fbq
HaastatteluAlina Tomnikov sai ison roolin saksalaissarjasta – kuvauksista tuli hyvin erikoinen kokemus
Alina Tomnikov sai ison roolin saksalaissarjasta – kuvauksista tuli hyvin erikoinen kokemus

Pääsy saksalaisdraaman naispäärooliin vei Alinan maailmanmatkalle juuri silloin kun koko muu maailma lakkasi matkustamasta. Nyt Alina haaveilee kansainvälisen uran jatkumisesta.

Saksalaissarja Funeral for a Dog ei ole uuden SkyShowtime -suoratoistopalvelun valtaisan sarjavalikoiman näkyvimpiä tuotteita, mutta se on erityisen kiinnostava etenkin suomalaisten kannalta. Sarjan naispäähenkilö on nimittäin suomalainen Tuuli, jota esittää muun muassa Putouksesta, Downshiftaajista ja Donnasta tuttu Alina Tomnikov, 34. 

Kyseessä on Alinan toinen kansainvälinen tuotanto vuonna 2018 valmistuneen venäläissarja Ekaterinan jälkeen. Alinan tultua valituksi sarjaan keväällä 2020 koronakaaos oli vasta alkamassa, eikä hän osannut odottaa, miten erikoislaatuinen kuvauskokemus tulisi olemaan. Eikä nyt kyse ole siitä, että roolia varten Alina muun muassa tikkasi banaaneja ja opetteli koiran jalan amputointia.

– Osin koronan takia kahdeksanosaista sarjaa kuvattiin jopa 11 kuukautta viidessä eri maassa. Kolumbiaan sijoittuvat takaumat kuvattiin Kuubassa, koska koronan takia emme päässeet Kolumbiaan emmekä Meksikoon kuvaamaan. Kuubassakin vietimme aluksi täysin eristyksissä hotellihuoneessa seitsemän päivää ennen kuin pystyimme edes aloittamaan harjoitukset, kuvausten aikana yli 120 kertaa koronatestissä käynyt Alina kertoo.

Kuuban lisäksi kuvauksia tehtiin Saksassa, Yhdysvalloissa, Bulgariassa ja Italiassa, jossa Alina vietti peräti yli neljä kuukautta yhteen soittoon. Kuvausten aikana hän oppi saksan kielen jopa paremmin kuin hyvin puhumansa englannin.

Lue myös: Laura Birn massiivisen amerikkalaistuotannon Foundationin pääroolissa: ”Näyttelijänä mahtava kokemus”

Alina Tomnikov ja Anu Sinisalo
Anu Sinisalo näyttelee sarjassa Alinan roolihahmon äitiä. Suomalaisnäyttelijöistä myös Marjaana Maijalalla ja Ville Virtasella on sarjassa pienet roolit.

Vaistot alkoivat ohjata

Korona-ajan erityishaasteet eivät kuitenkaan yksin selitä sitä, miksi sarjan tekemisestä muodostui niin merkittävä kokemus Alinalle. Tekoprosessiin tuntuu alusta asti liittyneen suorastaan jonkinlaista mystiikkaa, joka alkoi jo Alinan tehdessä Suomessa koekuvausnauhaa roolia varten.

– Usein kuvaan muutaman eri version kohtauksesta ja sen jälkeen mietin, minkä niistä lähetän castarille, mutta tämän roolin kohdalla tuli heti ensimmäisen oton jälkeen hyvin vahva tunne siitä, että homma meni kerralla juuri miten pitääkin. Uskalsin myös luottaa tähän sisäiseen tunteeseen, enkä lähtenyt kokeilemaan mitään muita variaatioita, Alina paljastaa.

Pian ohjaajat pyysivätkin Alinan videopuheluun, jonka hän hoiti muiden kuvausten lomassa autossa istuen, parin googlesta opitun saksankielisen tukilauseen turvin. Varsinainen koekuvausmatka Berliiniin oli myös jännittävä lentokenttien autioiduttua ja harvojen liikkeellä olleiden ihmisten verhouduttua kasvomaskeihin. Saksan päässä hotellilta kuvauspaikalle ei saanut edes kulkea julkisilla.

– Tavatessani ohjaajat, castarin sekä kuvaajan ensimmäistä kertaa kaikilla oli maskit päällä, ja jotenkin ne piilossa olevat kasvot tuntuivat heijastavan takaisin omaa epävarmuuttani siitä riitänkö. En ollut aikaisemmin ajatellut, miten tärkeää on nähdä ihmisten ilmeet, Alina muistelee.

Lue myös: Mitä ihmettä? Tom Cruisen Top Gun: Maverick nähdään jo pian telkkarissa - uusi suoratoistopalvelu rantautuu Suomeen

Saksalaistuotannot kiinnostavat

Tekijät kuitenkin pitivät Alinasta, eikä tunne jäänyt yksipuoliseksi.
– Olen kai sillä tavalla perheihminen, että itselleni on hyvin tärkeää juuri se, millaisten ihmisten kanssa työskentelen. Tämän sarjan tekijöihin syntyi ainutlaatuisen lämmin ja syvä suhde. Samalla vahvistui ajatus, että olisi upeaa jatkaa kansainvälistä uraa juuri Saksassa, Alina toteaa.

Alina myöntääkin, että työskentelee aktiivisesti päästäkseen tätäkin tavoitetta kohti. Uusien kansainvälisten projektien mahdollista toteutumista odotellessa hänet nähdään tänä syksynä kiinteistövälittäjän roolissa Ylen Paratiisi -jännärisarjan kakkoskaudella sekä tammikuussa ensi-iltaan tulevassa Pamela Tolan elokuvassa Järjettömän paska idea.

Alina valmistelee myös ensi vuonna ilmestyvää esikoisromaaniaan Otavalle.
– Kirjan nimi on Käännä hirviö kylkiasentoon, ja kyseessä on fiktio. Siinä on kuitenkin vielä työsarkaa, joten ei aiheesta vielä sen enempää, Alina vaikenee.

Funeral For a Dog katsottavissa SkyShowtimella.

Artikkeliin liittyvät aiheet:
02.10.2022 14:15 | Teksti: Atte Alhainen | Kuvat: Heidi Heikkilä, Flare Entertainment

Seuraa meitä somessa