fbq
ArvostelutElokuva-arvostelu: Oscar-ehdokas Tár on nerokas kuvaus mielen ja vallan rakenteista, jotka murtuvat yhtä aikaa – Cate Blanchettin päärooli kruunaa mestariteoksen
Elokuva-arvostelu: Oscar-ehdokas Tár on nerokas kuvaus mielen ja vallan rakenteista, jotka murtuvat yhtä aikaa – Cate Blanchettin päärooli kruunaa mestariteoksen

Tár elokuvateattereissa perjantaina 24.2.

Tár

*****

Cate Blanchett muistuttaa olevansa yksi maailman parhaista näyttelijöistä. Päärooli ohjaaja-käsikirjoittaja Todd Fieldin elokuvassa Tár on yksinkertaisesti niin loistava, niin täyttä timanttia, ettei muilla ehdokkailla ole tänä vuonna mitään mahdollisuutta voittaa Oscaria naispääosasta.

Blanchett esittää Lydia Tária, sukupolvensa merkittävintä kapellimestaria, joka saavutettuaan kaikki alan tärkeimmät palkinnot ja tunnustukset on päässyt unelmiensa asemaan johtamaan Berliinin sinfoniaorkesteria. Parhaillaan Tár valmistautuu suuren henkilökuvakirjan julkaisuun sekä johtamaan Mahlerin 5. sinfonian live-esitystä. Uransa terävimmällä huipulla olevan supertähden maailma ryhtyy kuitenkin murenemaan, kun hänen suojattinsa tekee itsemurhan ja jättää jälkeensä raskaita syytöksiä.

Tár Cate Blanchett

Tár on häikäisevä kuvaus vallasta, himosta ja taiteesta. Lydia Tár on palvottu nero, joka joutuu maallisten viettiensä ja halujensa uhriksi. Hän on musiikillinen jumala, jonka ylevyyden takaa paljastuu narsisti ja kontrollifriikki. Ja tämän kaiken tulkinnassa Blanchett tekee käsittämätöntä työtä. Hän luo Tárista yhtä aikaa välitettävän ja empatiaa synnyttävän sekä halveksittavan ja närkästystä herättävän hahmon.

Vastaavaan kykenee vain muutama näyttelijä maailmassa. Ei siis ihme, että Field käsikirjoitti elokuvan juuri Blanchettille, eikä olisi edes suostunut tekemään sitä kenenkään muun kanssa. Blanchett puolestaan opetteli roolia varten, kaiken muun ohessa, puhumaan saksaa sekä johtamaan oikeaa sinfoniaorkesteria.

Lue myös: Oscar-ehdokaselokuva Tár ensi-iltaan: Tätä Cate Blanchett ei tiennyt ottaessaan roolin vastaan

Tária on juhlittu myös Fieldin odotettuna paluuna, sillä ohjaajan edellinen elokuva, erinomainen psykologinen lähiödraama Little Children, valmistui 2006. Moni onkin toivonut, ettei mestarin seuraavaa elokuvaa tarvitsisi odottaa 16 vuotta.

Tár Cate Blanchett

Field on itse Tárista Oscar-ehdokkaana peräti kolmessa kategoriassa: ohjauksesta, alkuperäisestä käsikirjoituksesta ja parhaan elokuvan tuottamisesta. Täydellisessä maailmassa Field palkittaisiin vähintään ohjauksesta. Ehdokkaina ovat myös ansaitusti kuvaaja Florian Hoffmeister sekä leikkaaja Monika Willi, joka tunnetaan pitkästä yhteistyöstään ohjaaja Michael Haneken kanssa.

Tár on täydellinen yhdistelmä taide-elokuvaa ja psykodraamaa, jossa polttavan ajankohtainen kuvaus maineen ja menestyksen takaa paljastuvasta hyväksikäytöstä yhdistyy kiehtovaan profiiliin poikkeusyksilöstä, tämän salaisuuksista ja tiestä kohti vääjäämätöntä tuhoa.

Draama. O: Todd Field. N: Cate Blanchett, Noémie Merlant, Nina Hoss, Sophie Kauer, Mark Strong. (USA 2022). 158 min. TR

Artikkeliin liittyvät aiheet:
24.02.2023 10:15 | Teksti: Tuomas Riskala | Kuvat: Universal Pictures

Seuraa meitä somessa