fbq
ArtikkelitNäkökulma: Pitäisikö tämä Netflix-hitti kieltää liian vaarallisena?
Näkökulma: Pitäisikö tämä Netflix-hitti kieltää liian vaarallisena?

Vuoden ensimmäisenä perjantaina 13. päivänä esitettävästä Mielensäpahoittaja-leffasta tuli mieleeni Netflixissä loppuvuodesta 2022 julkaistu dokumenttisarja Sivilisaatiot ennen ihmistä.

Siinä toimittaja ja maallikkohistorioitsija Graham Hancock vierailee eri puolilla maailmaa tutustumassa rauniohin, joiden ei nykyisen historiankirjoituksen mukaan pitäisi edes olla olemassa. Hancockin hurja väite on, että maapallolla vallitsi jo ennen jääkautta lukuisia korkeakulttuureja, jotka tuhoutuivat suuressa luonnonmullistuksessa (siitä sarjan alkuperäisnimi Ancient Apocalypse eli Muinainen maailmanloppu).

Sarjasta tuli hitti – julkaisuviikollaan se oli Netflixin toiseksi katsotuin sarja.

Hancockin väitteet eivät ole täysin uusia. Samantyylisiä juttuja on kuultu muun muassa Muinaiset avaruusoliot -sarjassa, joka on ainakin tehnyt selväksi sen, että maailmalta löytyy kosolti muinaisraunioita ja muitakin todisteita, joita nykyinen historiantutkimus ei yksinkertaisesti vaan pysty selittämään. Hancockin sarjassa näitä ei edes yhdistetä avaruusolentoihin, mutta silti sarjasta nousi heti melkoinen p**kamyrsky.

Mielensäpahoittajina olivat tietenkin akateemisen maailman järjen jättiläiset, joiden mielestä Hancockin hypoteesit ovat pöyristyttäviä. Amerikan arkeologien yhdistys jopa vaati Netflixiä muuttamaan sarjan kategorian dokumenttisarjasta scifi-sarjaksi.

Lue myös: Muinaiset avaruusoliot -sarjan tukkajumala Giorgio A. Tsoukalos Katsolle: Totuus ei kiinnosta valtavirtaa

Hancockille kritiikki tuskin tuli yllätyksenä. Onhan hänet jo pitkään leimattu pseudotieteilijäksi ja huuhaa-ukoksi, jonka tekemä mittava tutkimustyö saa osakseen enemmän ärsytystä kuin kunnioitusta (jota se omasta mielestäni ansaitsee). Hancock itsekin kommentoi sarjassa esimerkiksi omaa, vähemmän mairittelevaa Wikipedia-kuvaustaan.

Sinänsä on enemmän kuin ok, että Hancockin tutkimustyötä arvostellaan. Ymmärtääkseni optimaaliseen tieteelliseen ajatteluun kuuluu vilkas keskustelu ja erilaisten näkökulmien puntaroiminen. Viime vuosina olen tosin huomannut, että tämä ei enää pidä paikkaansa. Elämme nimittäin ajassa, jossa totuuden määrittely on some-suuryhtiöiden yksinoikeus, sananvapaus illuusio ja uussensuuri demokraattisen holhousyhteiskunnan tärkeimpiä mielenhallintatyövälineitä.

Vähänkin valtavirta-ajattelua kyseenalaistavat ihmiset sijoitetaan näiden asiantuntijuustasoon katsomatta kaikki samaan laatikkoon, jonka päälle lätkäistään lappu ”hullu salaliittoteoreetikko” ja/tai ”törkeä disinformaation levittäjä”. Näin myös herra Hancock.

Vallitsevasta asenteesta kertoo hyvin jo Sivilisaatiot ennen ihmistä -sarjaa käsitelleen The Guardian -lehden jutun otsikko. Siinä lehti julisti, että Sivilisaatiot ennen ihmistä on Netflixin vaarallisin show.

Tässä kohdin yhdynkin erään ystäväni Facebook-kommenttiin sarjaan liittyen: Juuri siitä syystä sarjaa suosittelenkin… koska tv-sarjoihin pätee sama kuin kirjoihin: jokainen kirja, joka pitää kieltää, on lukemisen arvoinen.

Samalta kirjoittajalta: Näkökulma: Tämä ohjelma saa miettimään, mikä minussa on vikana!

07.01.2023 18:15 | Teksti: Atte Alhainen | Kuvat: Netflix

Seuraa meitä somessa