Sauli Kemppaisen Savu oli Berliinin puhutuimpia ruokapaikkoja – huippukokin ravintola kaatui: ”Siinä näytettiin keskisormea keittäjälle”
Huippukokki Sauli Kemppainen, 52, puunaa keittiötä määrätietoisin ottein helsinkiläisessä lounasruokalassa eikä Saksassa, missä Sauli on saavuttanut Michelin-tähden peräti kahdesti. Kauhukeittiö-ohjelmasta tuttu tv-tähti palasi Suomeen henkilökohtaisesta syystä.
– Ystäväni, huippukokki Matti Jämsen kuoli yllättäen viime lokakuussa. Häneltä jäi monta asiaa kesken, ja yksi niistä oli lounasravintolaketju BAD. Sen rahoittajat ottivat minuun yhteyttä ja kysyivät, voisinko jatkaa Matin työtä, Sauli sanoo.
Michelin-kokki Sauli Kemppainen jätti Saksan: Ystäväni kuolema sai palaamaan Suomeen
Vielä vuosi sitten Sauli eli kiireistä ravintoloitsijan arkea Berliinissä. Hänen ravintolansa Savu oli yksi miljoonakaupungin puhutuimmista ruokapaikoista ja määrätietoisesti matkalla kohti toista Michelin-tähteä.
– Muistan, kun tammikuussa 2020 alettiin puhua Kiinassa leviävästä taudista. Moni vähätteli sitä, mutta minulle tuli sellainen olo, että tämä on nyt vakavampi juttu, Sauli muistelee.
Muutaman viikon päästä koronapandemia jylläsi jo Euroopassa ja tuhansia ihmisiä kuoli päivittäin. Saksan viranomaiset reagoivat tilanteeseen määräämällä lockdownin, joka sulki ravintolat 79 päiväksi.
– Samaan aikaan vuokranantajani ilmoitti, etteivät he tule vuokrissa vastaan senttiäkään. Siinä näytettiin keskisormea keittäjälle, Sauli huokaisee.