fbq
SuoratoistoSarja-arvostelu: Stranger Things on tullut takaisin isompana ja ahdistavampana kuin koskaan
Sarja-arvostelu: Stranger Things on tullut takaisin isompana ja ahdistavampana kuin koskaan

Stranger Things 4 Vol. 1 *****

Vuonna 1986 kuvitteellisessa Hawkinsin kaupungissa, Yhdysvaltojen sydänmailla tapahtuu kummia. Teinejä löydetään murhattuina raajat ojossa ja silmät puhkaistuina. Poliisi on voimaton, eikä outoihin tapauksiin erikoistunut kaveriporukkakaan ole enää entisellään.

Lucas (Caleb McLaughlin) hengailee nykyisin vain koripallojoukkueen kanssa, Will (Noah Schnapp) ja Jonathan (Charlie Heaton) majailevat Kaliforniassa, Elevenillä (Millie Bobby Brown) ei ole enää supervoimia ja sankaripoliisi Jim Hopper (David Harbour) on vankileirillä Neuvostoliitossa.

steve
Steve (vas. Joe Keery), Dustin (Gaten Matarazzo), Robin (Maya Hawke), Max (etualalla, Sadie Sink), Nancy (Natalia Dyer) ja Lucas (Caleb McLaughlin) tutkivat teinien murhia.

Jo ensimmäisestä kohtauksesta lähtien on selvää, että sarjan luoneet veljekset Matt ja Ross Duffer eivät säästele kauhussa, väkivallassa eivätkä draamassakaan. Kolmen aiemman kauden dramaattisimmat hetket, kuten taistelu ihmisiä syövää demogorgon-hirviötä vastaan ja mielennylkijän hyökkäys ostoskeskuksessa tuntuvat lastenleikiltä verrattuna neljännen kauden tapahtumiin. Muutamista kauhukohtauksista tulee mieleen jopa Manaaja-elokuva (1975), jossa pikkutyttö oli demonin riivaama.

Voimaton supersankari koulukiusaamisen uhrina

Kauhun lisäksi tuoreimmalla kaudella syvennytään psykologiseen draamaan. Koska Millie Bobby Brownin esittämällä Elevenillä ei ole enää supervoimia, hän on koulukiusaajille erittäin helppo kohde. Katsojasta kiusaamiskohtaukset voivat tuntua erittäin ahdistavilta, varsinkin jos kiusaamisesta on omakohtaista kokemusta. 
Jim Hopperin selviytymistaistelun seuraaminen vankileirillä on synkkää, mutta toivoa herättävää katseltavaa. Vaikka David Harbour ei puhua pukahda lähes mitään, hän tuo hahmonsa tuskan hyvin esille. Ilmeet, eleet ja toiminta tekevät hahmosta todella monipuolisen.

Hopper
Jim Hopper (David Harbour) yrittää selviytyä neuvostoliittolaisen vankileirin kauhuista.

Tälläkään kaudella huumoria ei ole unohdettu. Gaten Matarazzon esittämä Dustin takaa varmat naurut olemalla vain oma itsensä. Viime kaudelta tuttu Robin (näyttelijä Ethan Hawken tytär Maya Hawke) saa hyvin tilaa ja ärsyttää Nancya (Natalia Dyer). Jonathanin uusi kaveri, pilveä poltteleva Argyle (Eduardo Franco) on myös huikea tapaus.

Kausi päättyy heinäkuussa

Neljäs kausi on parasta Stranger Thingsiä vuosiin. Missään ei säästellä, eikä sarjojen tekijöillä ole ollut selkeästi mitään rajoitteita. Suuren budjetin huomaa myös erikoistehosteiden laadusta. Vaikka jaksot ovatkin hyvin pitkiä, pisimmällään lähes tunti ja 40 minuuttia, pituutta ei huomaa. Katsominen ei tunnu lainkaan puuduttavalta, mikä kertoo sarjasta erittäin paljon.
 
Jotkut hahmot jäävät taka-alalle, kuten Finn Wolfhardin esittämä Mike ja Noah Schnappin näyttelemä Will, jotka olivat suuremmissa rooleissa aiemmilla kausilla. Ehkä heille on varattu tilaa neljännen kauden päätösosalle, joka nähdään Netflixissä 1. heinäkuuta. Päätösosa koostuu kahdesta jaksosta, joista viimeinen kestää lähes kaksi ja puoli tuntia.
 

Stranger Things katsottavissa Netflixissä.

Tilaa Katso-lehti kotiisi tästä! 

Jutun ingressiin lisätty sarjan alkamispäivä 1.7.22. klo 11.59. Juttu on uudelleenjulkaistu, alkuperäinen julkaisupäivä 2.6.22. 

03.07.2022 10:15 | Teksti: Pekka Luokkala | Kuvat: Netflix

Seuraa meitä somessa