Uutiset

Perussuomalaisten kansanedustaja Ari "Brother Christmas" Koposelle käräjätuomio rahankeräysrikoksesta!

17.09.2019 12:29

Kansanedustaja Ari Koposelle (ps) on tiistaina 17.9 luettu tuomio rahankeräysrikoksesta. Rangaistusseuraamuksena Koponen saa 1035 euron sakot. Lisäksi hän joutuu maksamaan valtiolle 80 euron suuruisen rikosuhrimaksun.

Syyksiluetun rahankeräysrikoksen tekoaika on ollut 1.1.2017 - 24.7.2017.

Tuomion perusteluissa kerrotaan, että Koponen toimeenpani Brother Christmas ry:lle  rahankeräyksen ilman rahankeräyslaissa tarjkoitettua lupaa. Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden mukaan keräys tehtiin siten, että kaupankäynti ja rahankeräys ovat ilmeisessä vaarassa sekottua.

Oikeus katsoi, että Koponen päätti keräyksestä ja sen toteuttamisesta Brother Christmas ry:n vastuuhenkilönä. Jutussa oli myös kaksi muuta vastaajaa, mutta heidän syyteensä kaatuivat, sillä oikeus katsoi näiden roolin olleen kokonaisuudessa varsin vähäinen.

Rihkamakauppaa 

Kopsen yhdistys markkinoi keräysvetoomusten yhteydessä pinssejä ja muita rihkamaesineitä vaihtuvin hinnoin sekä siten, että mikä tahansa summa mahdollisti lahjoittamisen keräykseen.

Oikeuden mukaan yhdistyksen toiminta esitettiin vastikkeellisena, joskin myytävä rihkama oli käytännössä arvotonta. Näin ollen rahanantaja on helposti mieltänyt antavansa lahjoituksen taikka ostavansa myytävän tavaran ja antavansa sen lisäksi lahjoituksen keräykseen.

Joissain tapauksissa lahjoittajat eivät haluneet tarjolla olevaa tavaraa, vaan tekivät pelkän lahjoituksen.

Yhdistyksen tilille tuli tekoaikana varoja noin 180 000 euroa, joista noin 20 000 euron kohdalla rahan antajat saivat jonkin esineen vastineeksi lahjoituksestaan.

Näin ollen kyseessä oli käräjäoikeuden mukaan rahankeräys, johon ei ollut asianmukaista lupaa.

"Ei tahallista"

Puolustuksessaan Koponen kertoi, ettei toiminut tahallaan lainvastaisesti. Oikeus katsoi, että lievä sakkorangaistus on Koposelle riittävä rangaistus. Tuomiosta on mahdollisuus valittaa hoviin, joten se ei ole vielä lainvoimainen. 

Teksti:Pauli Poutanen
Kuvat:Seiskan toimitus
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!