fbq
SuoratoistoEnsimmäinen suomalainen Disney-tuotanto saa ensi-iltansa – Keltainen lumimies nauraa sääntö-Suomelle
Ensimmäinen suomalainen Disney-tuotanto saa ensi-iltansa – Keltainen lumimies nauraa sääntö-Suomelle

Kaikkien aikojen ensimmäinen Disney-suomalaistuotanto Keltainen lumimies on 50-osainen lastensarja, joka sijoittuu napapiirin pohjoispuolella sijaitsevaan Tuiskulan kylään. Etelän lämpöön tottunut 12-vuotias surffaripoika Osmo muuttaa isänsä kanssa Tuiskulaan, jossa sataa ympäri vuoden lunta. 

Tuiskulassa Osmo ja hänen serkkunsa Rita tutustuvat keltaiseen lumimieheen Gustaviin ja ystävystyvät hänen kanssaan. Hirviöt ovat Tuiskulassa kuitenkin ehdottomasti kielletty. Yhdessä serkukset auttavat pitämään Gustavin piilossa Ritan hirviöitä vihaavalta isältä, pormestari Kromilta ja siinä ohessa seikkailevat erilaisten kommellusten parissa.

Sarja perustuu suositun Kikattava kakkiainen -lastenanimaationkin luoneiden Anttu Harlinin ja Joonas Utin kehittämään alkuperäishahmoon. Utti sai idean lumimieheen hänen perheessään Lappeenrannassa 1990-luvulla asuneesta costaricalaisesta vaihto-oppilaasta.

Introvertti teini-ikäinen Utti oppi ulospäinsuuntautuneelta vaihto-oppilaalta taidon nähdä maailmaa uusin silmin. 
– Tämä ainutlaatuinen ystävyys yli 20 vuoden takaa poiki idean Keltaiseen lumimieheen. Sarjan sydän löytyy ystävyyden merkityksestä, Utti kertoo.

Lue myös: Suomalainen animaatiosarja Kulman kunkut tähyää kansainvälisille markkinoille – äänessä mm. Hanna Pakarinen, Anna-Maija Tuokko ja Ilkka Villi

anttu
Animaatiotuottaja Anttu Harlin tunnetaan myös ohjaaja Renny Harlinin siskonpoikana. – Enollani on ollut iso vaikutus uraani, hän sanoo.

Sarjassa herkutellaan suomalaisilla erikoisuuksilla: syödään esimerkiksi lappeenrantalaisten suosikkia atomi-lihapiirakkaa, käydään avantouimassa ja vietetään mitä erikoisimpia juhlapyhiä suomalaisten vappu- ja rapujuhlaperinteiden innoittamana. 

Sarjan päähahmot Gustav, Rita ja Osmo kapinoivat meille suomalaisille tuttuja sääntöjä vastaan.
– Sääntö-Suomi on parhaimmillaan aivan pönttö, ja suomalaiset perinteet puolestaan ovat ulkopuolisen silmin katsottuna tosi kummallisia. Sarja ammentaa hauskuutensa näistä suomalaisista juurista. Tarkoituksena on ennen kaikkea levittää iloa ja saada ihmiset nauramaan, Anttu Harlin sanoo.

Lumimiehen ääniroolissa kuullaan Arttu Wiskaria. Muissa äänirooleissa ovat muun muassa Minttu Mustakallio, Jenny Pitkänen, Henri Piispanen ja Antti Pääkkönen.

Keltainen lumimies (The Unstoppable Yellow Yeti) nähdään Disneyn kanavilla lukuisten Euroopan maiden lisäksi myös Afrikassa ja Lähi-idässä. Sarjan ensimmäiset 20 jaksoa ja kuusi lyhytohjelmaa julkaistaan Yle Areenassa 1.7. TV2-kanavalla se alkaa 7. elokuuta.

Tilaa Katso-lehti kotiisi tästä! 

01.07.2022 07:15 | Teksti: Anuliina Liukkonen | Kuvat: Gigglebug Entertainment Oy / Yle

Seuraa meitä somessa