fbq
TVDokumentti: Marjukka, 59, liittyi Elokapinaan – joutui naurunalaiseksi somessa
Dokumentti: Marjukka, 59, liittyi Elokapinaan – joutui naurunalaiseksi somessa

Erilaiset kansanliikkeet ovat vahvistumassa vaikean maailmantilanteen vuoksi. Sean Ricksin vieraina Perjantain lähetyksessä 22.4. erilaisia tapoja vaikuttaa yhteiskunnassa pohtivat ekologian tohtori Katariina Vuorinen ja jääkiekkovaikuttaja Kalervo Kummola.

Perjantai-dokkarina nähdään Maiju Talalan ohjaama Kapinamummo Marjukka, jossa 59-vuotias Marjukka Erkkilä lähtee tyttärensä kanssa ensimmäistä kertaa Elokapinan mielenosoitukseen – keittiön tuoli kainalossa. 

Marjukka liittyi Elokapinaan, koska pelkää lastenlastensa kasvavan ilmastosotien keskellä. Hän elää Helsingin lähiössä ilman autoa, syö luomuruokaa ja kierrättää kaiken mahdollisen. Kolmen aikuisen lapsen äitiä raastaa syyllisyys.
– Tunnen syyllisyyttä siitä, kuinka paljon minun sukupolveni on kerskakuluttanut luontoa. Ei ole pidetty huolta tulevasta vaan eletty itsekkäästi, Marjukka kertoo dokumentissa.

Lue myös: Lue myös: Dokumentti: Tällainen on Ukrainassakin taisteleva mystinen palkka-armeija – Suzanne joutui sotilaiden joukkoraiskauksen uhriksi: "He tulivat tappamaan ja tuhoamaan meidät"

Yle Perjantai

Marjukka uskoo, että ihminen on luonnostaan hyvä. Siksi hän ei uskonut nettikommentteja, joissa Elokapinan jäseniä solvattiin pahantahtoisiksi hunsvoteiksi. Hän kimpaantui ja otti liikkeestä selvää.
– Pystyin allekirjoittamaan kaikki Elokapinan ajatukset. Kirjoitin Facebookiin, että aion liittyä Elokapinaan, koska se on ilmeisesti ainoa vaihtoehto, millä tästä maailmantilasta selvitään. Sain monta kommenttia, että sen minäkin tahdon nähdä, miten te mummoikäiset lyllerrätte pystyyn kadunvaltauksen jälkeen. Vastasin, että meillä on tuolit mukana!

Marjukan vatsaa puristaa. Hän toivoo kovasti saavansa lapsenlapsia. Hän pelkää, että jälkipolvet eivät kasva lumienkeleitä tehden, vaan eurooppalaisiin ilmastopakolaisiin tutustuen ja luonnonvaroista käytävien sotien varjoissa.
– Mutta en saa sanoa ääneen, että ilmasto ahdistaa. Siitä herää heti vastareaktio, että ai, vihaatko siis kaikkia auton omistajia. Joudun puolustautumaan ja tulee riitaa. Se on inhottavaa. Siksi on helpompi jättää sanomatta, että ympäristö huolettaa.

Enää Marjukka ei vaikene. Hänen luottamuksensa asioiden ratkeamiseen on kova. Hän haluaa levittää toivoaan nuorille, joiden harteille ympäristökriisin ratkaisu väistämättä jää.
– Nuoret ovat yhä masentuneempia. Ei nuorison kuulu olla toivoton. Nuorison kuuluu toivoa. He muuttavat maailmaa, ja siinä me vähän iäkkäämmät voimme olla apuna. 

Lue myös: Saara Cantell tekee dokumenttia Anneli Saulista: ”Olen hänelle sen velkaa”

Perjantai-dokkari Kapinamummo Marjukka TV1:ssä Yle Perjantain Miten muutan maailmaa? -lähetyksessä 22.4. klo 21.05. Katsottavissa myös Yle Areenassa.
 

22.04.2022 09:45 | Teksti: Anuliina Liukkonen | Kuvat: Yle

Seuraa meitä somessa