Sukupuoltaan korjanneen Vera Räsäsen raju avautuminen: Olen alkoholisti!

Uutiset | 23.04.2017 15:02

Seiska esitteli jokin aika sitten iittiläisen Vera Räsäsen tapauksen. Syntyjään Vesana tunnettu mutta Veraksi sukupuolikorjattu urheilija ihmetteli, miksi häneltä oli evätty kilpailulupa kansainvälisiin voimanostokisoihin.

Lupasotku on edelleen vireillä, mutta se on pieni harmi sen demonin rinnalla, jonka kanssa Vera on joutunut painimaan paljon pidempään.

- Olen alkoholisti. Olen ollut varmaan jo 20 vuotta, Vera paljastaa Seiskalle.

- Alkoholi on ollut ongelma. Ja kun elämässä on tullut muita ongelmia, niitä on helposti lähtenyt korjaamaan alkoholilla. Silloin ongelmat tietysti vain pahenevat.

Itki ja kittasi kaljaa

Vera antaa Seiskalle haastattelua ähtäriläisellä Fenix-klinikalla, joka on erikoistunut alkoholismin tehohoitoon niin sanotun Minnesota-mallin mukaan.

Hoitoon hyvin tyytyväinen Vera kuvailee silmiensä suorastaan auenneen. Aiemmin hän oli puhunut alkoholin liikakäytöstään lääkärille sekä A-klinikalla – tuloksetta.

- He eivät voineet auttaa. Ilmeisesti en ollut tarpeeksi huonossa kunnossa, vaikka itse olen tiennyt jo useamman vuoden tarvitsevani apua.

- Minulla on ollut hirveän paha olo. Olen itkenyt yksin kotona ja juonut kaljaa. Alkoholismi on sairaus, josta hyvin harva selviää yksin.

- Alkoholismiin kuuluu se, että sitä hävetään ja ollaan piilossa. Miksi? Minä ainakin rohkenen kertoa olevani alkoholisti, Vera Räsänen sanoo Seiskalle.
- Alkoholismiin kuuluu se, että sitä hävetään ja ollaan piilossa. Miksi? Minä ainakin rohkenen kertoa olevani alkoholisti, Vera Räsänen sanoo Seiskalle.

”Ajattelin, etten selviäisi”

Alkoholismin pahentuessa Veralla kasvoi huoli autokauppa-bisneksensä kanssa selviämisestä.

- Siinä vaiheessa, kun laskut erääntyivät työpöydälle enkä enää jaksanut edes siivota kotona, tiesin, että jotain oli tehtävä.

Syvimmissä vesissä Vera ui helmikuun lopulla. Hän kuvailee tuota ajanjaksoa suoranaiseksi eloonjäämistaisteluksi.

- Yhtenä yönä oli niin paha olla, että tilasin itselleni ambulanssin. 

- Ajattelin, etten selviäisi.

Vera Räsänen kuvattuna Minnesota-hoidossa Ähtärissä.

Loppuelämän kestävä kuntoutus

Mutta Vera selvisi. Apu löytyi Minnesota-hoidosta, josta Veran kaveri vinkkasi.

- Googletin, ja tämä paikka pomppasi ensimmäisenä silmään. Mielestäni olen nyt Suomen parhaassa paikassa, jossa voi toipua alkoholismista.

Minnesota-hoidossa alkoholistia pyritään auttamaan syventymällä sairauteen ja yrittämällä ymmärtämää sen kielteisiä vaikutuksia. Vertaistukea tulee neljän viikon intensiivijakson aikana, jonka lisäksi myös läheiset kutsutaan kertaalleen käymään klinikalla.

- Meillä on aamu- ja iltaringit, joissa jaetaan kokemuksia ja omia tuntemuksia, Vera kertoo.

Intensiivijakson jälkeen alkaa 11 kuukautta kestävä jatkohoito, jonka aikana potilaat kokoontuvat viikoittain yhteen. Itse hoitoprosessi kestää kuitenkin koko loppuelämän.

Minnesota-hoidon intensiivihoidon minimiaika on neljä viikkoa. Haastatteluhetkellä Veralla oli käynnissä jo viides viikko Ähtärin klinikalla.
Minnesota-hoidon intensiivihoidon minimiaika on neljä viikkoa. Haastatteluhetkellä Veralla oli käynnissä jo viides viikko Ähtärin klinikalla.

Hintavaa hoitoa

Tehokkuutensa lisäksi Minnesota-hoidolla on hintava maine. Vera pulittaa viiden viikon täydestä ylläpidostaan ja intensiivijaksoa seuraavasta jatkohoidosta 6500 euroa.

Kokonaiskustannuksen suhteellisuutta voi Veran mukaan tarkastella monelta kantilta.

- Tämä on hoitomuoto, jossa alkoholismistani kärsineet läheisetkin voivat parantua. Tervehdyttyäni olen taas työkykyinen ja aivan uusi ihminen.

- Tämä on myös ensimmäinen paikka, jossa koen olevani tervetullut joukkoon omana itsenäni sukupuolenkorjaukseni jälkeen.

Parantuakseen Veran on jatkettava elämäänsä aiempaa kevyemmällä kuormalla, vaikka autokauppa nyt kukoistaakin.

- Olen suunnitellut jääväni bisneksissä enemmän taka-alalle.

Teksti:Eetu Ampuja
Kuvat:Pasi Murto
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!