Rahoitu.fi
Sampo Kaulanen

Sampo Kaulanen sortui nuorena pikavippeihin: ”Karu totuus paljastui pikkuhiljaa”

Uutiset | 14.03.2019 15:59

Yhä useammalla nuorella on tänä päivänä maksuhäiriömerkintä. Sampo Kaulanen varoittaa omalla esimerkillään pikavippien vaaroista.

Aikuistumisen kynnyksellä monen nuoren suhde rahaan muuttuu. Ennen niin huoleton elämä monimutkaistuu, kun omasta pussista pitää yhtäkkiä löytyä rahaa niin asumiseen, ruokaan, liikkumiseen kuin opiskeluunkin. 

Muutaman klikkauksen päässä oleva pikavippi tai osamaksulla ostettava puhelin tuntuvat houkuttelevilta vaihtoehdoilta silloin, kun tilillä ei ole tarpeeksi katetta. Vipin takaisinmaksu ei vielä siinä vaiheessa huoleta, mutta kun pieniä lainoja kertyy useampia, keinot niiden hoitamiseen saattavatkin pian olla vähissä. 

Myös kyläkauppiaana tutuksi tullut Sampo Kaulanen sai nuoruudessa itsensä vaikeuksiin lainarahalla.

– Nuorena miehenä mie elelin vahvasti yli varojeni. Kyllähän isä ja äiti olivat kovasti yrittäneet opettaa rahankäyttöä ja varallisuudenhoitoa, mutta näiden minun päässäni olevien vitsauksien vuoksi ei tuo taloudenhoito ollut mitenkään lempipuuhaani. Uudet autot kiinnostivat enemmän, ja oli kova halu mennä ja bilettää. Sama se, oliko siinä kohtaa pankkitilin saldo minkälainen tahansa, Sampo muistelee.

Sampo Kaulanen: ”Kun maksun aika koittaa, moni huomaa olevansa suossa”

Lainaa otettaessa usein ajatellaan, että sen saa maksettua helposti pois töitä tekemällä. Nuorilla työllistyminen ei viime vuosina ole kuitenkaan ollut helppoa. 
Töiden epäsäännöllisyydestä ja palkkojen pienuudesta johtuen, rahaa ei välttämättä riitä lainojen maksuun. 
Siksipä yhä useammalla nuorella on tänä päivänä maksuhäiriömerkintä. Nuorten velkaantumiskehitys on ollut kasvussa sekä lainojen luku- että euromäärissä. 
 
Sampo Kaulanen tietää henkilökohtaisesti, millaiseen ahdinkoon itsensä voi viattomilta tuntuvilla vipeillä ajaa. 

- ”Velka on veli otettaessa ja velipuoli maksettaessa” -sanonta iski isosti siinä kohtaa, kun maksun aika koitti. En mie miettinyt pikavippejä tai kulutusluottoja ottaessani tulevaa maksupäivää. Enkä usko, että suurin osa ihmisistä ymmärtää tai huomaa, kuinka suureen suohon itsensä saattavatkaan laittaa. Karu totuus paljastui pikkuhiljaa, hän kertoo. 

Kun velkaa on useammalle taholle, oman taloudellisen tilanteen hahmottaminen on tällöin vaikeampaa. Myös korot ja lainanhoitomaksut ovat suurempia. 

- Kun on monesta eri paikasta joko pikkuvippiä tai vähän suurempaa luottoa, niin vaikkei kuukausierä tunnu isolta lainanottohetkellä, on matkaa koko velan maksuun huimasti. Korot pitävät huolen, että rahoittaja saa omansa, Sampo sanoo.

Sampo Kaulanen: "Äkilliset elämänmuutokset voivat johtaa taloudellisiin vaikeuksiin" 

Sampo pääsi omista veloista eroon lopulta vanhempiensa avustuksella ja töitä tekemällä. Hän tietää olevansa onnekas, sillä kaikilla velallisilla ei samanlaisia tukiverkkoja ole. 

- Mie tiedän, että tänä päivänä se ei ole mahdollista kaikille. Työn saaminen ei ole niin helppoa joka puolella Suomea, eikä kaikilla ole läheisiä, joihin turvautua hädän hetkellä, Kaulanen toteaa. 

Oman kokemuksen perusteella Sampo Kaulanen kehottaa varsinkin nuoria punnitsemaan tarkkaan luoton ottamista. 

- Lainaa ei kannata ota turhaan. On todella tärkeää miettiä, pärjäisikö ilman tai voisiko ensin säästää. Kannattaa aina laskea ensin, kuinka paljon pystyy maksamaan takaisin kuukaudessa. Ja sen lisäksi kannattaa muistaa, että elämäntilanne voi muuttua matkan varrella. Työttömyys tai vaikkapa äkillinen sairastuminen voi muuttaa kaiken, Sampo muistuttaa.

Pienien lainojen yhdistäminen kannattaa

Mikäli pieniä lainoja on kertynyt useampi, kannattaa silloin harkita niiden yhdistämistä uudeksi isommaksi lainaksi. Tällöin on mahdollista saada lainasummalle pienempi korko ja samalla säästöä syntyy useamman lainanhoitomaksun poistumisesta. Hait sitten pienempää tai isompaa lainaa, lainavertailu kannattaa aina tehdä.

Kokeile kätevää lainalaskuria täällä!

Mitä tarkoittaa lainojen yhdistäminen – ja miksi siinä on järkeä!

Rahoitu.fi on suomalainen rahoituspalvelu, jolle on myönnetty oikeus käyttää avainlipputunnusta. Lainalaskuri on asiakkaalle ilmainen, sillä yritys saa palkkionsa suoraan pankeilta.

Lue myös: Sampo Kaulanen vinkkaa blogissaan: Kulutusluottoja vertailemalla voit säästää tuhansia euroja!

Teksti:
Kuvat:
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!