fbq
Uutiset
19.08.2015 16:14
Teksti | Kuvat: Panu Hörkkö
Suomalaislääkäri suuttui Ylen maito-uutisesta: Valtion virkamies valehtelee!
Suomalaislääkäri suuttui Ylen maito-uutisesta: Valtion virkamies valehtelee!
Uutiset
19.08.2015 16:14
Teksti | Kuvat: Panu Hörkkö

Yle julkaisi viime perjantaina nettisivuillaan uutisen, jonka mukaan kuluttajan pitäisi maitotuotteissa valita aina rasvaton vaihtoehto.

Jutussa THL:n erikoistutkija Heli Kuusipalo kehuu rasvattoman maidon maasta taivaaseen, vaikka kyseisen juoman epäsuotuisista terveysvaikutuksista saadaan jatkuvasti lisää näyttöä.

Tutkimusten mukaan rasvaton maito muun muassa aiheuttaa naisilla hedelmättömyyttä ja nuorilla aknea. Sen on myös todettu lihottavan täysmaitoa enemmän. Rasvattoman maidon teollisesta prosessoinnista on myös kerrottu syntyvän haitallisia yhdisteitä.

 

Lukijat lyttäsivät uutisen

Kuusipalo myös suosittelee rasvatonta maitoa pienille lapsille, kun he siirtyvät äidinmaidosta juomaan maitoa. Tätä on vaikea ymmärtää, sillä äidinmaidossa on rasvaa keskimäärin 4% ja suuri osa siitä on tyydyttynyttä rasvaa.

Kyseinen artikkeli on otettu eri piireissä suuren kritiikin saattelemana vastaan. Sosiaalisessa mediassa ihmiset moittivat jutun antavan ihmisille suorastaan haitallista informaatiota.

Suomen suosituimmassa uutisportaalissa Ampparit.comissa uutinen on viikon vähiten suositelluimpien uutisten joukossa.

 

"Rasvaton maito on teollisuuden jäte"

Myös Suomen johtaviin ravintospesialisteihin kuuluva lääkäri Antti Heikkilä on ottanut uutiseen voimakkaasti kantaa uudessa blogissaan. Lue Heikkilän koko blogikirjoitus tästä linkistä.

– Heli Kuusipalo THL:stä valehtelee suoraan rasvattoman maidon puolesta. Kaikki mitä hän sanoo maidosta, on todellakin vailla mieltä, eikä perustu mihinkään tunnettuun tosiasiaan. Miten on mahdollista, että valtion virkamies valehtelee noin härskisti ja saa pitää vielä työpaikkansa, Heikkilä kirjoittaa.

Heikkilän mukaan Kuusipalon väitteet rasvattomasta maidosta ovat suorastaan vaarallisia.

– Kuusipalon suositukset tuottavat epäterveyttä, ellei suorastaan sairautta. Sen verran historiasta, että rasvaton maito oli teollisuuden jäte, kunnes keksittiin tämä vähärasvaisuuden uskonto, jolloin roska muuttui kullaksi. Tehtaasta tuleva jäte on epämiellyttävän harmaanväristä litkua, joka täytyy värjätä valkoiseksi, jotta se menisi kaupaksi. Yksi värjäysaine on maitopulveri, joka sisältää hapettunutta kolesterolia, Heikkilä muistuttaa.

Heikkilä myös muistuttaa rasvattoman maidon lisäävän diabetesriskiä.

– Nämä teollisuuden luomat proteiinipitoiset maitotuotteet ovat terveysriski. Joten tiedoksi Kuusipalolle: rupea tutkimaan, kun kerran olet erityistutkija kansan rahoilla, Heikkilä lataa.

 

 

Tilaa Seiskan uutiskirje! »