fbq
ArvostelutElokuva-arvostelu: Metsurin tarina on apokalyptinen komedia arktisella otteella – ja yksi vuoden parhaista kotimaisista elokuvista
Elokuva-arvostelu: Metsurin tarina on apokalyptinen komedia arktisella otteella – ja yksi vuoden parhaista kotimaisista elokuvista

Metsurin tarina ****

David Lynch ja Aki Kaurismäki. Fargo ja Kalervo Palsa. Muun muassa näillä nimillä on heitelty Mikko Myllylahden erinomaista esikoispitkää siitä lähtien, kun Metsurin tarina sai ensi-iltansa Cannesin Kriitikoiden viikolla toukokuussa.

On totta, että elokuvasta on löydettävissä kaikkien edellä mainittujen tekijöiden ja teosten vaikutusta. Silti se on tukevasti omilla jaloillaan seisova visio, joka kertoo merkittävän uuden elokuvantekijä-äänen synnystä. Kyseessä on ilman muuta yksi vuoden parhaista kotimaisista elokuvista.

Jarkko Lahti tekee täysosuman metsuri Pepenä, joka viettää tyynen tasapainoista elämää pienessä pohjoisessa puuteollisuuskaupungissa. Kun paikalliselta sahalta loppuvat yhtäkkiä työt, käynnistyy vastoinkäymisten vyöry, joka haastaa hyväntahtoisen miehen pohjattoman optimismin.

Lue myös: Elokuva-arvostelu: Crimes of the Future on hurja sukellus sisuskalujen syövereihin – kirurgiasta on tullut seksuaalista

Myllylahti istuttaa käsikirjoituksensa siemeneksi Jobin kirjan, joka kasvaa arktisella hysterialla ladatuksi, pikimustaksi fantasiakomediaksi. Metsurin tarinan absurdit käänteet ovat täynnä pakkasen puremaa hulluutta, mutta ne esitetään samalla kiihkottomalla tyylillä, jolla näyttelijät tulkitsevat roolinsa. Itku ja nauru eivät ole koskaan kaukana toisistaan.

Metsurin tarina Jarkko Lahti Hannu-Pekka Björkman

Metsurin tarina on herkullinen apokalyptinen komedia, mikrotasolla purkautuva maailmanlopun kuvaus, joka haastaa katsojan tulkitsemaan näkemäänsä. Taustalla vaikuttaa Myllylahden vahva runoilijatausta. Kaikkea ei onneksi selitetä kuoliaaksi, kuten usein suomalaisissa elokuvissa. Näkökulma ja lopullinen tuomio kuuluvat yleisölle. Miten Pepelle käy lopussa? Se on asia, joten olen itsekin pohtinut vielä viikkoja elokuvan nähtyäni.

Vahvan pääosan lisäksi elokuva pursuaa herkullisia sivurooleja. Konkarikomedienne Ulla Tapaninen tekee lyhyen mutta mieleenpainuvan osan Pepen äitinä. Marc Gassot on mainio masentuneen yhteisön pauloihinsa kietovana meediona, ja Hannu-Pekka Björkman elementissään Pepen parhaana kaverina.

Draamakomedia. O: Mikko Myllylahti. N: Jarkko Lahti, Hannu-Pekka Björkman, Iivo Tuuri, Katja Küttner, Ulla Tapaninen, Marc Gassot. (Suomi/Alankomaat/Tanska/Saksa 2022). 99 min. Elokuvateattereissa 7.10.

07.10.2022 07:15 | Teksti: Tuomas Riskala | Kuvat: Elokuvayhtiö Aamu

Seuraa meitä somessa