fbqSara Chafak skandaalin keskellä! Somella tienaava missikaunotar julkaisi muiden ottamia kuvia ominaan - jäi karusti rysän päältä kiinni! | Seiska
Sara Chafak

Sara Chafak skandaalin keskellä! Somella tienaava missikaunotar julkaisi muiden ottamia kuvia ominaan - jäi karusti rysän päältä kiinni!

Uutiset | 14.10.2020 09:31

Miss Suomi 2012 Sara Chafak, 29, aiheutti eilen tiistaina suurta kohua sosiaalisessa mediassa sekä keskustelupalstoilla. 

On käynyt ilmi, että missikaunotar on Instagramissa julkaissut muiden ottamia kuvia ominaan. Sara ei ole julkaisuissaan maininnut, että kuvat eivät ole hänen ottamiaan. Muiden ottamia kuvia saa julkaista Instagramissa, mutta niiden yhteydessä on pakollista mainita kuvien alkuperäisestä julkaisijasta ja tekijästä. Tekijänoikeussääntöjen mukaista olisi myös kysyä tekijältä lupa kuvan uudelleenjulkaisemiseen ennen julkaisua.

Kohu sai alkunsa tiistain aikana kun Saran erään julkaisemaan syyskuvaan ilmestyi kommentti. Siinä moskovalainen sisällöntuottaja Sophie Kulin pyytää Saraa joko poistamaan kuvan tai mainitsemaan, että kuva ei ole Saran itse ottama.

Alkuperäinen kuva Instagramissa

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sophie, Moscow🐱 (@sofikulin) on

"Some on mainio tulonlähde"

Sara on julkisesti kertonut tienaavansa sometyöllä ja Instagram-kuvilla.

– Some on mainio tulonlähde! Ei sillä Suomessa rikastumaan pääse, mutta kyllä sillä elää ihan mainiosti, Sara kertoi Seiskalle maaliskuussa.

Ilta-Sanomien haastattelussa 2019 Sara kertoi, että sosiaalinen media on hänelle kovaa työtä.

– Omiin julkaisuihini käytän ehkä kymmenen minuuttia, mutta jos minulla on jokin työprojekti somessa, niin siihen voi mennä monta päivää. Harmittaa, kun sanotaan, että se on helppoa työtä. Sitä se ei ole, Chafak sanoi lehdelle.

"Blokkaan röyhkeät kommentit"

Sara ilmoitti Instagraminsa-videotarinassaan tiistai-iltana estävänsä ihmisiä, jotka kommentoivat hänen kuviaan epäkunnioittavalla tavalla. Tässä vaiheessa somekohu oli jo alkanut ja kuvien kommentteihin oli alkanut ilmaantua kysymyksiä, miksi Sara on julkaissut toisten omistamia kuvia.

- Edelleen toistamiseen. Jos koen, että joku on röyhkeä, jos koen että joku haluaa vaan kommentoida tyhmästi. Niin blokkaan. Simple as that. Ei mulla muuta, päivä jatkuu. Hyviä fiiliksiä, hyviä juttuja. Peace out.

Lisää paljastuksia

Myöhemmin monet muut Saran seuraajat huomasivat, etteivät kaikki kuvat Saran Instagramissa ole suinkaan hänen ottamiaan. Asia kiihdytti keskustelua myös Twitterissä. 

Esimerkiksi tämä alla oleva, Saran julkaisema kuva ei ole hänen ottamansa. Teoksen luoja on kommentoinut Saran kuvaan, ja pyytänyt häntä mainitsemaan kuvan tekijän. Kyseessä ei siis ole valokuva, vaan 3D-artistin luoma teos.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SC (@sarachafak) on

 Artistin kuva Instagramissa

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kaeptive ✨ (@kaeptive) on

Paljastuksia twitterissä

Twitterissä tunnettu sometyöläinen Tatu Virtanen paljasti, että Saran Instagramista löytyy vieläkin enemmän kuvia, jotka eivät ole hänen ottamiaan.

Alla olevassa twiitissä on Virtasen poimimia kuvakaappauksia Saran kuvista ja alkuperäisistä kuvista, joiden tekijää Sara ei ole kuvissaan maininnut.

Poisti kohukuvia somesta

Kun Seiska keskiviikkona uutisoi asiasta tässä artikkelissa, Sara poisti pian Instagram-tililtään kaikki jutussa mainitut kuvat, joiden tekijänoikeudet kuuluvat muille henkilöille.

Sara ei ole julkaisuissaan maininnut, että kuvat eivät ole hänen ottamiaan. Muiden ottamia kuvia saa julkaista Instagramissa, mutta niiden yhteydessä on pakollista mainita kuvien alkuperäisestä julkaisijasta ja tekijästä. Tekijänoikeussääntöjen mukaista olisi myös kysyä tekijältä lupa kuvan uudelleenjulkaisemiseen ennen julkaisua.

Seiska on yrittänyt tavoittaa Chafakia kommentoimaan kohua, mutta hän ei ole vastannut yhteydenottoihin.

Artikkelia päivitetty 14.10.2020 klo 12.40: Lisätty maininta Saran poistamista Instagram-kuvista.

Teksti:Monica Ollas
Kuvat:Seiskan toimitus, Instagram

Lisää aiheesta

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!