Katso kuvat!
Roope Salminen

Putous-komistusten Roope Salmisen ja Ernest Lawsonin improkiertue käynnistyi: yleisö vaati ja sai märän kielarin - kuvat!

25.05.2017 16:29

Kun improvisaatioteatteria katsomaan saapuneelle yleisölle antaa mahdollisuuden vaikuttaa tarinankulkuun, saattaa kaksi Suomen eturivin näyttelijää päätyä vaihtamaan märkiä kielisuudelmia lähes loppuunmyydyn Tavastian lavalla. Näin pääsi käymään Putous-sarjasta tutuille kaveruksille Roope Salmiselle, 27, ja Ernest "Erkku" Lawsonille, 28, kun he starttasivat Roope & Erkku Live -improvisaatiokiertueen toukokuun alussa Suomen legendaarisimmalta rokkiklubilta.

–  Hyvät oivallukset saavat ihmiset nauramaan. Välillä ne ovat härskejä, välillä taas eivät. Jos kertoisimme pissa-kakka-juttuja, tämä olisi päättynyt yhtä lyhyeen kuin kanan lento, Roope Salminen kertoo Seiskalle.

Roope ja Ernest esiintyvät toukokuun aikana seitsemällä paikkakunnalla. Osa keikoista on ikärajattomia.

– Olemme tehneet vuosien saatossa paljon keikkaa myös lapsille. Kun nousemme lavalle, emme mene kertomaan valmiiksi mietittyjä tarinoita, vaan saamme impulssit yleisöstä. Lapset ehdottavat kohtauspaikaksi lohikäärmeen luolaa tai päähenkilöksi Nalle Puhia, aikuiset taas ihan muita asioita, Ernest kertoo.

Roope Salminen

Erkku sai ylennyksen

Roope on toinen vuonna 2007 perustetun Kolina-improvisaatioryhmän perustajista. Hän perusti ryhmän tasan 10 vuotta sitten hyvän ystävänsä Sasu Paakkunaisen kanssa.

– Erkku on yksi tuoreimmista Kolina-ryhmän jäsenistä. Hän liittyi joukkoomme noin neljä vuotta sitten. Emme tunteneet silloin kovin hyvin. Hän harrasti improvisaatiota ryhmässä, jota minä ja Sasu pyöritimme. Erkku sai ylennyksen, koska oli niin saatanan hyvä, Roope kertoo.

Improvisaatiosta kiinnostuneena Ernest oli käynyt katsomassa Roopen keikkoja.

– Tiesin, että hän on kova seppä tekemään, Ernest sanoo.

Roope Salminen


Putous-kaksikkoa säestää kiertueella Olli Äkräs, joka on kuulunut Kolinaan alusta lähtien. Roope tutustui Olliin jo yläasteella.

– Laitoimme improvisaatioryhmän pystyyn, kun opiskelimme Kallion lukiossa. Teatterikorkeakouluun hain useita kertoja, mutta ovet eivät auenneet. En aio enää hakea koulun penkille, Roope naurahtaa.

Mielisairas haaste

Putouksen myötä Ernestistä tuli yhtä suuri tähti kuin Roopesta Madafakindarra-kappaleen myötä. Roopelle oli itsestään selvää, että hän lähtee kiertueelle Ernestin kanssa miljoonasarjan päätyttyä. Kaverukset miettivät, olisivatko ottaneet myös muita näyttelijöitä mukaan.

– Tiesimme, että me ainakin lähdemme Ernestin kanssa kiertueelle, jotta saamme kaupaksi maakunnissa pari lippua. Uskon, että jengi haluaa nähdä, miltä me näytämme, kun saamme tehdä täysin omaa juttuamme, Roope sanoo ja jatkaa:

– Halusimme myös nähdä, onko kahden tunnin keikan heittäminen kolmistaan ilman tukiverkkoa mahdollista. Lavalla pitää olla koko ajan toisen tukena. Se on mielisairas haaste.

Roope Salminen

Ernest nauttii haasteista.

–  Nautin siitä, ettei meillä ole yhtään hengähdystaukoa show'n aikana, Ernest puuskuttaa.

Sivuroolien mies

Ennen suurta julkisuutta Ernest työskenteli luokanopettajana, mutta opetustyöt ovat toistaiseksi jäissä.

– En ole tehnyt nyt kevätlukukaudella opetustyötä. Nyt kuvaamme Ylelle Hulahula Suomi -ohjelmaa, jota juonnan. Se on uusi jännittävä haaste, Ernest sanoo.

Teit meistä kauniin -elokuvassa valkokangasdebyyttinsä tehneen Roopen elokuvaura saa pian jatkoa. Hänellä on roolit Supermarsu-elokuvassa sekä Suomen ensimmäisestä jääkiekon maailmanmestaruudesta kertovassa 95:ssä. 

– Roolini 95-elokuvassa on hyvin pieni. En ole siis pilaamassa elokuvaa. En näyttele ketään legendaarisista pelaajista, vaan vilahdan pienessä roolissa. Minusta on tullut sivuroolien mies. Katsotaan, milloin saan ensimmäisen pääosan, Roope naurahtaa.

Teksti: Petri Voutilainen
Kuvat: Seiskan toimitus

Lisää aiheesta

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!