fbq
ArvostelutElokuva-arvostelu: Ilmiömäinen Kikka vai halpa kopio? Elokuva Kirsi Sirénistä saa fanin itkemään

Elokuva-arvostelu: Ilmiömäinen Kikka vai halpa kopio? Elokuva Kirsi Sirénistä saa fanin itkemään

Saiko ohjaaja Anna Paavilainen ja työryhmä tuotua Kikka!-elokuvassa laulajan elämästä esiin uuden näkökulman, vai oliko tarina lässähtänyt?

Kikka! ****

Pelkäsin, voiko elokuva tuoda enää mitään uutta näkökulmaa Kikan tarinaan. Kaikki hänen musiikkiuransa alusta, lapsuudesta ja liian nuorena menehtymisestä on kirjoitettu jo kirjojen kansiin. Pohdin, onko elämänvaiheet puettu kliseisesti ja tylsästi liikkuvaksi kuvaksi halpamaiseen tyyliin. 

Myös itse päärooli huolestutti. Onko Kikkaa näyttelevästä Sara Melleristä tehty ysäritähden halpa kopio, jonka roolisuoritus aiheuttaa enemmän myötähäpeää kuin ihastusta, vaikka tiesinkin Mellerin olevan lahjakas näyttelijä?

k
Sara Melleri näyttelee pääroolia Kikka!-elokuvassa. 

Yritin pidättäytyä elokuvan alkaessa kannassani, sillä Kikka on minulle pyhä asia. Tarinan edetessä jouduin katsomaan peiliin, sillä elokuva tempaisi kuin vuoristorata minut mukanaan. 

Hieman laahustavan alun jälkeen elokuva lähtee toden teolla käyntiin. Elokuvaan on saatu alusta alkaen luotua autenttinen ja aito kasaritunnelma. Naiset vetävät tupakkaa baarin vessassa, ja vaatteet sekä miljöö ovat juuri sellaisia kuin 1980-luvulla. 

t
Kikka!-elokuvaan oli saatu ikuistettua uskottavasti 80- ja 90 -luvut ja lama-ajan Suomi. 

Onnellinen loppu

Elokuvan tekijät halusivat painottaa elokuvassa Kikan uraa, eikä hänestä kertovia lööppiotsikoita. Se olisi tuotannon mielestä ollut epäkohteliasta edesmennyttä Kikkaa kohtaan, sillä hän ei voi enää kertoa omalla äänellään, miten todellisuudessa kaikki asiat ovat menneet.

Myönnettäköön, että olen hieman skandaalin hakuinen, mutta elokuvassa en tällaista kaivannut, sillä ura ja Kikan henkilökohtainen tarina on nivottu arvostavalla ja tunteikkaalla tavalla yhteen. Se oli tärkeää myös elokuvan tekijöille: tunne. 

Ja mitä tulee Melleriin, valkokankaalla ei näy Kikkaa imitoivaa noloa suoritusta, vaan näyttelijä, joka osaa tuoda nerokkaasti Kikan energian ja moninaiset luonteenpiirteet esiin. Suorituksellaan hän tekee Kikalle kunniaa. 

Mellerille oli tärkeää, ettei hän lähde imitoimaan Kikkaa, vaan tekee siitä hänen näköisensä. Hän onnistuu siinä loistavasti. 

Myös maskeeraus on onnistunut harvinaisen hyvin. Pitää hieraista silmiään, kun valkokankaalle ilmestyy maskeerattu Melleri Kikan uran loppuvaiheessa valtavan hiuspehkon kanssa. Melleri on ulkonäöltään kuin ilmetty Kikka.  

Lue myös: Katso traileri: Tältä näyttää uusi Kikka!-elokuva

K
Kikka kuvassa uransa myöhemmässä vaiheessa. 

Pientä alkukankeutta lukuunottamatta Kikan tarina on saatu paketoitua filmille intensiivisellä ja kauniilla tavalla. Tuntuu, että jätin elokuvateatteriin palan kaihomieltä itsestäni, ja sain tilalle värikkään, energiaa kuplivan Kikan. 

Ja mikä parasta, tässä elokuvassa Kikka saa onnellisen lopun. Tai ainakin minä sen niin tulkitsin. 

Draamaelokuva. O: Anna Paavilainen. N: Sara Melleri, Elena Leeve, Jakob Öhrman, Sanna-Kaisa Palo, Rea Mauranen, Aku Hirviniemi, Martti Suosalo, Kai Vaine, Samuli Niittymäki, Tuomo Prättälä ja Ville Tiihonen.  (Suomi 2022). 116 min. 

Kikka! elokuvateattereissa 12.10.2022.  

12.10.2022 08:15 | Teksti: Jasmin Vainio | Kuvat: Sami Kuokkanen, Elokuvayhtiö Komeetta.

Seuraa meitä somessa