fbq
Uutiset
11.07.2017 08:34
Teksti: Alexandra Kral|Kuvat: Timo Korhonen ja Katin kotialbumi
Kati van der Hoeven
Suomalaiskaunottaren lupaava malliura katkesi dramaattisesti - Kati halvaantui ja menetti puhekykynsä 20-vuotiaana!
Uutiset
11.07.2017 08:34
Teksti: Alexandra Kral|Kuvat: Timo Korhonen ja Katin kotialbumi

Mikkeliläinen, vuonna 1995 vasta kaksikymppinen Kati van der Hoeven  (ent. Lepistö) tunsi eräänä päivänä itsensä väsyneeksi ja heikoksi. Oireet tulkittiin harmittomaksi flunssaksi, ja hän palasi lääkärikäynnin jälkeen takaisin mallintöihin. Vasta liikunta- ja puhekyvyn kadotessa tyttöä ryhdyttiin tutkimaan tarkemmin.

– Makasin kolme vuorokautta täysin toimintakyvyttömänä sairaalassa ennen kuin minut vihdoin lähetettiin Kuopioon magneettikuvauksiin. Siihen aikaan ajateltiin, ettei aivohalvaus voi iskeä nuorelle, mutta iskipä kuitenkin, Kati kertoo avustajansa välityksellä.

Locked-In-syndrooma

Hänellä todettiin aivohalvauksen lisäksi Locked-In-oireyhtymä (LIS).

– Aivoni ja aistini toimivat normaalisti, mutta mikään ei liiku kehossani. Pystyn ainoastaan liikuttamaan silmiäni, kääntämään päätäni hitaasti ja nielemään, hän jatkaa.

Kati van der hoeven

Aluksi Kati masentui mutta sitten sisuuntui.

– Tajusin, että jos jään vain makaamaan, minulla on aika pitkä aika odottaa kuolemaa, taistelijaluonteinen Kati muistelee.

Kati on aina ollut määrätietoinen ja pyrkinyt päättäväisesti kohti tavoitteitaan. Jo pikkutyttönä hän päätti ryhtyä malliksi, ja niin myös tapahtui. Pitkäsäärisellä kaunottarella riitti kysyntää, ja maailman metropolit kutsuivat varhain.

– Muutin mallihommien perässä Los Angelesiin heti ylioppilaskirjoitusten jälkeen. Matkustin sieltä näytöksiin ja kuvauksiin ympäri maailman, edelleenkin kuvankaunis Kati muistelee nuoruusvuosiaan.

Kati oli ennen sairastumistaan menestynyt malli.

 

Kuukausia sängyssä

Hyvin alkanut ura katkesi kuitenkin kuin seinään. Kati makasi sairastumisensa jälkeen ensin kuukauden sairaalassa ja sitten puoli vuotta kuntoutusyksikössä.

– Minut olisi haluttu laittaa tuloksettoman kuntoutusjakson jälkeen laitokseen, mutta äitini taisteli minut onneksi kotiin. Muutenhan olisin muuttunut aivan vihannekseksi.

– Koska lääkärit eivät antaneet toivoa paranemiselle, päätin, etten halua elää kuntoutuksissa ja laitoksissa turhaa toivoen. Keskityn mieluummin elämään mahdollisimman hyvää arkea niissä puitteissa mitä minulla on, Kati kuvailee.

Kati oppi uuden kommunikaatiotavan, jossa hän muodostaa sanoja kirjoittamalla silmillään joko ilmaan tai aakkostauluun. Myös kommunikointi tietokoneella onnistuu, sillä Katin koneeseen on asennettu erikoishiiri, jota hän liikuttaa otsaan laitettavan sensorin avulla.

Tapasi miehensä netissä

Avustajien lisäksi Katin rinnalla on Curacaon saarella syntynyt aviomies Henning van der Hoeven, 52.

– Ei tässä suhteessa ole autettavaa ja avustajaa, vaan olemme tasavertainen aviopari. Nauramme paljon ja teemme arkisia asioita yhdessä, suomalaisittain Henkaksi kutsuttu mies kuvailee liittoaan.

Komea Henning ja kuvankaunis Kati muodostavat myös ulkoisesti upean parin. Tärkeintä on kuitenkin syvä sisäinen yhteys.

– Koska Kati on kielellisesti todella lahjakas ja pystyy chattailemaan erikoishiiren ansiosta reaaliajassa, en aluksi tiennyt hänen vammoistaan mitään. Kirjoittelimme netissä pitkään, ja kun Katin tila lopulta selvisi, ei sillä ollut minulle enää oikeastaan merkitystä.

Kati ja Henkka
Tilaa Seiskan uutiskirje! »