Katso kuvat!

Salatut elämät -kaunotar Jasmin Voutilainen avautuu karusta pikavippihistoriastaan - ajautui karmeaan velkakierteeseen: "P**ka oli housussa!"

Uutiset | 08.07.2020 14:15

Salatut elämät -saippuasarjasta tunnettu näyttelijäkaunotar Jasmin Voutilainen paljastaa Instagram-videotarinassaan, miten ajautui nuorena pahoihin rahaongelmiin.

Näyttelijättären syvä velkakierre alkoi pienistä osamaksuista, joita hän alkoi ottamaan 18-vuotiaana. 

Tällä hetkellä Jasminilla ei ole enää vastaavia ongelmia. Hän kuitenkin koki nuorempana kovaakin ahdistusta raha-ongelmistaan. Nyt kaunotar haluaa valaista muita aiheesta, etteivät he tekisi samoja virheitä.

ESPOO. KIVENLAHTI. Jasmin Voutilainen. PHOTO: ATTE KAJOVA

Miksi nyt?

Näyttelijä halusi nostaa itse itselleen aiheuttamansa raha-ongelmat esiin, koska oli törmännyt häntä järkyttävään kirjoitukseen Facebookissa.

- Törmäsin tuossa puhelinta selaillessani Facebookin eräässä ryhmässä sellaiseen julkaisuun, jossa kyseltiin; Mistä saa helposti pikavippiä, kun on niin kova rahan tarve? Jasmin aloittaa,

Luettuaan ketjun kokonaisuudessaan hän halusi antaa ilmaisen vinkin omista kokemuksistaan. 

- Älä koskaan ota pikavippiä! Tämä sama ohje koskee ihan kaiken maailman osamaksujuttuja. Niille, kun antaa pikkusormen, niin ne vie koko käden, Jasmin kuvailee.

Näyttelijällä on omakohtaista kokemusta kaikesta tästä, koska hän menetti luottotietonsa pikavippien ja osamaksujen takia muutama vuosi sitten. 

- Kaikkihan lähti siitä, että 18 vuotta täytettyäni päätin ostaa osamaksulla uuden puhelimen. Se lyhennys oli jotain 13 euroa kuukaudessa, Jasmin muistelee. 

Lue myös: Kahdeksat housut päällekkäin! Salkkareista tuttu missikaunotar Jasmin Voutilainen ulkonäköpaineista: Kätkin laihuuteni!

Lumipalloefekti

Verkkokauppojen pieniltä tuntuvat kuukausittaiset lyhennysmaksut houkuttelivat hänet helposti ostamaan paljon tuotteita osamaksuilla. Monet näistä olivat vaateverkkokauppoihin. 

- Sitä on helppoa ajatella, että tämä on vain 15 euroa. Tämä ei ole mitään. Kunnes jossain kohtaa oli sormi suussa, kun niitä 15 euroa kuukaudessa -maksuja oli 20:een eri paikkaan. Sitten, kun on nuori, ei ole töitä ja asuu vielä porukoilla. Niin sellaisia rahoja ei kuukausittain mistään sitten noin vain revitäkään, Jasmin selventää. 

Jasmin tunsi velkamäärästä niin paljon häpeää, ettei uskaltanut kertoa siitä kenellekään.

- Tavallaan tuossa tuli sitten vaan sellainen lumipalloefekti, että otti vain lainaa lainan päälle.  Ajattelin, että kyllä tämä tilanne on vielä hallinnassa. 

Tilanne kuitenkin eteni näyttelijällä sellaiseen pisteeseen, ettei kyennyt ahdistumiseltaan enää avaamaan velkojilta saamiaan kirjekuoria. Tuolloin hän asui vielä vanhempiensa luona, ja avaamattomien laskukirjeiden pino vain kasvoi huoneen pöydällä. 

Jasmin voutilainen kuvakaappaus
- Mun huoneen pöydällä oli varmaa tällainen pinkka kaikkia mahdollisia velkakirjeitä, Jasmin esittelee. Kuvakaappaus Jasminin Instagram-tarinoista.

Epäilykset heräsivät

Kotona ihmeteltiin kovasti, miten paljon Jasminilla voi tulla laskuja. Hänen äitinsä koetti udella tyttäreltään kirjeistä. Jasmin vakuutti vanhempansa, että hänellä olisi ollut kaikki hoidossa. 

- Oikeastaan se tilanne valkeni äidille vasta siinä kohtaa, kun meillä kävi ovella haastemies. Tämmöinen virkamies, joka toi minulle kotiin asti vireilletuloilmoituksen. Eli siis haasteen käräjäoikeuteen joltain maksufirmalta, velkojaltani tai perintöfirmalta, Jasmin kertoo.

Lue myös: Salkkarit-kaunotar Jasmin Voutilainen keskustellut avoliitosta Ville-rakkaansa kanssa – ”Siinä on liikaa säätöä!”

Vasta tässä vaiheessa Jasmin myönsi äidillensä, että oli joutunut todella pahoihin velkoihin, 

- En siinäkään vaiheessa halunnut puhua siitä asiasta. Työnsin sen ikään kuin kaappiin ja olin silleen, että en mä voi tehdä mitään. Nämä vain menee ulosottoon ja that’s it, Jasmin avaa silloista ajatusmaailmaansa.

Normaali arkielämä ei häneltä onnistunut sen jälkeen, vaikka kovasti hän yritti. 

- Yritin vaan elää kuin sitä ei olisi tapahtunutkaan, vaikka se on tuossa tilanteessa kyllä ihan täysin mahdotonta. En kertonut tuosta kenellekään ja jos kerroin, niin todella pintapuolisesti. Silleen, että joo vähän tällä tavalla on nyt päässyt käymään. Ei tässä mitään, vaikka se oikeasti vaivasi minua ihan päivittäin, Jasmin kertaa kokemaansa. 
 

ESPOO. KIVENLAHTI. Jasmin Voutilainen. PHOTO: ATTE KAJOVA
Nyt Jasminilla on olo paljon paremmin varsinkin, kun pitelee Nala koiraansa. Kuva Atte Kajova.

Ongelmat kasvoivat

Yhtä ongelmaa Jasmin ei ollut osannut ottaa huomioon luottotietojen menettämisen ja velkojen takaisinmaksamisen lisäksi. Hänelle tuli paljon ongelmia selvittääkseen, että mihin kaikkialle ja kuinka paljon hän on velkaa. 

- Se on tosi haastavaa selvittää, koska osa veloista saattaa olla perinnässä ja osa ulosotossa, Jasmin huomauttaa.

Lue myös: Salkkarit-kaunotar Jasmin Voutilainen laittoi kotiinsa valvontakameran – tässä syy: ”Omatuntoni ei salli…!”

Asiaa ei ole todellakaan tehty velalliselle helpoksi. 

- Ei ole mitään yksittäistä nettisivua, mihin voit mennä kattomaan, että tuonne on ton verran velkaa ja tuonne ja tuonne ja tuonne. Siellä ei näy kuitenkaan se kokonaissaldo, Jasmin neuvoo. 

Summan selvittääkseen näyttelijän piti avata ne kaikki kirjekuoret, joiden sisään katsominen aiheutti pelon tunteita. 

Jasmin voutilainen kuvakaappaus 3
Kuvakaappaus Jasmin Voutilaisen Instagram-tarinoista. 

Apua löytyy

Jasmin tahtookin nyt tuoda esille apukeinoja ihmisille, jotka ovat joutumassa vastaavanlaisiin rahaongelmiin. 

- Jokaisella kunnalla on oma velkaneuvoja, johon kannattaa ottaa yhteyttä. Lisäksi takuusäätiö auttaa tällaisissa tilanteissa. Esimerkiksi takaamalla lainan, jolla pystyt sitten maksaa kaikki tuollaiset osamaksut pois. Sitten lyhennät sitä yhtä lainaa, jolloin se korko on huomattavasti kohtalaisempi, Jasmin auttaa.

Hänestä on tärkeää herätä tilanteeseen ajoissa, jottei joudu kokemaan samaa kuin hän. 

- Itse havahduin noihin kaiken maailman juttuihin ihan liian myöhään. Turha oli rykiä enää siinä vaiheessa, kun paska oli jo housussa, Jasmin tarkentaa.

Tällä hetkellä hän ei enää kärsi aiheuttamistaan rahaongelmista. 

- Olen tuosta suosta noussut ja tuollaiset asiat eivät stressaa minua enää, koska olen saanut kaiken todella hyvin hoidettua. Olen onnekas, että mulla on töitä ja olen saanut sitä kautta helpotettua tuota tilannetta, Jasmin kiittelee.

Lue lisää: Salkkarit-kaunotar Jasmin Voutilainen paljastaa pelkonsa: ”Kyllä tuli muijaan taas vauhtia!”

Rahavaikeudet ovat silti olleet päänvaivana useamman vuoden ajan. 

- Kyllähän se on monta kertaa ihan suoraan sanottuna vituttanut. Maksaa jotain 18-vuotiaana ostettua biletoppia, joku 6-7 vuotta sen jälkeen, Jasmin lataa.

Siitä valittaminen ei hänestä kuitenkaan ole mikään ratkaisu. 

- On turha yhtään valittaa, kun se ei siitä valittamalla miksikään parane. 

Valittamisen sijaan hän toivoo, että asiasta voitaisiin keskustella paljon avoimemmin. 

- Tällaiset rahavaikeudet tai velkakierre ei pitäisi olla sellaisia, mistä yritetään häpäistä julkisuuden henkilöitä, Jasmin avautuu. 

Häntä ärsyttää se, että rahaongelmat esitetään usein epäonnistumisen merkkeinä. Se asia pitäisi muuttaa, että ihmiset uskaltaisivat hakea apua ajoissa.

- Uskon sillä, että siitä puhutaan, niin pystytään jo monta tilannetta ennaltaehkäisemään. Tämä on minulle sellainen asia, että jos pystyn tällaisella auttamaan tai antamaan vertaistukea toiselle. Sellaiselle, kuka on samassa tilanteessa, niin se lämmittää minun sydäntä, Jasmin lopettaa.

Jasmin voutilainen kuvakaappaus 4
Kuvakaappaus Jasmin Voutilaisen Instagram-tarinoista. 


 

Teksti:Niki Miettinen
Kuvat:Seiskan toimitus, Instagram
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!