Uutiset

Suomessa ennennäkemätön murhaoikeudenkäynti saa jatkoa: Syyttäjä valitti terrorimurhatuomiosta

31.05.2017 11:53

Pirkanmaan käräjäoikeus vapautti viime viikolla irakilaiskaksoset, joita syytettiin yhdestätoista terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta. Suomen mittakaavalla ennennäkemätön oikeusrumba saattaa kuitenkin jatkua hovioikeudessa, sillä apulaisvaltakunnansyyttäjä Tom Laitinen on ilmaissut tyytymättömyytensä tuomioon. Syyttäjän valituksesta kertoi ensimmäisenä MTV.

Terrorimurhien lisäksi Irakilaisia kaksosveljiä syytettiin muun muassa myös sotarikoksesta ja terroristisessa tarkoituksessa tehdystä törkeästä pahoinpitelystä. Käräjäoikeus kuitenkin hylkäsi kaikki 24-vuotiaita veljeksiä vastaan nostetut syytteet ja määräsi heidät vapautettavaksi heti.

Tapahtumat liittyvät Camp Speicherin sotilastukikohdassa vuonna 2014 tapahtuneeseen joukkomurhaan, jossa terroristijärjestö Isis teloitti yli tuhat Irakin armeijan alokasta. 

Kuka on barettimies?

Oikeudessa keskeinen todiste oli Isisin julkaisema propagandavideo, jossa punaiseen barettiin sonnustautunut mies ampuu maassa makaavan aseettoman alokkaan lähietäisyydeltä. Syyttäjän todistelu keskittyi näyttämään, että jompikumpi veljeksistä oli videolla näkyvä barettimies. Oikeuden mukaan barettimies esiintyy videolla kuitenkin vain lyhyen ajan, eikä hänen kasvoistaan näy kuin sivuprofiili. Oikeus toteaa, että veljeksissä ja videolla esiintyvässä miehessä on tiettyjä yhtäläisyyksiä, mutta ratkaisevaa päätelmää ei sen perusteella kuitenkaan voi tehdä.

Irakilaiskaksoset
Irakilaiskaksoset peittivät oikeudessa kasvonsa.

Oikeudessa kuultiin myös useita anonyymeja todistajia videoyhteydellä Irakista, mutta oikeus katsoi, ettei anonyymille todistelulle voi antaa liikaa painoarvoa. 

Vankeudessa 1,5 vuotta

Irakilaisveljekset saapuivat Suomeen turvapaikanhakijoina. Rikosepäilyt alkoivat, kun muutamat Kaivannon vastaanottokeskuksen asukkaat alkoivat pitää veljeksiä Isisin videolla esiintyvän barettimiehen näköisinä.

Veljekset ovat olleet vankilassa vuoden 2015 joulukuusta asti, ja mikäli myös hovioikeus toteaa heidät syyttömiksi, he voivat hakea valtiolta muhkeita korvauksia syyttöminä istutuista vankeuspäivistä.
 

Teksti:Sami Sinokki
Kuvat:Seiskan toimitus
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!