fbq
Uutiset
21.10.2017 09:18
Teksti: Sami Sinokki|Kuvat: Timo Korhonen
Tony Kristian Grönbergiä syytetään lukuisista rikoksista.
Tässä on Suomen pahimpiin kuuluva sarjahuijari: putsasi 87-vuotiaan muistisairaan ja kavalsi äitinsä kuolinpesän – kuva!
Uutiset
21.10.2017 09:18
Teksti: Sami Sinokki|Kuvat: Timo Korhonen

Tony Kristian Grönberg, 34, on saamiensa tuomioiden perusteella yksi lähihistorian pahimmista sarjahuijareista. Hänen vuosia jatkunut petoskierteensä saattaa päihittää jopa legendaarisen Auervaaran. Grönbergillä on lukuisia tuomiota eri käräjäoikeuksilta ympäri maata. Kovimman tuomion hän sai Vantaalta helmikuussa 2015, kaksi vuotta ja yhdeksän kuukautta yhteensä 45 eri rikoksesta. Niihin kuului lukuisia petoksia, törkeitä petoksia, törkeä varkaus, kunnianloukkaus ja laiton uhkaus. Hovioikeus alensi tuomion kahteen vuoteen ja kolmeen kuukauteen.

Viime viikolla Helsingin hovioikeudessa käsiteltiin jälleen yhtä Grönbergin petostehtailun vuosia jatkunutta haaraa, josta Helsingin käräjäoikeus oli tuominnut hänet vuoden ja yhdeksän kuukauden vankeusrangaistukseen. Grönberg valitti hovioikeuteen saamastaan tuomiosta. Härskein asia koski tuomiota, jonka mukaan hän oli huijannut 87-vuotiaalta muistisairaalta vanhukselta yhteensä 5 000 euroa.

Kävi kurkkuun kiinni?

Riidatonta asiassa on, että Grönberg oli kohdannut vanhuksen tämän kaaduttua ostosreissulla. Hän oli tarjoutunut kantamaan vanhuksen ostokset tämän kotiin ja jättänyt puhelinnumeronsa, mikäli vanhus tarvitsisi apua tulevaisuudessa. Tämän jälkeen kaksikko oli tavannut useaan kertaan. Tapaamisiin oli liittynyt käyntejä pankissa, jolloin vanhuksen tililtä oli nostettu poikkeuksellisen suuria summia, yhteensä 5 000 euroa vajaassa kahdessa kuukaudessa. Pankin henkilökuntakin oli kiinnittänyt huomiota summiin ja vanhuksen seurassa liikkuneeseen Grönbergiin.

Hovioikeudessa nähtiin huonokuntoisen vanhuksen kuulusteluvideo, joka oli surullista katseltavaa. Siinä hän väitti Grönbergin jopa käyneen häntä useaan kertaan kurkusta kiinni, kun hän ei ollut suostunut maksamaan 600 euron summaa. Käräjäoikeuden mukaan vanhuksen nostamat rahat päätyivät Grönbergille.

”En varmasti tehnyt”

Käräjäoikeus tuomitsi Grönbergin tästä sekä lukuisista muista petoksista. Hovioikeudessa Grönberg veti heti aluksi pois valituksensa osasta rikoskohtia, mutta vanhuksen huijauksen hän kiisti ja esiintyi oikeudessa uhrina.

– En varmasti ole tätä tehnyt. En ole ikinä nostanut sormeani ketään vastaan. Ihan käsittämättömiä juttuja. Paljon olen tehnyt, mutta en tätä. Tästä eteenpäin, jos nyt joku sattuu kadulla apua tarvitsemaan, kierrän kyllä kaukaa, Grönberg totesi.

– Hän sanoi olevansa sotaveteraani, ja minun ukkini oli sotaveteraani. Hän oli niin reppana, ja olin ystävällinen. Mitään taka-ajatuksia minulla ei ollut, hän lisäsi.

Kavalsi äitinsä

Muut hovioikeudessa esillä olleet petokset liittyivät musiikkitavaroihin, joita Grönberg oli myynyt nettipalstoilla, mutta joita hänellä ei ollut aikomustakaan toimittaa sekä Auervaara-tyyppisiin rikoksiin, joissa hän on lainannut rahaa seurustelukumppaneiltaan ja jättänyt maksamatta takaisin.

Hovioikeus antaa tuomionsa asiassa 30 päivän kuluessa.

Kuten Grönberg itsekin sanoo, paljon hän on tehnyt. Eri käräjäoikeuksissa langetettuihin tuomioihin kuuluu muun muassa tuomio hänen oman äitinsä kuolinpesän kavaltamisesta.

Petosten uhrit tuskin saavat rahojaan takaisin, sillä Grönbergillä on ulosotossa yli 91 000 euroa, joita häneltä ei saada varattomuuden takia karhuttua.

Tilaa Seiskan uutiskirje! »