Uutiset

Yle: Taiteilija Jope Ruonansuu on kuollut pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana

18.07.2020 14:45

Koomikko, imitaattori ja muusikko Jorma Olavi "Jope" Ruonansuu, 57, on kuollut, kertoo Yle. Rakastettu taiteilija oli kärsinyt pitkään vaikeasta syövästä, joka rankoista hoidoista huolimatta sai lopulta yliotteen. 

Viihdyttäjän uransa kemiläislähtöinen Jope alkoi 1980-luvun lopulla, vasta nuorukaisena, siihen aikaan muodikkaasti paikallisradioissa. Stand up- ja imitaatiokeikkojen myötä hän pääsi näyttämään kykyjään televisiossa jo varhain, mutta erityisesti radio oli hänen välineensä tähtiin. 1990-luvun lamavuosina Jopen paikallisradiotyö laajenikin valtakunnalliseksi. Moni muistaa hersyvän Elvis-osaston ja siitä seuranneet levytykset (Elvis-osasto ja Täällä Washington).

2000-luvulle tultaessa Jope siirtyi televisioon. Jopen nimeä kantavat sketsiohjemat (Nelosella ja Ylellä) jatkuivat kuusi kautta, samalla kun taitelija kiersi maata naurattamassa suomalaisia. Jopen eristyisalaa oli tehdä eteviä ja roisejakin imitaatioita suomalaisjulkkiksista. Hänen "kataloginsa" oli imitaattoriksi varsin laaja, aina poliitikoista viihdelehtien vakiokasvoihin.

Seiskalle Jope viestitti vielä keväällä, että vaikka tilanne syövän kanssa "ei näytä pahalta, ei sairaus ole vielä ohi". Viimeiset aikansa taiteilija vietti perheensä ja lähimpiensä parissa.

Jope Ruonansuun kotikaupunki Kemi muisti tähteään vuonna 2011 nimeämällä Syväkankaan koulun salin Jopen saliksi.

Seiska ottaa osaa omaisten suruun.

Voit lukea arkistojuttuja Jopesta klikkaamalla tästä.

Teksti:Seiskan toimitus
Kuvat:Seiskan toimitus
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!