fbq
Uutiset
13.01.2018 15:05
Teksti: Sami Sinokki|Kuvat: Seiskan arkisto
Pekka Haavisto Seiskan vaalitentissä.
Seiskan presidenttitentti - Pekka Haavisto nostaa yllättävän nimen Suomen merkittävimmäksi henkilöksi: ”Häntä kohtaan vihapuhetta riitti!”
Uutiset
13.01.2018 15:05
Teksti: Sami Sinokki|Kuvat: Seiskan arkisto

Suomen presidentinvaalin ensimmäinen kierros järjestetään 28. tammikuuta. Seiska esitti kaikille kahdeksalle presidenttiehdokkaalle samat seitsemän kysymystä. Vastaukset julkaistaan ehdokas kerrallaan ennen vaalipäivää.

1. Mikä on mielestänne suomalaisen yhteiskunnan pahin ongelmakohta?

Nuorten syrjäytyminen. Vaikka edelliset sukupolvet ovat joutuneet kokemaan sodan koettelemukset ja suuret puutteet hyvinvoinnissa, ovat nykynuorten kohtaamat haasteet uudenlaisia. Suomi ei ole enää niin yhteisöllinen, ja monella on vaikeuksia löytää paikkaansa elämässä ja yhteiskunnassa. Nuorista miehistä viidennes ei ole töissä, opiskele tai harjoittele. Tähän ryhmään pitää nyt kohdistaa erityistoimenpiteitä.

2. Kuka on mielestänne 100-vuotiaan Suomen merkittävin henkilö?

Kansakunnan kaapin päälle mahtuu monia herroja – Snellman, Runeberg, Lönnrot, Ståhlberg, Mannerheim… Haluaisin nostaa sinne yhden naisen, jonka nimi mainitaan liian harvoin: Lucina Hagman. Hän oli Marttojen ja Naisasialiitto Unionin perustajia, ja hän oli ensimmäisen suomenkielisen yhteiskoulun rehtori. Vuonna 1907 Hagman valittiin eduskuntaan ensimmäisten naiskansanedustajien joukossa. Vihapuhetta ensimmäisiä naisehdokkaita kohtaan riitti.

3. Kenet heistä kolmesta veisitte mieluiten saunanlauteille keskustelemaan ja mistä aiheista keskustelisitte?

A: Donald Trump

B: Vladimir Putin

C: Kim Jong-Un

Ehdottaisin yhteistä saunailtaa Donald Trumpille ja Kim Jong-Unille. Molemmilla on nyt kommenteista päätellen sen verran höyryjä, että sauna ja viilentävä pulahdus avantoon voisi tehdä hyvää. Siinä sivussa voisi etsiä rauhanomaista ratkaisua Korean kriisiin. Uusia ydinaseita ei maailma voi hyväksyä.

4. Mikä teitä itseänne koskeva, Seiskassa julkaistu juttu on jäänyt parhaiten mieleenne?

Antonion Tanssii tähtien kanssa -vuosi on jäänyt hyvin mieleeni. Oli hauskaa toimia huoltojoukoissa, mutta kisan edetessä kyllä paineet kasvoivat. Perheessä taisivat osat vaihtua, kun yleensä vaalikampanjoiden aikana Antonio on kovasti ollut tukenani, Pekka vastaa viitaten Seiskassa julkaistuun Antonion haastatteluun, joka oli otsiokoitu "Pekka toimii juoksupoikanani".

5. Mitä toivotte eniten vuodelta 2018?

Toivon, että Suomi ottaisi vahvemman roolin ilmastonmuutoksen torjunnassa. Nyt myöhäisheränneetkin ovat alkaneet heräillä ympäristömuutosten vakavuuteen.

6. Mikä on mieluisin tapanne viettää vapaa-aikaa?

Viihdyn hyvin kotona tai mökillä kirjojen parissa, perheen ja ystävien seurassa. Pidän myös kaikenlaisesta nikkaroinnista – nyt huomion on saanut vanha puuvene, jota kunnostelen.

7. Mikä on tärkein elämänohjeenne?

Edesmenneellä äidilläni oli yksi elämänohje, joka meistä lapsista aina tuntui vähän karulta: Vastatuuli on paras. Se ei ole kuitenkaan ihan huono elämänohje.