fbq
HaastatteluTommi Korpela on mestari esittämään ahdistuneita miehiä, mutta löytää synkistä rooleista myös paljon naurua: ”Musta huumori on ominta maaperääni”
Tommi Korpela on mestari esittämään ahdistuneita miehiä, mutta löytää synkistä rooleista myös paljon naurua: ”Musta huumori on ominta maaperääni”

Tommi Korpela, 54, on yksi Suomen arvostetuimmista ja käytetyimmistä näyttelijöistä, joka on esiintynyt yli 160 elokuvassa ja sarjassa. Määrästä huolimatta Korpela vakuuttaa arvostavansa ennen kaikkea hyvää käsikirjoitusta.

Kuplan käsikirjoitus oli poikkeuksellisen hyvä, mikä on edelleen harvinaista. Toinen tärkeä syy lähteä mukaan oli ohjaaja Aleksi Salmenperä, näyttelijä kertoo Katsolle.

Kuplassa päähenkilön isää esittävä Korpela on tehnyt Salmenperän kanssa jo viisi pitkää elokuvaa, joista Miehen työ (2007) ja Häiriötekijä (2015) toivat näyttelijälle parhaan miespääosan Jussi-palkinnot.

– Aleksi ei ole vain vanha ja luotettava työkaveri. Hän on ohjaaja, jonka kanssa kaikki näyttelijät haluavat tehdä töitä. Hänen ei tarvitse kuin soittaa, niin olen mukana, Tommi vakuuttaa.

Myös vastanäyttelijät ovat konkarille tärkeitä. Korpela kertoo olleensa erityisen vaikuttunut Kuplan nuorten näyttelijöiden, Stella Leppikorven ja Amos Brotherusin, lahjakkuudesta.

– Heidän näyttelijätyössään oli poikkeuksellista lämpöä ja syvyyttä, mikä kosketti minua. Ihailin myös heidän kykyään olla niin auki kameran edessä nuoresta iästä ja vähästä kokemuksesta huolimatta.

Kupla

Tommi myöntää, että Stellan seuraaminen oli jännittävää, koska kukaan ei voinut olla etukäteen täysin varma, miten hyvin 15-vuotias näyttelijä suorituu vaativasta pääroolista.

– Aika pian meille kaikille valkeni millainen luonnonlahjakkuus hän on. Olin jopa hieman kateellinen, kun Hollywoodissa Kirsten Dunstia ja Anthony Hopkinsia kuvanneelta Peter Flickenbergiltä pääsi välillä spontaaneja vau-huokauksia Stellaa kuvatessa. Mielestäni hän tekee Kuplassa parhaan kotimaisen elokuvadebyytin sitten Kati Outisen roolisuorituksen elokuvassa Täältä tullaan, elämä!

Korpelan esittämä Teuvo elää Kuplassa tunteet pinnan alla, kunnes ne lopulta purkautuvat tragikoomisella raivolla. Esitys suorastaan pulppuaa Korpelalle ominaista mustaa huumoria.

– Jaan Aleksin kanssa hyvin samanlaisen huumorintajun ja maailmankuvan, minkä vuoksi nauramme samoille asioille. Olen toki tehnyt paljon synkkää huumoria myös Aleksin elokuvien ulkopuolella. Se on ominta maaperääni, minkä koen hyvin herkulliseksi.

Kupla Korpela & Leppikorpi

Korpela kertoo ammentavansa rooleihin myös omasta elämästään, Kuplan kohdalla varsinkin pitkästä avoliitostaan näyttelijä Elina Knihtilän kanssa.

– Kun on elänyt pitkään samassa parisuhteessa, niin ruuvia voi ruveta helposti kiristämään. Tämän tietävät varmasti kaikki vastaavassa elämäntilanteessa olevat. Ahdistusta voi kuitenkin käsitellä myös positiivisesti, huumorin ja itseironian kautta, Tommi toteaa.

Lue myös: Kupla-elokuvan nuori tähti Stella Leppikorpi heittäytyi esikoispäärooliinsa estoitta: ”En pelännyt kokeilla kameran edessä mitään”

On mahdollista, että Korpelan ja Salmenperän seuraava yhteinen elokuva nähdään hyvinkin pian. Ohjaaja on käsikirjoittanut jatko-osan vuoden 2018 mainiolle draamakomedialle Tyhjiö, jossa Korpelalla on herkullinen pääosa kirjoitusblokista kärsivänä kirjailijana. Työnimellä "Takahuone" kulkeva elokuva on ollut puheissa ohjaajan ja näyttelijän välillä jo jonkin aikaa.

– Olimme Kuplan kanssa yhdysvaltalaisilla elokuvajuhilla lokakuussa viikon ajan ja ideoimme siellä Tyhjiö 2:en käsikirjoitusta. Olen heti valmis, jos elokuva tehdään. On etuoikeus, jos Aleksi pyytää mukaan. Suomesta ei löydy montaa näyttelijää, jotka eivät haluaisi tehdä töitä hänen kanssaan, Korpela tiivistää.

04.12.2022 18:15 | Teksti: Tuomas Riskala | Kuvat: Aller / Atte Kajova, Rabbit Films

Seuraa meitä somessa