Sanna Kiiski auttaa pakolaisia: Isoäitinikin joutui pakenemaan!

Uutiset | 02.09.2015 16:03

Juontaja Sanna Kiiski aikoo perheineen ryhtyä pakolaisille tukiperheeksi. Tukiperhe on pakolaisten tukena alusta asti, sillä oleskeluluvan saaminen voi kestää kauan. Sannan mukaan tukiperheet auttavat pakolaisperheitä sekä ihmisiä, joilla ei ole perhettä.

- Minun ja mieheni suvuissa on pakolaistaustaa. Virosta kotoisin oleva isoäitini muutti Suursaareen, jossa hän meni naimisiin suomalaisen isoisäni kanssa. Suursaaren miehityksen jälkeen he pakenivat Suomeen. Heidät majoitettiin ensin Loviisaan. Myöhemmin isovanhempani rakensivat talon Kotkaan. Mieheni suvun puolella ihmiset pakenivat natseja Ukrainasta Israeliin. Toki tilanne on erilainen kuin Syyriassa, jossa on sisällissota. Olisi silti outoa unohtaa oman sukunsa historia, Sanna kertoi Seiskalle.

 

"Tilanne on todella huono"

Sannan mukaan pakolaisten auttaminen on tärkeää, koska tilanne on todella huono. 

- Maahanmuuttajien integroitumisessa on parannettavaa. Ensimmäiset Ruotsiin muuttaneet suomalaiset olivat alkoholisoituneita eikä tilanne ollut hyvä. Pitää muistaa, että ajan kuluttua sieltä on noussut hienoja menestystarinoita. Mutta totta on se, että alku ei ollut kivutonta. Auttaminen ei poista ongelmia tai tiettyjen ryhmien rikoksia, mutta ei pidä sotkea asioita keskenään.

 

"Ei ole maata, mitä puolustaa"

Sosiaalisessa mediassa käydään kiivasta keskustelua pakolaisiin ja maahanmuuttajiin liittyen. Moni ihmettelee, miksi Suomeen saapuu niin paljon nuoria miehiä.

- On sanomattakin selvää, että prosentuaalisesti nuori mies selviää fyysistä haasteista heikkoja naisia tai lapsia paremmin. Osa kommentoi, että miksi miehet eivät jää puolustamaan maataan. Ei ole maata, mitä puolustaa. Syyriassa on hullu diktaattori, jokaa saa apua Iranilta. Lisäksi on terroristijärjestö ISIS!

 

"Entä, jos itänaapuri hyökkää?"

Sanna muistuttaa, että kaikki pakolaiset eivät halua elää Suomessa sosiaalituen varassa.

- Syyria on sivistynyt valtio, ja sieltä tulee paljon kouluttautuneita ihmisiä. Ymmärrän epäilyt ja integroitumisen haasteet, mutta en hyväksy, että väärillä tiedoilla lyödään ihmisryhmää. Pitää nähdä pidemmälle ja lukea mistä asiat johtuvat. Mielestäni on hienoa, että niin monet haluavat auttaa. Tässä pitää miettiä myös sitä, että jos itänaapurimme päättää joskus hyökätä tänne, niin kuka auttaa suomalaisia, jos me emme halua auttaa ketään.

 

 
Teksti:Antero Alhonen
Kuvat:Seiskan toimitus
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!