fbq
Uutiset
11.12.2016 11:00
Teksti | Kuvat: Juha Nurmi
Räppäri Elinkautinen suorittaa tuomiota vuonna 2005 tapahtuneesta murhasta.
Räppäri Elinkautinen saattaa päästä ensi vuonna vapauteen: Ei hoppua siviiliin!
Uutiset
11.12.2016 11:00
Teksti | Kuvat: Juha Nurmi

Viime maanantaina Ylen esittämässä dokumentissa Elinkautinen seurattiin suomalaisen elinkautisvangin Sonny Nymanin elämää. Paremmin räppäri Elinkautisena tunnettu Nyman on suorittaa tuomiota vuonna 2005 tehdystä murhasta.


Nyman on yksi Suomen 202 elinkautisvangista. Elinkautisen vankeusrangaistuksen pituus on keskimäärin noin 14 vuotta ja siitä voi vapautua aikaisintaan, kun vankilassaoloaikaa on kertynyt 12 vuotta. 


Vapautumisesta päättää nykyään pääsääntöisesti Helsingin hovioikeus, mutta armahtaminen on edelleen mahdollista tasavallan presidentin päätöksellä. Rikosseuraamuslaitoksen mukaan vuonna 2015 hovioikeus päästi ehdonalaiseen 16 henkilöä ja rangaistuksensa aloitti 15 vankia. Vuosien 1992–2015 välillä vankilaan on myös kuollut 14 elinkautisvankia.


Vakaana vapaalle


Nymanin vankeustuomion tulevaisuutta käsitellään ensimmäistä kertaa Helsingin hovioikeudessa ensi helmikuussa. Mahdolliseen vapautumispäätökseen vaikuttaa Rikosseuraamuslaitoksen antama lausunto, johon pyydetään myös arvio vangin väkivaltarikosten uusimisriskistä. Lausunnossa myös pohditaan vangin yleistä käyttäymistä ja vankeusajan suunnitelman toteutumista.


Nyman on opiskellut vankeudessa nuoriso-ohjaajaksi, ja hän on tehnyt viimeiset kahdeksan kuukautta etsivää nuorisotyötä Helsingin lähiöissä.


– Parhaassa tapauksessa voin päästä ehdonalaiseen vankeuteen ensi vuoden aikana ja koevapauteen jopa kesällä, räppäri sanoo.
Tällä hetkellä Nymanilla ei ole kuitenkaan kiirettä vapauteen. Hän muistuttaa, että koska kaikki elinkautisvangit vapautuvat joskus, pitäisi heitäkin kuntouttaa yhteiskunnan jäseniksi.


– Kun olin parisuhteessa ja kiinni perhe-elämässä, janosin vapautta. Kun suhde loppui ja kaikki meni uusiksi, ei ollutkaan enää niin hirveä hoppu siviiliin, koska tulevaisuus näyttää nyt epävarmemmalta. Se ei tarkoita sitä, että olisi vapaana heti piikki hihassa, mutta lähden vankilasta mieluummin vakaammalta pohjalta.


31 vuotta laitoksissa


Laitostuminen on todellinen uhka monelle elinkautisvangille. Jos vankeus on alkanut nuorella iällä, ei vapautuvalla vangilla ole välttämättä mitään kokemusta normaalista siviilielämästä. Esimerkiksi räppäri Elinkautinen on viettänyt elämästään 31 vuotta erilaisissa laitoksissa.


– Vankila ei anna mahdollisuutta harjoitella tavallisia arkielämän taitoja. En osaa esimerkiksi oikein kaupassakaan käydä, koska monta vuotta ostokset on tilattu kanttiinin listalta. Myöskään rahankäyttöön ei ole ollut kosketusta, vaan se on ollut vain numero paperilla. Kaikkia asioita ei pitäisi oppia kantapään kautta, koska näitä asioita ehtisi opetella myös tuomion aikana, Elinkautinen toteaa.

Tilaa Seiskan uutiskirje! »