fbq
ElokuvatTony Halmeen noususta ja tuhosta elokuva – katso Viikinki-dokumentin traileri 
Tony Halmeen noususta ja tuhosta elokuva – katso Viikinki-dokumentin traileri 

Vuonna 2010 edesmenneen Tony Halmeen elämästä julkaistaan uusi dokumenttielokuva Viikinki, joka tulee ensi-iltaan elokuvateattereihin 27.9. 


Lauri Anssi Moilasen ja Olli Vuokon ohjaaman Viikinki-elokuvan mainostetaan kertovan miehuudesta ja populismista. 

Kansanedustajana, ammattilaisnyrkkeilijänä ja showpainijana tunnettu Halme tuli julkisuuteen Gladiaattorit-ohjelman Viikinkinä 1990-luvun alussa. 

Vuonna 2003 hänet valittiin Perussuomalaisten ehdokkaana eduskuntaan äänivyöryllä. Terveysongelmat ja päihteidenkäyttö varjostivat Halmeen elämää pitkään. Ongelmat riistäytyivät lopulta käsistä, ja Halme päätti elämänsä oman käden kautta vuonna 2010. 

Lue myös: Kannibalismi- ja raiskauskohussa ryvettyneestä näyttelijä Armie Hammerista dokumentti – shokeeraavia paljastuksia perheen sisäpiiristä

Elokuvan synopsiksessa kuvaillaan, että Tony Halme loi itsestään myyttisen Viikingin, jonka vangiksi hän lopulta jäi. 

– Jatkuva lööppijulkisuus ja sen pakonomainen hakeminen olivat kuluttavaa. Räväköillä puheillaan Halme antoi lähtölaukauksen Perussuomalaisten nousulle. Unohdetun kansanosan ääni ja protesti valtaapitävää eliittiä kohtaan olivat Halmeen suosion rakennuspalikoita. Halmeen suuri kansansuosio on toiminut hyvänä esimerkkinä populistisen, kansan syvien rivien ihailemasta hahmosta, joka tulee poliittisen eliitin ulkopuolelta ja muuttaa politiikan suuntaa. Myös avoimen rasistisista lausunnoista huolimatta – tai kenties juuri niiden takia – hän oli muuttamassa Suomen poliittista ilmapiiriä entistä kärjistyneemmäksi, elokuvasta kerrotaan.

Dokumenttiin on haastateltu muun muassa Halmeen ex-vaimoa Katja Talusta, ex-nyrkkeilijä Jukka Järvistä, Halmeen läheistä ystävää, hänet kuolleena kotoaan löytänyttä Christer Markusasia ja Halmeen lähipiiriin kuulunutta liikemies Tom Sjöbergiä

Viikinki elokuvateattereissa 27.9. 

Artikkeliin liittyvät aiheet:
13.09.2022 18:15 | Teksti: Anuliina Liukkonen | Kuvat: Matti Matikainen

Seuraa meitä somessa