Vesku Jokinen muistelee Klamydian kosteita vuosia: Keikoille lähetettiin litroittain pontikkaa!

Uutiset | 22.09.2016 18:27

Legendaarisen, vaasalaisen punk-yhtyeen Klamydian nokkamiehen Vesku Jokisen turkoosi irokeesi erottuu Pohjanmaan maakuntakeskuksen katukuvasta huutomerkin lailla. Vaasan torilla, Suomen Vapaudenpatsaan juurella odottava punkkari on luvannut järjestää Seiskalle kierroksen rakkaassa kotikaupungissaan.

 

Vaasan torilla tönöttävä Suomen Vapaudenpatsas on muistijälki sisällissodan ajoilta. 

 

– Vaasa on minulle koti, enkä ole ikinä asunut missään muualla. Ei täällä punkkarilla ole ollut aina helppoa. 1980-luvulla irokeesin kanssa oli rotasta seuraava ja välillä joutui itseään puolustamaan. Nykyään kuulun kalustoon ja kaupunki on meitä muistanutkin, Vaasan Jaakkoo -palkittu Vesku Jokinen kertoo.

 

Ylpeä sillasta

Vesku esittelee kotikaupungistaan ensimmäisenä kaupungin ylpeyden: Raippaluodon sillan.  Myös jotkut Klamydian kappaleet ovat saaneet alkunsa Suomen pisimmällä sillalla patikoidessa.

– Helsinkiin ollaan kuulemma rakentamassa vielä pitempi silta, mutta onneksi Pohjanmaalla kaikki on aina kauniimpaa.

 

 

Ei sentään ihan kaikki. Vesku esittelee Seiskalle myös Huutoniemen kirkkoa, jota hän pitää Suomen rumimpana.

– Saatanan betonimöhkäle, josta ei tiedä, onko se kirkko vai vankila. 

 

”Savunestettä” paketissa

Veskun mukaan Pohjanmaalla pidetään huolta kaupungin merkkihenkilöistä. Hän paljastaa, että bändin alkuaikoina kotikaupungin miehet huolehtivat jopa Klamydian juomahuollosta. Vaasalainen pontikankeittäjä lähetti Veskulle säännöllisesti kirkasta 10 litran pöntöissä.

– Kun pontikka pääsi loppumaan keikkamatkoilla, etsimme seuraavasta kaupungista Matkahuollon. Vaasasta lähetettiin sitten paketti savunestettä Veikko Jokelan nimellä. Ennen krapula lähti vielä hampaidenpesulla, punkkari veistelee.

 

Torin edustalla sijaitseva Littlepub on Veskun suosima juottola. – Tykkään lonkerosta ja suosikkini on Long Kyrö. Minulla on mökki Isossakyrössä, joten tämä on minulle lähijuomaa!

 

Veskun alkoholinkäyttö joutui muutama vuosi sitten ikävän mediahuomion keskelle, kun Klamydian keikka jäi kesken artistin humalan takia. Kohun jälkeen hän muutti juomatapojaan.

– Otin opikseni, koska en halua kusta yleisöä niskaan. En enää munaa keikkoja, vaan juomaa otetaan vasta esiintymisen jälkeen, jos siltä tuntuu. Vapaa-aikani ei kuulu kenellekään. Turha minun on väittää, ettenkö viinaa joisi.

 

Kotona en ole punkkari

Rajun keikkaelämän ulkopuolella Vesku on lauhkea perheenisä, joka harrastaa kahdeksanvuotiaan poikansa kanssa urheilua laidasta laitaan.

– Koska lapsuus on lyhyt ja hetken päästä poika menee omia menojaan, yritän viettää hänen kanssaan niin paljon aikaa kuin mahdollista. Pian ei isin seura kuitenkaan enää kelpaa, Vesku sanoo.

 

Klamydian keikkabussissa on bändin nokkamiehelle varattu oma paikka. – Meillä vallitsee omertán laki eli täällä tapahtuvista asioista ei hiiskuta eteenpäin, Vesku toteaa.

 

Haastattelun jälkeen Veskulla onkin edessään päivän tärkein tehtävä: hän vie lapsensa uimakouluun.

– Kyllä punk-rock ja isyys sopivat ainakin omasta mielestäni hyvin yhteen. En voi käyttäytyä kotona niin kuin keikoilla. Kun olen pojan kanssa, punkkari panee irokeesin lättyyn ja on pelkkä isä.

 

 

 

Teksti:Juha Nurmi
Kuvat:Seiskan toimitus
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!