Hyppää pääsisältöön
Katso video!
Seiska vieraili Saramäen vankilassa.

Väkivallan määrä romahti Turun vankilassa – ”Jengeillä on vähemmän vaikutusvaltaa”

Turun Saramäen vankilan toiminta käynnistyi syksyllä 2007, kun vankiltatoiminta legendaarisessa Kakolassa päättyi. Maamme vankiloista suurin ja modernein Saramäki on myös toinen kahdesta korkeimman turvaluokituksen vankilasta. Sinne sijoitetaan kaikkein kovimpia rikollisia. Siksi Saramäen järjestyshäiriömäärät yllättävät.

Lue myös: Kokoelma Saramäen vankilan takavarikosta hätkähdyttää: vangit valmistivat tuliaseita – katso video!

– Meillä on vähiten järjestyshäiriöitä pieniin avovankiloihin verrattuna. Kakolassa kurinpitoseuraamuksia annettiin noin 150 vuodessa. Määrä tippui noin 40:een heti, kun muutimme tänne, vaikka tilat ovat pienemmät, vankilanjohtaja Juhani Järvi toteaa.

– Samalla voimaan tuli myös laki, joka mahdollisti seuraamusten antamisen tutkintavangeille, joten kurinpitoseuraamusten olisi kuvitellut moninkertaistuvan.

Vankilassa sattuu ja tapahtuu, eikä yksikään johtajan työpäivä ole samanlainen. Työn kuvaan kuuluu hallinnollisten tehtävien lisäksi kurinpito- ja lupa-asioita.
Vankilassa sattuu ja tapahtuu, eikä yksikään johtajan työpäivä ole samanlainen. Työn kuvaan kuuluu hallinnollisten tehtävien lisäksi kurinpito- ja lupa-asioita.

 

Lue myös: Saramäen vangeilta löytyy kiljua kuukausittain – raaka-aineena ruisleipä ja vesi!

Tilastolle löytyy looginen selitys. Vankilan tiukka osastointi huomioitiin jo rakennusvaiheessa.

– Meillä on laskentatavasta riippuen noin 20 erilaista osastoa, joiden vangit eivät ole tekemisissä toistensa kanssa. Sijoittamista pohditaan tarkasti. Tiettyjä saman rikollisjengin jäseniä ei laiteta samalle osastolle, jolloin jengeillä on vähemmän vaikutusvaltaa.

– Pieni osa vangeista ei ole mielissään, mutta väittäisin, että enemmistö on tyytyväinen olosuhteisiin, Järvi toteaa.

Lue myös: Näin dopingaineet katosivat Turun vankilasta – ”11 vuodessa vain muutama käry!”

Kulunut vuosi on ollut Saramäen historian rauhattomin. Poliisitutkintaan edenneitä väkivaltatapauksia oli lokakuun loppuun mennessä kertynyt 11. Yleensä niitä on 7–8 vuodessa. Vankila johto epäilee syyksi poikkeuksellisen helteistä kesää. Osastoissa ja selleissä oli pari kuukautta todella kuuma, mikä kiristi vankien pinnoja.

Katso videolta Seiskan vierailu Saramäen vankilassa!

LIITY UUTEEN SEISKA KLUBIIN JA LUE MEHUKKAITA JULKKISUUTISIA, JOIHIN PÄÄSET KÄSIKSI VAIN KLUBIN JÄSENENÄ! REKISTERÖIDY KÄYTTÄJÄKSI TÄSTÄ LINKISTÄ!


Teksti:
Sami Sinokki
Kuvat:
Ari Lahti

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!