fbq
SuoratoistoYle: Nylon Beat hajosi tappeluun päättyneen baari-illan jälkeen - "Tämä oli sitten tässä"
Yle: Nylon Beat hajosi tappeluun päättyneen baari-illan jälkeen - "Tämä oli sitten tässä"

Ylen tämän kesän audiodraaman aiheena on Nylon Beat. Se on tarina Jonnan ja Erinin ystävyydestä, mutta myös tarina aikuistumisesta ja artistiksi kasvamisesta 1990-luvulla, joka oli toisenlainen kuin tänä päivänä. Ylen artikkelissa kerrotaan, että audiodraamaa varten duoa on haastateltu useamman kerran, niin yhdessä kuin erikseen. 

Jonna Geagea (o.s. Kosonen) ja Erin Anttilan (o.s. Koivisto) ura sai alkunsa vuonna 1995 Kiitorata-ohjelmasta, jossa he sijoittuvat kolmanneksi saaden levytyssopimuksen. Kaksikkoa rakastettiin ja vuosien aikana he kipusivat musiikillaan ja esiintymistaidoillaan Suomen artistitaivaan huipulle. Menestyksestä huolimatta osa epäili ja vähätteli kaksikon taitoja. 

Lue lisää: Kohuväite Ylen ohjelmassa: Toni Wirtanen kysyi Nylon Beatin Jonnaa kulissisuhteeseen

Vuonna 2003 yhtye tuli kuitenkin tiensä päähän ja se hajosi. Kaksikon välille alkoi tulla erimielisyyksiä ja musiikilliset mieltymykset olivat erilaiset. Nyt tuohon aikaan palataan Ylen audiodraaman 18. jaksossa. 

t
Ylen audiodraamassa Jonnaa näyttelee Fanni Noroila ja Eriniä Sonja Kuittinen. 


Kinaa pienistäkin asioista

Erin tutustui nykyiseen aviopuolisoonsa Vesa Anttilaan, kun mies tuli bändiin kitaristiksi. Jonna ja Erin olivat aiemmin olleet koko ajan yhdessä. Vastassa oli kuitenkin outo tilanne, kun yhtäkkiä Erin nukkuikin keikkamatkalla yön Jonnan sijaan kanssa Vesan kanssa samassa huoneessa. 

Kaksikon musiikkimaut alkoivat myös erota toisistaan, vaikka idolit Kylie Minouge ja Madonna olivat edelleen samat. Audiodraamasta ilmenee, että kinaa alkoi tulla rutkasti myös henkilökohtaisessa elämässä, pienistäkin asioista, kuten suklaan mausta tai pelatako korttia vai ei. 

t
Nylon Beat teki paluun keikkalavoille vuonna 2018 hetkeksi. Audiodraamassa palataan myös hetkeen, kun Jonna ja Erin odottivat takahuoneessa lavalle nousua 15 vuoden jälkeen. 


Skumppaa vai teetä? 

Vuonna 2003 Nylon Beat tekivät ison mainoskampanjan, josta saivat hyvät ansiot. Rahat Jonna ja Erin päättivät käyttää ostamalla toisilleen luksusmatkan Kyprokselle 25-vuotissynttäreiden ja ystävyyden kunniaksi, audiodraamassa kerrotaan. 

Luksusloma ei mennyt kuitenkaan yhtään niin kuin he olivat suunnitelleet. Jonnan ja Erinin välit alkoivat olla hyvin tulenarat. 

Audiodraamassa kuullaan, kuinka kaksikon lomanvietto ei mene yksin. Jonnan halutessa avata skumppapullo, Erin haluaa juoda teetä. 

Reissun edetessä parivaljakko päättää lähteä kuitenkin juhlimaan. 

– Vihdoin me päästään johonkin baariin, Jonna (Fanni Noroila) hihkaisee helpotuksesta. 

– Ollaanhan me käyty joka ilta jossain, Erin (Sonja Kuittinen) toteaa.

– Niin, syömässä, Jonna jatkaa. 

Erin
Erin ja Jonna kuvassa vuosi ennen hajoamista, vuonna 2002.

Kohtalokas ilta

Audiodraamassa Jonna ja Erin toteavat, että ajautuivat tuohon aikaan koko ajan entisestään erilleen, vaikka halusivat pitää toisistaan kiinni. 

– Mitä enemmän me yritettiin, sitä hankalammaksi se meni. 

Audiodraaman jaksossa Jonna ja Erin intoutuvat juomaan kuohuvaa kaksin käsin, ilta venyy ja hauskanpito jatkuu. Hyväntuulisuus kuitenkin muuttuu kuin myrskyn lailla loppuillasta. Ystävykset alkavat tapella:

– Sä et tee muuta kuin syöt ja makaat, Jonna huutaa. 

– Sä et tee muuta vittu kuin valitat, Erin vastaa. 

T
Yle on tehnyt audiodraamoja aiemmin muun muassa Dingosta, Armi Aavikosta ja Kikasta. 

 

Audiodraamassa väitetään lopettamispäätöksen tapahtuneen vauhdikkaan illan päätteeksi. 

Jonnan ja Erinin riita kärjistyy siihen tilanteeseen, että he päättävät lopettaa Nylon Beatin. Jonna soittaa itkuisena isälleen keskellä yötä. Isä kysyy huolissaan, missä Erin on. 

– Se itkee yläkerrassa ja lattia on täynnä ranskalaisia perunoita. Mitä pitää tehdä jos kaikki on pilalla? Jonna kysyy itkien isältään. 

Aamun valjetessa Jonna koputtaa Erinin huoneeseen.

– Olitko sä tosissasi, mitä sä sanoit? Jonna kysyy. 

– Olin. 

– Mä kans. Tämä oli sitten tässä, Jonna toteaa kaihoisana. 

Lomamatka loppuu aiemmin, sillä kaksikko on päättänyt aikaistaa lentolippuja. Suomessa lentokentällä Eriniä on vastassa poikaystävä Vesa, Jonnaa isä. 

– Mahdutaanko me samaan taksiin? Vesa kysyy. 

– Mehän mennään ihan eri suuntiin, Jonna toteaa. 

– Ei meillä ole mitään hätää, vai mitä Erin? Jonna jatkaa. 

– Ei niin, Erin vastaa. 

Vesa on ihmeissään, sillä Nylon Beat on päättänyt lopettaa. 

– Siksi justiinsa me mahdutaan samaan taksiin, Jonna hihkaisee. 

Audiodraamasta selviää, että Jonnan ja Erinin välillä ollut kitka hälveni kohtalokkaan päätöksen jälkeen ja ystävyys jatkui. 

Mä haluun olla Nylon - tarina Jonnan ja Erinin ystävyydestä kuunneltavissa Yle Areenassa. 

 

06.07.2022 10:15 | Teksti: Jasmin Vainio | Kuvat: Allerin arkisto, Yle

Seuraa meitä somessa