fbq
ArvostelutElokuva-arvostelu: Tytöt tytöt tytöt menee täysillä päin tunteita
Elokuva-arvostelu: Tytöt tytöt tytöt menee täysillä päin tunteita

* * * *

Alli Haapasalon mahtava, Sundance-festivaalin yleisöpalkinnon voittanut elokuva ei tee periaatteessa mitään radikaalia. Se on erittäin tutunoloinen kasvutarina tyttöjen välisestä ystävyydestä ja rakkaudesta. Silti se tuntuu hätkähdyttävän erilaiselta ja vallankumoukselliselta. Syy on lopulta ilmeinen: Tytöt tytöt tytöt onnistuu häivyttämään kameran katsojan ja päähenkilöidensä väliltä. Kyseessä on suorin ja välittömin kotimainen nuorisodraama, jonka muistan koskaan nähneeni.

Kolmen perjantain välille ulottuva tarina tuo yhteen parhaat ystävykset Mimmin ja Rönkön sekä Emman. Mimmi on itsevarmalta vaikuttava selviytyjä, joka on joutunut aikuistumaan ennen aikojaan. Rönkkö on sympaattinen sählääjä, joka etsii epätoivoisesti ensimmäistä aitoa seksuaalista nautintoaan. Emma on elämänsä taitoluistelulle pyhittänyt suoriutuja, joka kulkee kohti menestystä kaiken muun sivuuttaen. Kun kaksi tytöistä rakastuu toisiinsa, kääntyy kaikkien kolmen maailma ylösalaisin.

Haapasalon ohjaus ja Jarmo Kiurun kuvaus muodostavat elokuvan maagisen ytimen. Tarina kulkee ihailtavan vaivattomasti ja orgaanisesti, kuin puron virtaus keskellä koskematonta luontoa. Aamu Milonoff, Eleonoora Kauhanen ja Linnea Leino ovat pääosissa täysosumia. Kukin heistä tekee kauniin ja kulmikkaan suorituksen, joka tihkuu aitoja tunteita ja todellisuutta, huumoria ja itseironiaa unohtamatta. Oma lukunsa on briljantti soundtrack, jonka jokainen kappale on valittu tukemaan ja viemään eteenpäin elokuvan tunnemaailmaa.

Tytöt tytöt tytöt ei ole tärkeä elokuva vain tytöille – myös jokaisen pojan tulisi nähdä se. Haapasalo on tehnyt elokuvan, joka auttaa ymmärtämään nuorten sielunmaisemaa noin kymmenen kertaa paremmin kuin monikaan kirja tai dokumentti.

Draama. O: Alli Haapasalo. N: Aamu Milonoff, Eleonoora Kauhanen, Linnea Leino. (Suomi 2022). 101 min.

Elokuvateattereissa torstaina 14.4.

Lue myös: Suomalaiset naisohjaajat vahvasti esillä Sundance-festivaalilla

Lue myös: Hellraiserista Fucking Åmåliin – kotimaisten ohjaajien suosikit yllättävät ja ilahduttavat

13.04.2022 08:15 | Teksti: Tuomas Riskala | Kuvat: Citizen Jane Productions

Seuraa meitä somessa