fbq
SuoratoistoJäteshokki: Norjassa uudenkarheita sähköautoja viedään surutta romuttamolle – taustalla erikoinen syy: "Ei järin ympäristöystävällistä"
Jäteshokki: Norjassa uudenkarheita sähköautoja viedään surutta romuttamolle – taustalla erikoinen syy: "Ei järin ympäristöystävällistä"

Nykyään heitetään pois enemmän elektroniikkaa kuin koskaan, vaatekasat kasvavat ja tonnikaupalla huonekaluja päätyy kaatopaikalle joka päivä. Tavaroista on tehtävä kestävämpiä, mikäli mielimme suojella ympäristöä ja säästää rahaa.

Lue myös: Metsähaaste: Somevaikuttajat jätetään korpeen ilman mukavuuksia – pelkkä nuotion sytyttäminen aiheuttaa vaikeuksia: "Ei helvetti"

Norjalaistoimittaja Christian Strand haastaa viisi julkkista vähentämään kulutustaan. Yhdessä he yrittävät pelastaa sähköauton romuttamiselta, kierrättävät huonekaluja ja haastavat elektroniikkaliikkeen asiakkaita miettimään, tarvitsevatko nämä sittenkään mitään uutta.

Ohjelman ensimmäisessä jaksossa Christian haastaa Jan Thomasin, joka omistaa upean sähköauton: metallihohtoisen Porschen. 

Christian hyppää luksusauton kyytiin. 

– Tämä on sähköauto, jossa on Porschen ääni, Christian myhäilee tyytyväisenä auton kyydissä. 

Erikoinen näky

Jan Thomas ei ole aiemmin omistanut sähköautoa. Hän päätyi ostamaan sellaisen, vasta kun Porsche lanseerasi sähköauton markkinoille. 

Veroineen ja maksuineen auton hinta olisi ollut 3,5 miljoonaa kruunua, mutta koska Norjan valtio tukee sähköautojen hankintaa, Jan Thomas maksoi menopelistään melkein miljoonakruunua vähemmän. 

Kaksikko ajaa romuttamolle, jossa vastassa odottaa erikoinen näky. Romuttamon pihalla on läjä uudenkarheita sähköautoja. Samana vuonna julkaistuja malleja, kuten Audi e-Tron, Tesla Model S ja uudenkarhea Mustang. 

Christian ja Jan Thomas ovat järkyttyneitä näkemästään. 

– Kaikki nämä sähkö- ja hybridiautot ovat alle viiden vuoden, omistaja esittelee. 

– Mitä ne täällä tekevät? Jan Thoams kysyy ihmeissään. 

– Niitä on liian kallista korjata, omistaja vastaa. 

Syy sille, miksi autot viedään korjaamon sijasta romuttamolle, on kalleus. Vakuutusyhtiöt eivät suostu korjauttamaan autoja, koska ne tulisivat liian kalliiksi. Vain uudet varaosat ovat korjauksen piirissä.

Valtio ei peri sähköautoista arvonlisäveroa, mutta kun autoon tulee vika, korjauksesta ja varaosista peritään arvonlisävero. Jan Thomas ei tahdo uskoa kuulemaansa. 

– Olen monen muun lailla ruvennut ajattelemaan vihreämmin. Tämä touhu ei kuitenkaan vaikuta järin ympäristöystävälliseltä, hän toteaa. 

Jaksossa Christian ja Jan Thomas pelastavat yhden sähköautoista. 

Jätesokki katsottavissa Yle Areenassa sekä 11.7. klo 19.00 alkaen Yle Teema & Fem -kanavalla. 

Artikkeliin liittyvät aiheet:
11.07.2022 14:15 | Teksti: Jasmin Vainio | Kuvat: Yle

Seuraa meitä somessa