fbq
Uutiset
29.11.2018 18:04
Teksti: Sami Sinokki|Kuvat: Ari Lahti
Vankilan vangit uhkaavat lakolla.
Turun Saramäen vangit lakkoon – haluavat lomia ja koulutusta!
Uutiset
29.11.2018 18:04
Teksti: Sami Sinokki|Kuvat: Ari Lahti

Turun Saramäen vankilan työosaston vangit lähettivät vankilan johdolle viime tiistaina kirjelmän, jossa he uhkaavat olla ensi viikon lakossa, mikäli heidän vaatimuksiinsa ei myönnytä. Seiska sai kyseisen viestin haltuunsa. Siinä vangit väittävät olevansa epätasa-arvoisessa asemassa muihin vankiloihin verrattuna.

Vangit vaativat lomia, asteittaista vapautumista avovankilan ja koevapauden kautta, opiskelumahdollisuuksien parantamista ja hallussapitomääräysten yhdenmukaistamista.

– Turun vankila on ainoa, jossa ei pääse lomille. Minua ottaa päähän vankilanjohtajan paskanpuhuminen lehdistössä. Joka ikisessä jutussa hän kaunistelee päätöksiään ja vankilan mielivaltaa, järjestäytyneenä rikollisryhmänä pidettyyn moottoripyöräkerhoon kuuluva, äskettäin vapautunut vanki kertoo Seiskalle.

– Riihimäen vankila on vielä korkeamman turvallisuusluokan vankila, ja tiedän sieltä muita rikollisryhmänä pidettyyn kerhoon kuuluvia, jotka pääsevät lomille, lakkouhkauksessa mukana ollut ex-vanki lisää.

Lue myös: Turun puukkoterroristi Abderrahman Bouananen outo käytös ihmetyttää muita vankeja Saramäen vankilassa: ”Melskaa ja huutaa jatkuvasti!”

”Se katkeroittaa”

Seiska vieraili jokin aika sitten Saramäessä haastattelemassa vankeja. Melkein kaikki haastatellut valittivat samoista asioista kuin kirjelmä.

– En ole koskaan päässyt lomille, eikä kukaan muukaan työmiesten osastolta. Se katkeroittaa. On vaikea olla palaamatta rikosten tielle, kun täältä potkaistaan ulos ilman, että on saanut lomilla järjestettyä asuntoa, omaisuusrikoksista tuomittu 23-vuotias työosastovanki harmittelee.

– Täältä ei edes haeta lomia, koska vankila automaattisesti kieltäytyy. Minulla ei ole kurinpitomerkintöjä, ja käyttäydyn hyvin. Jos olisin muualla, kävisin varmasti lomilla. Ainoa opiskelumahdollisuus on itsenäinen opiskelu selleissä, mutta luokkaopetusta täällä ei ole. Olemme valittaneet asiasta eduskuntaan, useista rikoksista pitkää tuomiota istuva 33-vuotias työosaston vanki kertoo.

Vangit valmistavat muun muassa kerrossänkyjä armeijalle.
Vangit valmistavat muun muassa kerrossänkyjä armeijalle.

 

Lue myös: 17 eri vankilassa istunut Pekka: Tämä vankila on Suomen pahin!

Tuulettimet kiellettiin

Vankeja ärsyttävät myös hallussapitomääräykset tavaroista, joita vankilaan saa tuoda. Esimerkiksi viime kesän helteiden takia lämpötilat nousivat joissain selleissä yli 30 asteeseen, mutta tuulettimia ei saanut tuoda.

– Vankilanjohtaja sanoi julkisesti, että tuulettimia saisi selleihin, kunhan tapaajat toisivat niitä. Vankilan portilla ne käskettiin viemään pois. Sitten pyysimme niitä postitse, mutta emme saaneet niitä silloinkaan, 33-vuotias sanoo.

Vankila perusteli tuuletinkieltoa sillä, että niiden täytyy olla tiettyjen standardien mukaiset.

Nyt suunnitellusta lakosta kertoi ensimmäisenä Turun Sanomat.

LIITY UUTEEN SEISKA KLUBIIN JA LUE MEHUKKAITA JULKKISUUTISIA, JOIHIN PÄÄSET KÄSIKSI VAIN KLUBIN JÄSENENÄ! REKISTERÖIDY KÄYTTÄJÄKSI TÄSTÄ LINKISTÄ!

Tilaa Seiskan uutiskirje! »