Hyppää pääsisältöön
Murhasta syytetyt voivat saada kuolemantuomion.

Voiko tämä olla totta? Kim Jong-namin salamurhasta syytetyt kertoivat uskomattoman selityksen teolleen: Luulimme olevamme piilokamerassa!

Malesiassa on parhaillaan menossa historiallinen ja äärimmäisen poikkeuksellinen murhaoikeudenkäynti, jota kansainvälinen media seuraa tiivisti. 28-vuotiasta vietnamilaista Doan Thi Huongia ja 25-vuotiasta indonesialaista Siti Aisyahia syytetään Pohjois-Korean diktaattorin Kim Jong-unin velipuolen Kim Jong-namin murhasta.

Kim Jong-nam kuoli ambulanssissa matkalla sairaalaan. Hän oli kuollessaan 45-vuotias.
Kim Jong-nam kuoli ambulanssissa matkalla sairaalaan. Hän oli kuollessaan 45-vuotias.

Macauhun matkalla ollut Kim Jong-nam murhattiin helmikuussa Kuala Lumpurin lentokentällä, kun naiset yllättäen hieroivat hermomyrkky VX:ää hänen kasvoihinsa. Toinen naisista hämäsi miestä samalla, kun toinen otti häntä kiinni takaapäin ja suihkutti myrkkyä hänen kasvoihinsa. Naisten puolustuksen mukaan pohjoiskorealaiset agentit huijasivat heidät uskomaan, että he olivat harmittomassa piilokameraohjelmassa, jossa tuntemattomia ihmisiä yllätettiin suihkuttamalla nestettä heidän päälleen. Koko tapaus on kuin suoraan James Bond -elokuvasta.

"He ovat uhreja"

Ei ole selvinnyt, tunsivatko naiset toisiaan aiemmin, mutta poliisin mukaan he olivat harjoitelleet tekoa useissa ostoskeskuksissa sillä erotuksella, että suihkupullossa oli ollut myrkyn sijasta vettä. Naisten puolustuksen mukaan he olivat tuolloinkin kuvitelleet olevansa piilokameraohjelmassa.

– Uskon, että he ovat uhreja, eivätkä he tienneet kyseessä olevan vieraan vallan agenttien järjestämä salamurhayritys, Indonesian ylin poliisipäällikkö Tito Karnavian kommentoi medialle.

Kummatkin naiset ovat kertoneet, että heille luvattiin tempusta noin 80 euroa.

Malesian poliisi epäilee

Malesian poliisi uskoo kuitenkin, että naiset tiesivät tilanteesta huomattavasti enemmän kuin mitä he väittävät. Tähän viittaa esimerkiksi se, että myrkkyä kasvoihin suihkuttanut nainen meni hyökkäyksen jälkeen suoraan lentokentän vessaan pesemään kätensä.

VX-hermomyrkky on hajutonta ja mautonta. Se hajoaa, kun se joutuu kosketuksiin veden kanssa. Oikeudessa todistanut kemiallisten aseiden asiantuntija kertoi, että sen saa puhdistettua käsistä pesemällä ja hankaamalla noin vartin sisällä käsittelystä.

BBC:n mukaan toinen naisista oli myös käyttäytynyt epäilyttävästi tekoa edeltäneenä iltana. Hän oli tuolloin vaihtanut hotellia ja leikannut hotellihuoneessa hiuksensa saksilla, jotka hän oli lainannut hotellin vastaanotosta.

Pohjois-Korea kiistää

Etelä-Korean viranomaisten mukaan salamurhan taustalla olivat pohjoiskorealaiset agentit. Aisyahin ja Huongin lisäksi murhasta on syytettynä neljä pohjoiskorealaista, joiden nimiä ei ole julkaistu. He poistuivat maasta heti murhan jälkeen.

Myrkky, jolla murha tehtiin, on voimakkain tiedossa oleva hermomyrkky, ja YK luokittelee sen joukkotuhoaseeksi. Kyse ei ole mistään joka apteekin varastosta löytyvästä tavarasta vaan hyvin harvinaisesta aineesta, jota ei ole kuin muutamalla maailman valtioista. Muun muassa USA ja Venäjä ovat viime vuosina hävittäneet suurimman osan varastoistaan.

Pohjois-Korealla kuitenkin huhutaan olevan kemikaalia varastossa valtavia määriä. Maan viranomaiset ovat kiistäneet, että heillä olisi minkäänlaista osuutta salamurhaan.

Murhasta syytettyjä naisia odottaa pahimmillaan kuolemantuomio.


Teksti:
Sami Sinokki
Kuvat:
All Over Press

Suosituimmat

Ladataan sisältöä

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!