Työtön Tommi salakuljetti nuuskaa Suomeen: 400 000 euron lasku!

Uutiset | 19.02.2016 12:15

Porilainen Tommi Ahokas, 35, oli ollut pitkään työttömänä, kun hän sai idean ruotsinlaivalla. Tommi näki tax-free-myymälässä nuuskatarjouksen ja päätti ostaa kymmenen tornia. Palattuaan Suomeen hän myi nuuskat ja havaitsi toiminnan kannattavaksi. Siitä se ajatus sitten lähti.

– Minulle oli jo aiemmin kertynyt noin 20 000 euron ulosottovelat, mikä vei motivaation rehellisistä hommista. Olin ollut aiemmin töissä, ja ulosotto vei palkastani kaiken paitsi seitsemän euroa. Ilmoitin ulosottomiehelle, etten voi elää tällä tavalla. Otin lopputilin, ja aloin tehdä tätä nuuskajuttua, Tommi Ahokas toteaa.

Tommi kävi nuuskanhakumatkoilla säännöllisesti, noin 10 päivän välein. Toiminta jatkui aktiivisena, kunnes hän jäi syksyllä 2014 kiinni. Viranomaisten laskelmien perusteella porilainen ehti salakuljettaa nuuskaa Suomeen yli 1 000 kiloa.

 

1 700 euroa kuussa

Tommin nuuskabisnes pyöri pääasiassa Porin seudulla, ja hänellä oli tullin arvion mukaan 60 asiakasta. Mukaan mahtui tunnettuja hahmoja muun muassa urheilumaailmasta, mutta ostajien nimiä kauppias ei paljasta.

 

Tommi esittelee tullin lähettämiä maksukehotuksia, joita hänellä tuntuu riittävän. Suurimmassa laskussa maksettavaa on yhteensä 293 000 euroa.

 

–Toin reissuilta kerrallaan noin 50–100 nuuskatornia, ja myin ne 20 euron voitolla per pötkö. Tullin laskelman perusteella tienasin 1 700 euroa kuussa, eikä arvio ole ainakaan yläkanttiin, hän selvittää.

Kun Tommi joutui erään matkansa päätteeksi tullitarkastukseen, hänen hallustaan takavarikoitiin 56 kappaletta 10 rasian nuuskatornia. Tämän jälkeen kaksi vuotta kestänyt elinkeino alkoi vetää viimeisiään.

 

Näyttävä pidätys

Kiinnijäämisen jälkeen tulli alkoi tutkia Tommin bisneksiä. Häneen kohdistettiin muun muassa televalvontaa ja pankkitiedustelua, joiden seurauksena nuuskakauppias päätettiin lopulta pidättää. 

– Olin porilaisella Tikkulan Shellillä, kun seitsemän tullimiestä hyökkäsi yhtäkkiä kuin elokuvissa. Minulta otettiin puhelin kädestä ja lyötiin kotietsintälupa käteen. Siitä matka jatkui selliin ja kuukaudeksi tutkintavankeuteen.

 

Tommi otettiin kiinni porilaisella huoltoasemalla. –Seitsemän tullimiestä otti minut kiinni ja vei selliin. Pääsin vapaaksi vasta kuukauden päästä pidätyksestä.

 

Tommin vangitsemisperusteet olivat salakuljetus ja törkeä veropetos, joista voidaan määrätä ehdotonta vankeutta. Hänen asiaansa ei ole käsitelty vielä oikeudessa, mutta ennakkotapausten perusteella porilainen selvinnee ehdollisella tuomiolla. Rangaistusten kovuus kuitenkin panee nuuskakauppiaan mietteliääksi.

–Onhan ihan hullua, että nuuskan maahantuonnista saa kovempia rangaistuksia kuin raiskauksesta tai väkivaltarikoksesta. 

 

Panin rahan haisemaan

Kuukauden tutkintavankeuden jälkeen Tommille määrättiin matkustuskielto. Ylivilkkaalta vaikuttava Tommi oli tehnyt ennen kiinnijäämistään kahden vuoden aikana 99 matkaa.

– Olin pannut kaiken rahan haisemaan. Matkustelin ja elin luksuselämää. Välillä menin Porissakin hotelliin yöksi, kun en jaksanut nukkua kotona. Laivamatkat taittuivat sviitissä, ja reissuilla oli mukana aina kaksi virtuaalilasta, joilla sain ilmaisia aamiaiskuponkeja, Tommi kuvailee.

Kiinnijäämisen jälkeen Tommi on käynyt Porin kaupungilla työkokeilussa, josta hänelle maksetaan päivässä yhdeksän euron korvaus.

– Laskin, että jos maksaisin velkani Kela-korvauksella, siihen menisi 89 vuotta, eikä siihen ole edes laskettu korkoa.

 

Sairastuin syöpään

Tommi on myöntänyt tuoneensa Suomeen yli 2 500 tornia nuuskaa ja 2 000 laatikkoa alkoholijuomia. Tullin arvion mukaan hän on kiertänyt veroja yli 400 000 eurolla. Tommi esitteleekin kymmeniä maksukehotuksia, joista on maksettavaa yhteensä 293 000 euroa. Iloisesti höpöttävä Tommi myöntää, että nuuskabisneksistä on jouduttu maksamaan myös henkistä veroa.

– Kyllä se masentaa, kun tuollaisia lappuja tulee postilaatikosta. Koska olen tällainen ylisosiaalinen, minulle sanotaan lääkärissä, että en voi olla masentunut. Olen lihonut seitsemässä vuodessa 70 kiloa, kyllä sekin jostakin kertoo, Tommi sanoo.

 

Porilainen Tommi Ahokas työskenteli nuuskakauppiaana kahden vuoden ajan. – Tullin mielestä tienasin yhteensä 37 500 euroa.

 

Yksi on varmaa: entinen nuuskakauppias ei aio koskaan maksaa ulosottovelkojaan.

– Olen elänyt päivän kerrallaan siitä lähtien, kun sairastuin vuonna 2009 imusolmukesyöpään. Minulla ei ole omaisuutta, josta veroja voitaisiin ulosmitata. En tiedä, vanhenevatko velkani joskus. Minulle se on aivan sama, koska minä ainakin vanhenen.

 
 
 
Teksti:Juha Nurmi
Kuvat:Ari Lahti
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!