaisi muutama vuosi sitten lastenkirjan Jääkarhu Patrick, joka kertoi jäätiköitä muovijätteestä siivoavista eläinhahmoista. Miehet ovat käyneet yhdessä tekemässä kaksi arktista retkeä.

– Mato ja Pata kävivät minun luonani haastateltavana Radio Nostalgiassa Jääkarhu Patrickin tiimoilta. Ryhdyimme puhumaan enemmänkin naparetkeilystä, Katja muistelee.

– Sanoin heille, että miksi ette ole koskaan pyytäneet minua mukaan. No, joitain aikoja myöhemmin Pata soittelikin, että olenko oikeasti kiinnostunut. Vastasin, että totta kai olen, Katja kertoo.

Arktinen retkikunta
Arktinen retkikunta -osallistujat Markku "Mato" Valtonen, Roni Back, Katja Ståhl, Sauli Koskinen, Ina Mikkola ja Kaisa Mäkäräinen sekä retkikunnan johtaja Patrick ”Pata” Degerman.

Katja kertoo, että Patrickin kiinnostuksen tiedusteluissa ei ollut alun perin kyse juuri Arktinen retkikunta -sarjasta. 

– Patrickilla on tapana pyytää tällaisille matkoille mukaan ihmisiä, jotka tuntuvat mukavilta tyypeiltä. Se on ihan konkreettisella tasolla tärkeää selviämisen kannalta, Katja kertoo.

– Kun tulee ihmisen kanssa juttuun ja ymmärtää tätä, niin ainakin lähtökohdat ovat kunnossa, että tulee toimeen keskenään vaativissa olosuhteissa, Katja kertoo.

Arktinen retkikunta TV5 ja discovery+ keskiviikkoisin 18.1. alkaen.

Arktinen retkikunta
Arktisen retkikunnan osallistujat sarjan pressitilaisuudessa.
Artikkeliin liittyvät aiheet:
17.01.2023 15:45 | Teksti: Toni Keränen | Kuvat: Timo Korhonen, Discovery

Seuraa meitä somessa