fbq
ArvostelutElokuva-arvostelu: Ted K kertoo Unabomberin tarinan hypnoottisen kauniisti
Elokuva-arvostelu: Ted K kertoo Unabomberin tarinan hypnoottisen kauniisti

Eteläafrikkalainen Sharlto Copley (District 9, The A-Team) muuntautuu Yhdysvaltain kuuluisimmaksi terroristiksi kiehtovassa psykodraamassa. Ted K ei ole kuitenkaan elokuva vain Unabomberista – se on maalauksellinen kuvaus amerikkalaisen vapausihanteen pimeästä kääntöpuolesta ja sen kieroutuneesta sielunmaisemasta.

Theodore Kaczynski (s. 1942) pyrki 18-vuotisella kirjepommikampanjallaan taistelemaan teknologista kehitystä vastaan. Unabomberiksi ristityn tekijän kotikutoiset pommit tappoivat kolme ja haavoittivat 23 ihmistä, ennen kuin FBI onnistui pidättämään Kaczynskin vuonna 1996 historiansa pisimmän ja kalleimman tutkinnan jälkeen.

Harvardista vuonna 1962 valmistunut Kaczynski oli matematiikan professori, joka muutti asumaan pieneen mökkiin Montanan vuorille 1970-luvun alussa. Eristäytyminen yhteiskunnasta ruokki Kaczynskin kasvavaa ihmisvihaa ja vainoharhaista pelkoa teknologiaa kohtaan. Pieninä ilkivallan tekoina alkanut radikalismi jalostui ekoterrorismiksi, jonka ohessa Kaczynski kirjoitti myös suomeksi julkaistun manifestin Teollinen yhteiskunta ja sen tulevaisuus.

Copley ja ohjaaja Tony Stone pyrkivät ymmärtämään Kaczynskin mielentilaa tämän taustan ja luonnon avulla. Hätkähdyttävän kauniisti kuvattu elokuva muodostuu kerronnaltaan hypnoottiseksi vastavoimaksi erakoituneen mielipuolen toiminnalle. Parhaimmillaan Ted K tuntuu lähes meditatiiviselta kokemukselta. Myös musiikkia käytetään nerokkaasti, muun muassa ilmentämään Kaczynskin narsistista oikeutusta teoilleen. Poeettisen kuva- ja äänimaailman alla elää kuitenkin pohjattoman surumielinen kuvaus poikkeusyksilöstä, jonka kiistaton lahjakkuus ja kunnioitus luontoa kohtaan jyräytyivät mielisairauden ja murhanhimon alle.

Lue myös: Elokuva-arvostelu: The Happy Worker on masentavuudestaan huolimatta ironisen viihdyttävä dokumentti

Jännitysdraama. O: Tony Stone. N: Sharlto Copley. (USA 2021). 120 min. 

06.05.2022 15:15 | Tuomas Riskala

Seuraa meitä somessa