fbq
Uutiset
28.11.2018 12:08
Teksti: sami sinokki|Kuvat: Seiskan toimitus
nakukuva
Suomalaisjulkkiksia alasti kuvannut, oikeutta pakoileva valokuvaaja teki härskin tempun: julkaisi nakukuvat jälleen netissä ja järjestää kuvista taidenäyttelyn!
Uutiset
28.11.2018 12:08
Teksti: sami sinokki|Kuvat: Seiskan toimitus

Keväällä 2014 alkanut suomalaisten julkkisnaisten nakukuvakohu on saanut jälleen jatkoa mitä härskeimmällä tavalla. Viranomaisia jo vuosia pakoillut turkulainen valokuvaaja tai häntä edustava taho lähetti eilen tiistaina (28.11) useille medioille tiedotteen, jonka mukaan kohukuvat on uudelleen julkaistu nettinäyttelyssä. Lisäksi valokuvista aiotaan järjestää kaksi näyttelyä, joissa kuvia esitellään fyysisesti. Niistä toinen on määrä järjestää ulkomailla.

Lue myös: Julkkisten alastonkuvakohu paisuu: turkulaiskuvaajalle useita syytteitä – tapauksessa 7 asianomistajaa!

Kohu alkoi reilu neljä vuotta sitten, kun valokuvaaja julkaisi useista julkkisnaisista otettuja alastonkuvia luvattomasti netissä. Kuvissa esiintyvät muun muassa julkkiskaunottaret Sara Chafak, Laura Birn, Mia Ehrnrooth, Laura Malmivaara, Linda Zilliacus, Elena Leeve, Manuela Bosco, Emilia Vuorisalmi, Anna-Maija Tuokko, ja Sara-Marie Soulié.

Toisessa kuvasarjassa esiintyy puolestaan ammattimalleja, joiden joukossa on niin ikään julkisuudesta tuttuja naisia. Vuonna 2011 otetuiksi merkityissä kuvissa poseeraavat muun muassa NHL-tähti Mikael Granlundin puoliso, malli ja yrittäjä Emmi Kainulainen, fitness-kaunotar Netta Suikkanen sekä ex-jääkiekkoilija Ville Leinon avopuoliso sekä sisustussuunnittelija ja malli Eveliina Alanne.

Edellä mainitut naiset poseeraavat kuvissa joko täysin ilkosillaan tai hyvin vähissä vaatteissa. 

Kansi

"Luotin heihin"

Kuvat oli otettu naisten luvalla, mutta niiden julkaisuun ei ollut lupaa. Useat kuvissa esiintyvät naiset tekivät niistä tutkintapyyntöjä poliisille.

– Kuvauksissa valokuvaajapariskunta sanoi, että kuvista tulee kauniimmat, jos minulla on olkapäät paljaana. Tämän jälkeen he pyysivät, että otan rintaliivit pois, koska ”kuvat olisi silloin helpompi rajat, eikä niitä tarvitsisi photoshopata”. Yritin peitellä rintojani paljon, mutta kuvaajat halusivat, että olen rentona. Luotin heihin. He vakuuttivat, että rinnat rajataan pois, eikä paljastavia kuvia käytetä missään, Sara-Maria Soulié kertoi omien kuvien ottamistilanteesta käräjäoikeuteen toimitetussa vahingonkorvausvaatimuksessaan.

Lue myös: Turkulaisvalokuvaaja julkaisi suomalaisjulkkisten alastonkuvia netissä – oikeuteen toukokuussa!

Kuv

Poliisin tutkimukset etenivät tuskallisen hitaasti, sillä rikoksista epäiltyä kohukuvaajaa ei tavoitettu pitkiin aikoihin. Syksyllä tutkinta viimein nytkähti eteenpäin, kun valokuvaajan ja tämän vaimon kotiin tehtiin kotietsintä. Poliisi sai pariskunnan haaviin yllätysiskulla ja esitutkinta saatiin suoritettua.

Pakoilevat oikeutta

Pariskunta itse kiisti alusta alkaen rikokset ja pitivät jopa kotietsintää laittomana vaatien siitä yli 80 000 euron korvauksia. Heidän mukaansa kuvat olivat taidekuvia, ja niiden poistaminen netistä loukkasi taiteilijan perustuslaillisia vapauksia, tekijänoikeutta ja oikeusturvaa. Nettinäyttelyn ja mahdollisesti tapahtuvan fyysisen valokuvanäyttelyn teema on ”tekopyhyys, taiteen vapaus ja sananvapaus”. 

Viranomaiset ovat olleet heidän kanssaan eri mieltä. Syyttäjä on yrittänyt nostaa Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa heitä vastaan syytteet muun muassa petoksesta, yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä ja tekijänoikeusrikkomuksista. Oikeudenkäyntiä on kuitenkin toistuvasti lykätty samasta syystä kuin esitutkintaakin. Pariskuntaa ei ole tavoitettu, eikä heitä ole saatu haastettua useista yrityksistä huolimatta. 

Juttua on seuraavaksi määrä käsitellä ensi vuonna ja nähtäväksi jää, helpottavatko uudet käänteet rikoksesta syytetyn pariskunnan haastamista käräjille.