fbq
SuoratoistoTukien varassa -dokumenttisarja seuraa syrjäytyneitä: Kristinan elämä on ollut täynnä päihteitä ja väkivaltaa – ei pysty huolehtimaan viidestä lapsestaan
Tukien varassa -dokumenttisarja seuraa syrjäytyneitä: Kristinan elämä on ollut täynnä päihteitä ja väkivaltaa – ei pysty huolehtimaan viidestä lapsestaan

Yle Areenan dokumenttisarjassa Tukien varassa seurataan joukkoa suomalaisia, jotka elävät sarjan nimen mukaisesti yhteiskunnan tukien varassa. Dokumenttisarja on oivallinen läpileikkaus siitä, kuinka erilaisissa tilanteissa yhteiskunnan varassa elävät ihmiset voivat olla. 

Yksi heistä on Ruotsissa syntynyt, paraikaa Suomessa asuva Kristina, 48, joka on työtön työnhakija. Kristinalla on viisi lasta, joista kolme on alaikäisiä. Kukaan lapsista ei asu hänen luonaan. 

Kristinalla on elämässään ollut ongelmia huumeiden ja alkoholin kanssa. Ongelmat alkoivat jo lapsena. Isä ja myöhemmin isäpuoli olivat alkoholisteja. Äidillä puolestaan oli lääkeriippuvuus ja mielenterveysongelma. 

Kristina kapinoi ja muutti sijaisperheestä toiseen. 14-vuotiaana hän joutui nuorisokotiin, jossa asui täysi-ikäiseksi saakka. Lisäksi Kristina on elänyt prostituoituna. 

– Olen myynyt itseäni ruoan, sängyn, vaatteiden, huumeiden, rahan, kaiken vuoksi, hän kertoo ohjelmassa. 

Lue myös: Tytöt 18: Nuori nainen kertoo tulleensa kolmen miehen raiskaamaksi – poikaystävä ei uskonut: ”Hän sanoi, että olen mennyt omasta tahdosta”

”Rivo tilanne”

20-vuotiaana Kristina muutti Ruotsista Suomeen, tutustui mieheen ja tuli raskaaksi. Kristinan äiti oli neuvonut tytärtään hakemaan elatusapua mieheltä. Mies oli tunnustanut isyyden, muttei halunnut olla tekemisissä muuten. 

Mies oli 25 vuotta vanhempi kuin Kristina, vanhempi kuin hänen oma äitinsä. Kristina kertoo, että hänen vanhinta tytärtään Nathalieta inhotti puhua asiasta. 

– Traumatisoiduin myös itse. Tunsin olevani inhottava ja likainen. Tilanne oli oikeastaan aika rivo. 

Puoli vuotta syntymän jälkeen Kristina tutustui Tomiin, josta tuli isä myös vanhimmalle lapselle. Kristina kertoo Tomin olleen kunnollinen ja hyvä ihminen. Perhe eli normaalia arkea ja he hankkivat yhteisen kodin. 28-vuotiaana Kristinalle tuli jälleen päihteistä ongelma. 

– Minulla oli kaikki, mutta pakkaisin laukkuni ja palasin Ruotsiin. Juomisen takia menetin kaksi lasta, miehen, oman kodin, työn ja kaiken, Kristina harmittelee ohjelmassa. 

Kristina ei ollut tavannut tyttäriään seitsemään vuoteen. Hän tapasi uuden miehen ja tuli raskaaksi. Samaan aikaan Kristina kertoo sairastaneensa anoreksiaa. Raskaus päätyi kuitenkin keskenmenoon. Pariskunta halusi kuitenkin lapsen, ja Kristina tuli uudestaan raskaaksi. Kolmessa vuodessa he saivat lapsen, menivät naimisiin ja erosivat. 

–  Syynä oli väkivalta, Kristina paljastaa. 

Lue myös: Vankilassa istuva Jane, 67, selittelee Linna-sarjassa huumetuomiotaan: ”Se oli aika painavaa suklaata"

Kristina_tukien varassa
Kristina asuu nykyisin Vaasassa ja haaveilee lähihoitajan opinnoista. 


”Elin yhdeksän kuukautta hengenvaarassa”

Eron jälkeen hän tutustui uuteen mieheen. Samaan aikaan hän kärsi pahasta päihdeongelmasta ja voi huonosti. 

Hän alkoi odottamaan uutta lasta. 

– Raskaus oli hurjan vaikea. Mies uhkasi tappaa, eikä halunnut lapsia elätettäväksi. Olin poliisivalvonnassa, ja asuin puoleksi turvakodissa. 

Tyttölapsi syntyi alipainoisena ja pienikokoisena. Kristina kertoo, että sairaalassa oli pidetty kriisikokous, ja tyttö aiottiin ottaa huostaan. Kristinalta oli etsitty huumeita verestä, mutta niitä ei löytynyt. 

Lapsen isä muutti Venäjälle, mutta palasi myöhemmin takaisin Suomeen. Ex-pariskunta alkoi jälleen pian seurustella, ja Kristina tuli uudestaan raskaaksi. Odotuksen aikana mies katosi kokonaan Kristinan elämästä. 

– Olimme kaksi rikkinäistä sielua ja epätoivoisia, mutta se oli minulle huippu. Vanhimmat tytöt oli otettu minulta jo pois. Keskimmäisen menetin vasten tahtoani. Siinä ei ollut kyse väärinkäytöstä, vaan miehen väkivaltaisuudesta. Hän vei tytön minulta. 

Vuonna 2012 tytöt otettiin huostaan, ja Kristina muutti takaisin Ruotsiin. 

Kiinni elämänsyrjästä 

Kristina on joutunut hyvästelemään elämässään kolme poikaystäväänsä. Yksi heistä kuoli alkoholimyrkytykseen. 

– Rakastin häntä enemmän kuin ketään muuta. 

Nykyisin Kristina asuu Vaasassa ja yrittää saada elämänsyrjästä kiinni. Hän haaveilee lähihoitajanopinnoista ja on hakenutkin opiskelemaan useamman kerran. Vielä hän ei ole kuitenkaan päässyt sisään. Haaveissa olisi työ vankilassa. 

Dokumenttisarjan aikana hän pääsee työharjoitteluun päihdeongelmaisten vanhainkotiin, mutta kyseinen työ ja ympäristö eivät tunnu hänelle oikeanlaisilta. 

Hän asuu kalustetussa alivuokra-asunnossa ja tapaa sovitusti lapsiaan. Kristina tietää, ettei pärjäisi tilanteessa, jossa saisi lastensa huoltajuuden. Hän kuitenkin toivoo, että voisi nähdä heitä useammin. 

–  Sitä päivää ei tule, että ottaisin tytöt kokonaan luokseni. 

Kuusiosaisessa dokumenttisarjassa seurataan Kristinan yritystä päästä kiinni takaisin työelämään. Kauden viimeisessä jaksossa kuitenkin selviää, ettei se ole ottanut tuulta alleen. 

– Tahtoisin oikean työn. Harjoittelu yhdeksällä eurolla päivässä ei anna yhtikäs mitään. On parempi lähteä, Kristina toteaa ystävälleen. 

Hän haluaa muuttaa takaisin Ruotsiin. 

Tukien varassa Teema & Fem -kanavalla maanantaisin klo 19.00. Katsottavissa myös Yle Areenassa. 

Artikkeliin liittyvät aiheet:
13.04.2022 11:15 | Teksti: Jasmin Vainio | Kuvat: Yle

Seuraa meitä somessa