fbq
HaastatteluIson Omenan kuolema kuohuttaa: Riku Rantala alkoi saada uusia vinkkejä vartijoista
Ison Omenan kuolema kuohuttaa: Riku Rantala alkoi saada uusia vinkkejä vartijoista

Kun M/S Mystery -podcastin ensimmäinen kausi julkaistiin vuosi sitten, alkoi sen tekijän, toimittaja Riku Rantalan vinkkipuhelin soida tiuhaan. 

Suomalaisille oli kertynyt vuosien saatossa lukuisia kyseenalaisia kokemuksia seilatessaan Itämeren risteilyaluksilla – katoamisia, henkirikoksia, pahoinpitelyjä ja läheltä piti -tilanteita. Vinkkien perusteella M/S Mysterystä syntyi toinen kausi. 
 
Osalla vinkkaajista oli ikäviä kokemuksia erityisesti laivoilla työskennelleistä vartijoista. Vinkkaajat olivat joutuneet väkivallan kohteeksi tai olleet lähellä sellaista tilannetta.

Osa oli tehnyt asiasta rikosilmoituksen, osa puolestaan ei. 

Heräsikin kysymys, voiko laivan järjestyksenvalvojilla olla näppinsä pelissä laivakatoamisiin liittyen? 

Rantala yritti podcastin teon aikana selvittää näiden vartijoiden henkilöllisyyttä. Se osoittautui kuitenkin mahdottomaksi. 

– Osa tapahtumista on niin pitkältä ajalta, että heidän henkilöllisyyttään ei voitu selvittää, Rantala toteaa Katson haastattelussa. 

Lue myös: Riku Rantala ja Tunna Milonoff sairastuivat koronaan kesken Madventures-kuvauksien – oireet jatkuneet yli vuoden

Eri korvin 

Rantalan mukaan henkilöllisyyden selvittäminen on todella haastavaa, jos uhri ei ole tehnyt  rikosilmoitusta. Entinen rikostoimittaja peräänkuuluttaakin rikosilmoituksen tekemisen tärkeyttä.  

– On tärkeää käydä rikosilmoituksen lisäksi heti lääkärissä. Pitää myös kirjoittaa tapahtumat itselleen ylös heti tuoreeltaan ja jos mahdollista, myös niiltä, jotka ovat nähneet tapahtuman tai olleet uhrin seurassa ennen tai jälkeen väkivallanteon.

Pian sen jälkeen, kun M/S Mystery ilmestyi, mediat uutisoivat sattumanvaraisesti muista vartijoiden harjoittamasta väkivallasta virkatehtävissään. 

Aihe alkoi herättää entistä enemmän keskustelua, kun nainen kuoli espoolaisessa kauppakeskus Isossa Omenassa järjestyksenvalvojien kiinniottotilanteen yhteydessä. Tutkinta tapauksesta on kesken. 

Viimeaikaisten ikävien uutisten seurauksena myös Rantala on saanut taas lisää vartijoihin liittyviä vinkkejä. 

– Kyllä nyt moni kuuntelee varmasti podcastia hieman eri korvalla, kun on tullut esiin näitä ylilyöntejä, Rantala toteaa. 

M/S Mystery -podcastin molemmat kaudet kuunneltavissa Yle Areenassa. 

Juttua muokattu 25.1. klo 14:53: Lisätty ostoskekuksen nimi.

Artikkeliin liittyvät aiheet:
25.01.2023 13:18 | Teksti: Jasmin Vainio | Kuvat: Timo Korhonen

Seuraa meitä somessa