Katso videot!

Valemedia MV-lehden kustantaja Ilja Janitskin laajassa erikoishaastattelussa Andorrassa: ”Olen varmasti tehnyt virheitä, mutta en ole oikea toimittaja!”

25.12.2017 10:35

Andorralaisen sairaalan potilashuoneen ikkunoista aukeaa henkeäsalpaava maisema Pyreneiden vuoristoon. Ikkunan toisella puolella maisemat ovat vähemmän uljaat. Pahamaineisen valemedian MV-lehden perustaja Ilja Janitskin makaa sairaalavuoteella. Rintaan leikattuun laskimoporttiin tippuu oksaliplatiinia, jota käytetään syövän solunsalpaajahoitona.

Ilja

– Täällä on ihmetelty, kun minulle ei ole tullut tästä myrkystä juurikaan sivuvaikutuksia. Minun pitäisi oksennella, eikä ruoan pitäisi maistua. Hiustenkin olisi pitänyt lähteä, sekä kylmien ja kuumien kuppien pitäminen sormissa pitäisi polttaa. En tiedä johtuuko vit****sesta, että veri kiertää niin hyvin, ettei pääse kroppa heikkenemään, Ilja sanoo.

Oikea diagnoosi paljastui Iljalle juhannuksena, kun hänet leikattiin, koska umpilisäkkeen epäiltiin olleen tulehtunut.

– Leikkauksen jälkeen kirurgi soitti ja sanoi, että yksi juttu pitäisi vielä tarkistaa. Totesin vain, että ei saatana. Sitten selvisi, että ei ollutkaan tulehtunutta umpisuolta, vaan nelostason suolistosyöpä, joka oli levinnyt imusolmukkeisiin.

"Kyljestä suolta ulos"

Ilja lähetettiin kotiin odottamaan leikkausta. Asia sai elokuussa dramaattisen käänteen, kun Interpol viimein löysi Iljan ja hänet vietiin andorralaiseen vankilaan.

Iljasta oli annettu eurooppalainen pidätysmääräys, koska hänet vangittiin kesäkuussa poissaolevana Helsingin käräjäoikeudessa. Ilja vangittiin epäiltynä muun muassa törkeästä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja törkeästä kunnianloukkauksesta. Jutuissa on taustalla MV-lehti ja siinä julkaistut kirjoitukset. Iljan epäillään syyllistyneen rikoksiin lehden päätoimittajana.

Ilja

Andorralainen vankila oli Iljan mukaan kuitenkin varsin kelpo paikka, eikä vangitseminen estänyt syöpäleikkausta.

– Kyljestä vedettiin suolta ulos, ja sitä poistettiin pitkä pätkä, ennen kuin se liitettiin takaisin kiinni. Vatsalaukusta kaavittiin ulos isoimmat rojut.

Leikkauksen jälkeen Ilja makasi viikon sängyssä, ennen kuin pääsi jaloilleen. Vankila oli kulttuurisokki hyvällä tavalla.

– Vanginvartijat olivat helvetin mukavia. Moni minut tunteva tietää, etten kehu poliiseja, mutta nämä olivat ystävällisiä ja rentoja, kun kuskasivat minua hoitoihin.

Jättilasku Suomelle

Myös sairaanhoitoa Ilja kehuu, eikä syyttä. Maailman terveysjärjestö WHO on listannut Andorran terveydenhoitojärjestelmän maailman kolmanneksi parhaaksi. Miesten elinikäodote on lähes 81 vuotta ja naisten peräti 86,6 vuotta. On selvää, ettei Iljan hoito ole ollut ilmaista.

– Syöpähoitoni ovat maksaneet jo lähes 200 000 euroa. Andorra maksaa sen, mutta lasku lähtee Suomelle. Voi siis sanoa, että Suomi pelasti henkeni, vaikka viranomaiset sitä tuskin olisivat halunneet.

Ilja

Lokakuussa Ilja otti erävoiton suomalaisista viranomaisista, kun oikeus päästi hänet kotiarestiin odottamaan päätöstä luovutuksesta. Andorran mukaan Suomen luovutuspyynnössä oli virheitä, jotka estivät asian käsittelyn.

Jutussa on kasassa jo farssin ainekset, sillä espanjalainen tuomioistuin päätti kertaalleen luovuttaa Iljan Suomeen vuosi sitten. Hän odotti vapaalla jalalla, mutta sitten hän teki ”snowdenit” ja katosi viranomaisten tavoittamattomiin Andorraan.

Nilkkapannassa arestissa

Iljan on mentävä sairaalasta suoraan kotiin. Matkalla ei voi mutkitella, sillä siitä pitää huolen nilkkapanta, joka on varustettu gps-paikantimella.

– Olen toinen ulkomaalainen, joka on saanut Andorrassa nilkkapannan. Tämä on järkyttävän oikeistolainen maa. Vankila on täynnä ulkomaalaisia, mutta lähes kaikki paikalliset vangit ovat kotiarestissa.

Ilja

Iljan mukaan kotiaresti ei ole niin hyvä asia kuin miltä se kuulostaa.

– Jokainen voi miettiä, miltä tuntuu olla 24/7 sisällä sairaalakäyntejä lukuun ottamatta. Naapuri käy ruokakaupassa, enkä pääse edes itse roskikselle. Etupihallani voin liikkua vain pari metriä.

– Linnassa oli paremmat oltavat kuin kotona. Vankilassa pystyi opiskelemaan ja treenaamaan. Elämä oli monipuolisempaa. Olen miettinyt, että palaisin muurien sisälle vapaaehtoisesti.

Rinnassa näkyvään laskimoporttiin tippuu oksaliplatiinia. Vatsassa näkyy arpi tähystysleikkauksen jäjiltä.

– Lääkärit eivät ole antaneet minulle mitään ennustetta tulevasta, Ilja sanoo.

Iljan koti sijaitsee korkealla vuorella. Perillä odottaa moderni luksusrivitalo. Ilja kehottaa meitä olemaan kuin kotonamme.

– Kuvatkaa ihan rauhassa. Ei täällä ainakaan kortsupaketteja ole pöydillä, kun ei ole naisiakaan näkynyt miesmuistiin.

Ilja

Kaksikerroksisen huoneiston ovesta säntää vastaan Rapido-koira, joka on rodultaan dogoargentino. Rotua on kutsuttu tappajaroduksi, ja se on kielletty useissa maissa. Rapido kuitenkin hurmaa leikkisyydellään. Se nuolee naamaa, haluaa syliin ja puruluutakin pitää heittää.

– Olen eläinrakas ihminen. Rapidon lisäksi minulla on Kenya-possu ja kissa. Jos minulle tulee lähtö, niin eläimet pääsevät hyvään hoitoon.

Ilja

Millä maksat vuokrasi?

Iljan huoneistossa on 200 neliötä. Olohuoneen kruunaavat maisemaikkunat, joista näkee vuorille. Ilma on uskomattoman raikasta. Rakennuksessa on lisäksi oma kylpylä ja ravintola. Herää kysymys, millä Ilja maksaa vuokransa?

– Sain tämän suhteilla. Samalla hinnalla saisin vuokrattua Helsingin Punavuoresta muutaman neliön.

Ilja

Ilja sanoo olevansa lähes varaton.

– Minulla on mennyt juristeihin järkyttäviä summia. Kaikki omat ja vanhempieni säästöt ovat huvenneet. Vanhasta elämästä on ollut kavereita, jotka ovat heittäneet muutaman tonnin.

"Olen tehnyt virheitä"

Iljaa kumoaa huhut, joiden mukaan hän olisi tienannut valemediaan luokiteltavalla verkkosivustollaan omaisuuden.

– Se ei tuota nyt tekijöilleen mitään, vaan sitä tehdään harrastuspohjalta. Silloin kun meillä oli Google-mainokset, niin rahaa tuli parhaimmillaan 8 000 euroa kuussa. Koskaan se ei ole enempää tuottanut, joten ei ole jäänyt miljoonia taskuun.

Iljan mukaan hän ei ole enää tekemässä sivustoa.

– Siellä on paljon kirjoittajia. Joku tekee jutun päivässä, toinen yhden viikossa. Olen kuitenkin hengessä mukana ja moraalinen johtaja.
Iljan mukaan julkaisulla ei ole toimitusjohtoa, eivätkä esimiehet lue juttuja ennen julkaisua.

– Jokainen toimittaja voi laittaa jutun julki, mutta ”perseilyistä” jokainen vastaa itse, hän vakuuttelee.

Ilja

Ilja kiistää syyllistyneensä rikoksiin.

– On siellä juttuja ollut, jotka eivät pidä paikkaansa, mutta ne menevät huolimattomuuden piikkiin. Olen siis varmasti tehnyt virheitä, mutta pitää muistaa, etten ole oikea toimittaja.

Iljalla on vastassaan paljon ihmisiä, joiden mielestä hän on syöpänsä ansainnut. Toisaalta MV-lehdellä on oman ilmoituksensa mukaan paljon kävijöitä sivustollaan, joten puolustajiakin löytyy.

Minut halutaan monttuun

Iljan mukaan hän ei ole estänyt esitutkinnan aloittamista, vaan kritisoi voimakkaasti Suomen poliisin toimintaa.

– Asianajanani on ehdottanut Skype-kuulusteluja, ja Espanjaankin poliisit olisivat voineet tulla. Olin 2,5 kuukautta Andorran vankilassa, niin miksi poliisit eivät tulleet sinne kuulustelemaan, kun käyväthän he Ruandassakin kansanmurhiakin tutkimassa. Uskon että Suomen viranomaiset haluavat minut monttuun kärsimään mahdollisimman pitkää tutkintavankeutta.

Iljan mukaan hänen tapauksensa on konkreettisesti osoittanut, miten kynä voi olla miekkaa terävämpi.

– Kun olin kolme vuotta Bandidoksessa, niin en ollut kertaakaan poliisikuulusteluissa enkä saanut edes parkkisakkoa. Sitten kun aloitin kirjoittelemaan internettiin, niin ei mennyt aikaakaan, kun 10 Interpolin miestä tuli pidättämään minua.

Andorran oikeus käsittelee Iljan kohtaloa luovutuspyynnön osalta 19. joulukuuta jatkuvassa istunnossa.

Esitutkinta käynnistetty 70 rikoksesta

Seiska tavoitti tutkinnanjohtaja Harri Saaristolan Helsingin poliisista kommentoimaan Ilja Janitskinin tapausta. Saaristolan mukaan rikosilmoituksia Janitskinista on tehty nyt noin 70.

– Kaikista on käynnistetty esitutkinta, Saaristola kertoi.

Miksi ette suostu kuulusteleman Janitskinia Skypen kautta?

– Ensinnäkin siksi, että tämä edellyttää asiakirjojen esittämistä. Lisäksi jokaisella on velvollisuus saapua kuulusteluun. Tässä oli myös ilmeinen mahdollisuus siihen, ettei hän Skype-kuulusteluun tule.

Hän oli Andorrassa 2,5 kuukautta vangittuna, miksi ette mennyt sinne?

– No tuota, tämä luovutuspyyntöhän on tehty koko tämän prosessin turvaamiseksi. Ei sen takia, että poliisi häntä kuulustelisi, vaan sen tuomioistuinkäsittelyn ja syyttämisen vuoksi.

Mitäs tuo tarkemmin sanottuna tarkoittaa?

– Sitä, että tämä prosessi ei ole käynnissä vain sen takia, että poliisi häntä kuulustelisi, vaan myös siksi, että syyteharkinta voidaan tehdä ja asia voidaan tuomioistuimessa käsitellä.

Teksti: Panu Hörkkö
Kuvat: Ari Lahti

Lisää aiheesta

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!