fbq
Uutiset
21.11.2019 10:56
Teksti: Mika Seppänen|Kuvat: Seiskan toimitus
Pirkka-Pekka Petelius
Pirkka-Pekka Petelius pyysi julkisesti anteeksi saamelaisilta - anteeksipyynnölle ristiriitainen vastaanotto: "Olisiko samassa yhteydessä voinut pyytää anteeksi myös heiltä?"
Uutiset
21.11.2019 10:56
Teksti: Mika Seppänen|Kuvat: Seiskan toimitus

Kansanedustaja ja piktän linjan näyttelijä Pirkka-Pekka Petelius (vihr) on esittänyt julkisen anteeksipyynnön, jossa hän pahoittelee vuosikymmenten takaisten saamelaissketsien vaikutuksia.

Torstaiaamuna Petelius julkaisi sosiaalisessa mediassa ja vihreiden verkkosivuilla tekstin, jossa hän pyytää anteeksi saamelaisilta.

- Haluan esittää julkisen anteeksipyyntöni kaikille saamelaisille. Pyydän anteeksi sitä haitallista vaikutusta, joka sketseillä on ollut. Ymmärrän vastuuni kansanedustajana ja kulttuurin tekijänä, Petelius sanoo.

Lue myös: Näyttelijä-kansanedustaja Pirkka-Pekka Petelius naimisiin: "Kekkerit perhepiirissä"

Tällainen tiedote oli

Vihreiden julkaisemassa tiedotteessa Peteliuksen anteeksipyynnöstä kirjoitetaan seuraavasti: 

Peteliuksen mukaan sketsit ovat oman aikansa tuotteita, eikä hän tänä päivänä allekirjoita niitä. Nämä sketsit eivät kuulu nykypäivään. Aikanaan niillä pyrittiin parodioimaan valtaväestön ennakkoluuloja, mutta tässä ajassa Petelius ymmärtää, kuinka syrjiviä ne ovat. Moni saamelainen on joutunut kohtaamaan omassa elämässään niiden negatiivisen vaikutuksen valtaväestön asenteisiin ja mielikuviin.

- Sketseihin kohdistuva kritiikki on mielestäni positiivinen merkki siitä, että ajat ovat muuttuneet. Nyt ymmärrämme aiempaa paremmin vähemmistöjä syrjiviä rakenteita yhteiskunnassamme ja kulttuurissamme. Myös tietoisuus alkuperäiskansamme tilanteesta ja oikeuksista on lisääntynyt, Petelius sanoo.

Petelius toivoo, ettei ongelmallisia sketsejä enää tietoisesti esitettäisi eivätkä nykyartistit käyttäisi niitä, sillä ne eivät ole tätä päivää. Hän harmittelee sitä, että sisällöt ovat internetissä lähteneet elämään omaa elämäänsä erilaisina muunnoksina, jotka rikkovat paitsi tekijänoikeuksia myös syventävät yhä uudelleen ennakkoluuloja ja virheellisiä mielikuvia saamelaisista.

- Kansanedustajana haluan edistää saamelaisten oikeuksia. Haluan olla edesauttamassa saamelaisten asiaa yhteistyössä yhteisön kanssa. Olkoon tämä ensimmäinen askel, Petelius sanoo.

Petelius ei kommentoi anteeksipyyntöä julkisuudessa tätä tiedotetta enempää, mutta jatkaa vuoropuhelua saamelaisyhteisön kanssa aiheesta ja pitää julkisuudessa esillä poliittisia toimia saamelaisten oikeuksien vahvistamiseksi.

- Kansanedustajana haluan tehdä työtä saamelaisten totuus- ja sovintokomission työn edistämiseksi. Totuus- ja sovintokomission tarkoituksena on käydä läpi saamelaishistorian tapahtumat ja oppia saamelaisten vaikeuksista valtakulttuurin rinnalla. Historiassa tehdyt virheet on tärkeää käydä läpi. Ajattelen, että oma pyrkimykseni selvittää sketsien negatiiviset seuraukset saamelaisyhteisölle ja pyytää anteeksi on minun tapani osoittaa oppineeni historiasta ja korjata tehtyjä virheitä, Petelius pohtii.

- Sivistysvaliokunnan jäsenenä pyrin eduskunnassa myös vahvistamaan saamelaisten kulttuurisia ja kielellisiä oikeuksia. Ympäristönsuojelun puolella taas ajankohtaisia kysymyksiä Saamenmaalla ovat liialliset metsähakkuut ja haitalliset suunnitelmat Jäämeren radan rakentamiseksi, Petelius summaa ajankohtaisia poliittisia kysymyksiä.

Lue myös: Pirkka-Pekka Petelius pohtii muuttamista Lappiin: ”Olen leikkinyt ajatuksella!”

Ristiriiitainen vastaanotto

Peteliuksen anteeksipyyntö on saanut ristiriitaisen vastaanoton sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi Twitterissä jotkut kehuvat Peteliuksen suoraselkäisyyttä, mutta toiset puolestaan kritisoivat Peteliusta siitä, että hän yrittää kerätä poliitikkona irtopisteitä.

Eräs kommentoija huomautti mysö, että Peteliuksen takavuosien ohjelmissa sketsejä tehtiin myös muista vähemmistöistä.

Peteliuksen takavuosien näyttelijäkollega Aake Kalliala puolestaan ihmettelee Ilta-Sanomien haastattelussa Peteliuksen anteeksipyyntöä.

- Minusta tuo kuulostaa ihan älyttömälle, mutta ehkä hänen asemansa kansanedustajana... pitää nyt nuoleskella, ehkä se on semmoista, Kalliala sanoo IS:lle.

Lue myös: Pirkka-Pekka Petelius lemmenlomalla: nuori rakas porealtaassa - kuva!