Marko Vainio esiintyy ulkomailla.

Vinkkejä Ismo Leikolalta! Turkulainen drag-artisti Marko Vainio esiintyi kuukauden Britanniassa – ”Minulla on paljon pelissä!”

20.09.2019 16:03

Fringe on maailman suurin taidefestivaali, joka pidetään vuosittain Skotlannin pääkaupungissa Edinburghissa. Elokuun aikana festivaaleilla nähdään peräti 3 800 esitystä ja vierailijoita on liki kolme miljoonaa.

Viime vuonna Suomea Fringessä edusti maailmankuulu stand up -koomikko Ismo Leikola, tänä kesänä turkulainen drag-artisti Marko Vainio, 39.

– Tapasin Ismon viime kesänä täällä, ja sain häneltä paljon hyviä vinkkejä. Oli hyödyllistä käydä tutustumassa meininkiin etukäteen, Marko kertoo.

– Lähetin Divet-showni trailerin brittiläiselle tuotantoyhtiölle, ja se riitti. Minulla on nyt täällä Edinbughissa vuokrattuna oma teatteri!

Markolla oli oma teatteri Fringe-festareilla, missä hän teki 24 esitystä kuukaudessa.
Markolla oli oma teatteri Fringe-festareilla, missä hän teki 24 esitystä kuukaudessa.

 

Lue myös: ”Maksoi tuhat euroa” Onko drag-artisti Marko Vainiolla Pride-kulkueen näyttävin puku?! Katso kuvakooste tapahtuman upeista asuista!

Panostus kannatti

Kuukauden aikana Marko on vetänyt 24 Divet Show by Marko Vainio -show'ta jättifestivaaleilla. Apunaan hänellä on kaksi taitavaa taustatanssijaa Jero Mäkeläinen ja Henri Sarajärvi, jotka myös pukeutuvat naisiksi tunnin mittaisessa esityksessä.

– Vastaanotto on ollut häkellyttävän hyvä. Ismo ja kaikki muutkin varoittelivat, että ensimmäisenä vuotena on hankala löytää yleisöä ja päästä esille 3 800 muun esityksen seassa, Marko kertoo.

– Olemme onnistuneet markkinoinnissa. Olemme jalkautuneet kaduille, jaelleet esitteitä ja mainostaneet joka paikassa. Päätin, että panostan täysillä, kun kerran tänne asti on tultu.

Panostus on kannattanut. Marko sanoo, että Divet-teatterin täyttöaste on ollut 60 prosenttia. Se on hieno lukema.

– Tuotan showni itse, joten minulla on tässä paljon pelissä. Teatterin lipputuloista saan 60 prosenttia. Kyllä tässä plussan puolelle päästään.

Marko Vainio on tehnyt dragia työkseen jo 15 vuotta. Fringe-festareilla häntä taustoittivat Henri Sarajärvi (vas.) ja Jero Mäkeläinen. Pojat ovat tanssineet mm. Antti Tuiskun kiertueella.
Marko Vainio on tehnyt dragia työkseen jo 15 vuotta. Fringe-festareilla häntä taustoittivat Henri Sarajärvi (vas.) ja Jero Mäkeläinen. Pojat ovat tanssineet mm. Antti Tuiskun kiertueella.

 

Lue myös: Drag-ystävykset Jukka Kuronen ja Marko Vainio vapailla markkinoilla: Nyt on aika löytää miehet!

Ylistäviä arvioita

Marko nauraa, että Fringessä on paljon poikkitaiteellisia pläjäyksiä, joista värikkäät suomalais-dragit muhkeine peruukkeineen ja glamour-asuineen erottuvat helposti.

– Olemme saaneet kaksi tärkeää neljän tähden kriitikkoarvosteluakin, jotka olivat täynnä suitsutusta. Olen antanut haastattelun Saksan televisiolle, ja muutenkin olemme herättäneet valtavasti huomiota. Lisäksi meidät palkittiin Spirit of the Fringe -kunniamaininnalla.

Yleisö on ollut haltioissaan.

– Eilenkin illalla katsojat seisoivat viimeiset kymmenen minuuttia, hakkasivat käsiään ja jalkojaan, olivat ihan tohkeissaan. Täällä yleisö reagoi rohkeammin kuin Suomessa, jopa ilman viinaa, Marko virnistää.

Turkulaismies on tehnyt drag-show'ta päätyökseen vuodesta 2005. Divet oli vuosikausia vakioartisti myös supersuosituilla Seiskan Bileristeilyillä Tallinkin laivoilla, ja nuo laivashow't olivat osaltaan luomassa Markon uraa.

Älä missaa päivääkään! Tilaa Seiskan uutiskirje ja saat kuumimmat julkkisuutiset sähköpostiisi joka aamu klo 10 täysin ilmaiseksi.

Teksti: Jari Peltomäki
Kuvat: Seiskan arkisto ja Divet Show by Marko Vainio

Lisää aiheesta

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!